Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile resmi temaslarda bulunmak için Bağdat'ta gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, bir araya geldi.
Başbakanlık binasında görüşen İbadi ve Ban, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan İbadi, " Tikrit'te, DAEŞ'e karşı nihai bir savaş yürütüyoruz. Kentteki teröristlere karşı zaferimiz yakındır. Bu zaferi ilan ettikten sonra Enbar ve Musul topraklarının özgürleştirilmesine başlayacağız" dedi.
Tikrit'teki askeri operasyonların hiçbir durulma yaşanmadan devam ettiğini savunan İbadi, "DAEŞ teröristleri sürekli yerlerini terk ederek kaçıyor. Güvenlik güçlerimiz ile Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) işbirliği içerisinde harekatı yürütüyor" ifadelerini kullandı.
Irak'ın bölgedeki tüm sorunlara yönelik siyasi çözümden yana olduğunu söyleyen İbadi, DAEŞ'in sadece ülkesi değil, tüm bölge ve uluslararası toplumu tehdit ettiğini söyledi.
"Irak'a terörist akının durdurulmasını istiyoruz ve bu da uluslararası toplumun sorumluluğu dahilindedir" diyen İbadi, şunları kaydetti:
" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), teröristlerin bir ülkeye girmemesi konusunda kararları söz konusu. Ancak bu kararlar, teröristlerin Irak'a girmesini engellemiyor. Suriye ile Irak'a komşu ülkelerden gelen terörist akının durdurulması gerekiyor. Maalesef bugüne kadar binlerce yabancı savaşçı, Suriye ve Irak'a gelerek sivilleri öldürdü, alt yapıyı tahrip etti. Komşu ülkelerde, DAEŞ ile ticaret yapan savaş tüccarları var. Bunlar, örgütle işbirliği içinde tarihi eser ve petrol ticareti yapıyor."
Irak güvenlik güçlerinin sivillere yönelik hiçbir şiddet eyleminde bulunmadığını savunun İbadi, " Hükümet, tüm Iraklıların insan haklarına önem veriyor. Hiçbir Iraklıya karşı ayrımcılık söz konusu değildir. Son aylarda hiçbir vatandaşımıza yönelik güvenlik güçlerimiz tarafından hak ihlali yapılmadı. Buna dair hiçbir rapor da teslim almadık. İnsan hakları ihlallerine yönelik bazı kurumlarca konu edilen raporlar, DAEŞ'in geçen yıl, yaz aylarında Irak'a saldırılarını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Yemen'deki olaylar
Irak'a komşu ve bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini dile getiren İbadi, "Özellikle toplumların içişleriyle ilgili yabancı ve askeri müdahalenin olmamasından yanayız. DAEŞ, komşumuz Suriye topraklarından girerek, sivilleri katledip altyapımızı tahrip ettiği için hükümet olarak uluslararası toplumdan destek istemek zorunda kaldık. Fakat her şeye rağmen karada savaşacak askeri güç desteği istemedik" diye konuştu.
Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna da değinen İbadi şunları söyledi:
"Yemen'de olup bitenler bir iç çekişmedir. Uluslararası yansımaları var. Bizim bakış açımıza göre, Yemen'deki sorunlar, Yemenlilerce çözülmeli. Böylelikle sadece Yemen'i değil, tüm bölgeyi riske atacak dış müdahaleyi de uzaklaştırır."
Başbakan İbadi ve katılımcıları Arapça selamlayarak konuşmasına başlayan BM Genel Sekreteri Ban ise gerçekleştirdiği görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini dile getirdi. Özellikle Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile birçok konuyu görüştüğünü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yle de telefonda konuşacağını belirten Ban, şunları kaydetti:
"BM olarak Irak'taki barış ve istikrar ortamını desteklemeye devam edeceğiz. Irak'taki yetkililerin ulusal uzlaşı konusundaki çalışmalarını takdir ediyorum. Öte yandan vatandaşların hayatını etkilemeye devam eden ülkedeki güvenlik tehdidinden dolayı da üzüntü duyuyorum. Daha gelişmiş ve demokratik bir Irak için hükümeti ve halkını desteklemeye devam edeceğiz."
"Azınlıklar risk altında kaldı"
Irak'taki şiddet rüzgarından çok sayıda insanın etkilendiğine dikkat çeken Ban, özellikle azınlıklara yönelik öldürme ve tecavüz gibi şiddetin olduğuna işaret ederek, "2 buçuk milyon insan zorla göç ettirildi. Kadın ve çocuklar ile azınlıklar risk ve tehdidin altında kaldı. Bağdat ve Kürdistan hükümetinin bu insanlara yardım etme konusundaki çabasını biliyorum. Irak'ın kültürel mirası da tahrip edildi. Bunu kınıyorum" ifadelerini kullandı.
"Irak hükümeti ve uluslararası toplumu Iraklı mültecilere yardım etmeye çağırıyorum " diyen Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetin yerinden edilmiş sivillerin insani yardım bölgelerine ulaşımında kolaylık sağlamasını temenni ediyorum. Aynı zamanda güvenlik güçleri tarafından sivillere yönelik öldürme, kaçırma ve mülklere zarar verme yönündeki iddialardan kaygılıyım. DAEŞ şiddetinden kurtulan sivillerin şiddete ve göçe maruz kalmaması gerekir. Bu tür şiddet uygulayıcılarının ceza alması lazım."
Bağdat ile Erbil arasında imzalanan petrol anlaşmasına da değinen Ban, ülkedeki mali ve güvenlik sorunların giderilmesinin işbirliği için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Ban, Irak temaslarından sonra Suriye'deki mültecilerin durumunu konu alan bir konferansa katılmak için Kuveyt'e gideceğini aktardı.
Son Dakika › Güncel › BM Genel Sekreteri Ban'ın, Irak Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?