BM Güvenlik Konseyinden Kadınlara Barış Liderliği Rolü - Son Dakika
Güncel

BM Güvenlik Konseyinden Kadınlara Barış Liderliği Rolü

BM Güvenlik Konseyinden Kadınlara Barış Liderliği Rolü

BM Güvenlik Konseyi, Azerbaycan'ın dönem başkanlığında, kadınların ''barış görüşmeleri ve geçiş dönemi adaletine tam katılım'' çağrısı yapan kararı oy birliğiyle kabul etti

18.10.2013 21:03

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), kadınların, "barış görüşmeleri ve geçiş dönemi adaletine tam katılım" çağrısı yapan bir kararı kabul etti.

Azerbaycan'ın başkanlığında, "Kadın, Barış ve Güvenlik" konulu yıllık açık görüşmede, kadınların "çatışmaları çözme ve barışı destekleme" çabalarının merkezinde liderlik ortaya koymasına imkan tanıyan karar, oy birliğiyle kabul edildi.

2122 nolu karar, kadınların uyuşmazlık çözümü ve kurtarma konularındaki faaliyetlere katılabilmesi için daha güçü önlemleri içerirken, BMGK'nın sorumluluğunda, BM'nin, bölgesel örgütlerin ve üye devletlerin kadınlara yönelik engelleri ortadan kaldırmasını ve onlara alan oluşturup, "masada koltuklar açmasını" öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, toplantıda yaptığı konuşmada, BMGK'dan övgüyle söz ederek, bugünkü tasarının, "uluslararası barış ve güvenlik konusunda kadınların ajansının ve liderliğinin parlayan önemli bir ışığı" olduğu ifadesini kullandı.

Toplantıya, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, BM Kadın Birimi İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, Kadınların Afrika Daynışması Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Afrika Kadın Hukukçular Derneği kurucusu Brigitte Balipou da katılarak BM Genel Sekreteri'nin "2013 kadın, barış ve güvenlik" raporu hakkında birer sunuş konuşması yaptı.

BM Kadın birimi İcra Direktörü Mlambo-Ngcuka konuşmasında,  kadının liderliğinin, "aileler ve toplumlar için sonuçlar getiren, uzlaşma ve çatışma çözümü çabalarının merkezi" olduğunu belirterek, "Bu nedenle kadının barış liderliği konusundaki bugünkü tasarıyı memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin "Kadın, Barış ve Güvenlik" konulu 2013 raporunda ise son bir yıl içindeki ilerleme  ve başarılı uygulamalara yer verildi. Cinsiyet suçlarını araştıran uluslararası komisyonun raporunda ise özellikle Fildişi Sahili, Libya, Kuzey Kore ve Suriye'de bu tür suçların "rutin" olarak görüldüğü belirtildi. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Güvenlik Konseyinden Kadınlara Barış Liderliği Rolü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement