Her kadının bildiği ve hayatının bir döneminde en az bir kere yaşadığı sağlık problemlerinin başında vajinal akıntılar geliyor. Bazı durumlarda hayli rahatsız edici olsa da doğal bir sürecin parçası olan akıntılar aynı zamanda birçok hastalığın habercisi…
İŞTE, VAJİNAL AKINTILARIN OLUŞMA SEBEBİ…
Vajina içinde kıvrıntılı bir yapıya sahip bir kanaldan oluşan ve genellikle 3 santim genişliğinde, 8-10 cm uzunluğunda olan kadın genital organıdır. Her zaman nemli bir yapıda olan vajinanın dört temel fonksiyonu var. Bunlar; cinsel ilişki işlevi, idrar kanalını içermesi, normal doğumun yapılmasındaki işlevi ve adet kanamalarının dışarıya çıkarılması işlevi. Tüm bu işlevlerin daha kolay yerine getirilmesi için ise vajinanın ıslak ve nemli olması önemlidir.
Ancak ıslaklıklar akıntıya dönüşmeye başladığında sorunlar da başlıyor demektir. Şöyle ki; adet döngüsünün belirli zamanlarında görülen beyaz ve kokusuz olan akıntılar hormonların etkisiyle oluştuğundan sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Ancak sarı ya da yeşil, kokulu, parça şeklinde ise ve yanma, cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa yol açıyorsa bu noktada hastalıklardan bahsedebiliriz.
FİZYOLOJİK AKINTILAR VÜCUDUNUZ İÇİN YARARLIDIR
Vajinal akıntılar, kadın doğum doktorlarının en sık karşılaştığı şikayetlerin başında yer alıyor. Çoğu kadının muzdarip olduğu vajinal akıntılar kimi zaman bir hastalığın habercisiyken kimi zaman normal olarak görülen fizyolojik vajinal akıntılardır.
Fizyolojik akıntılar vücut için gerekli bir durumdur. Nemli yapıdaki vajina cinsel ilişkileri kolaylaştırırken yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.
PATOLAJİK AKINTILAR HASTALIK BELİRTİSİ Mİ?
Normalden farklı yapıda olan patolajik akıntılar, rahim ağzı iltihaplarının habercisi olabilir. Bunun dışında servikal enfeksiyon ve birçok kadın hastalıkları da patolojik akıntılara sebep olabilir.
Patolajik vajinal akıntıların belirtileri;
- Vajinadan gelen normal olmayan akıntılar,
- Kasıklarda ve alt karın bölgesinde ağırlık,
- Kaşıntı,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi
- İlerleyen vakalarda kanama
Çeşitli enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde birçok komplikasyona yol açabilir.
TEDAVİ İÇİN ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ?
Eğer bakteriyel vajinit( sarı, beyaz, gri akıntı, kaşınma ve cinsel ilişki sırasında herhangi bir ağrıya neden olmayan enfeskiyon) antibiyotikle tedavi edilir. Cinsel yolla geçmişse eşin de tedavisi gerekir. Mantar enfeksiyonu için antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Bu ilaçlar genelde reçetesiz satılır. Ancak belirtilerin nedeni mantar değilse bu ilaçların kullanımı asıl tedaviyi geciktirmekten başka bir işe yaramaz.
VAJİNAL AKINTILARIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN
- Bu noktada tuvalet temizliği büyük rol oynuyor. Tuvalet temizliği, bağırsakta bulunan bakterilerin vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- Mantarın en sevdiği şey nemli ortamlardır. Bu yüzden genital bölgenin kuru olması önemlidir. Şöyle ki, cilde nefes aldıran pamuklu külotlar tercih edilmeli, sıkı ve dar giysilerden uzak durulmalıdır.
- Kokulu ve parfümlü tuvalet kağıtlarından ve sabunlar kullanılmamalıdır.
- Genital bölge su ile temizlenmeli ya da vajinanın pH dengesine uygun temizleyiciler kullanılmalıdır.
Son Dakika › Güncel › Bitmek Bilmeyen Ağrıların Sonucu: 'Pek İyi Değil!' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?