AYŞE YILDIZ - Türkiye'nin farklı illerindeki huzurevlerinde kalan vatandaşlar, daha önce ismini bile duymadıkları bocce sporuyla güzel vakit geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonunun (TBBDF) desteğiyle farklı il ve ilçelerdeki huzurevlerine yönelik çalışma yaptı.
Oynarken bedeni zorlamaması, iletişimi artırıp daha verimli sosyalleşmeye imkan sağlaması ve zihni rahatlatması nedeniyle Bakanlık öncülüğünde huzurevi sakinlerine bocce sporu öğretildi.
Antrenörlerden boccenin nasıl oynandığı bilgisini alan vatandaşlar, daha önce ismini bile duymadıkları bocceyle hayatlarının ikinci baharına renk kattı. Yaşları 60 ile 90 arasında değişen huzurevi sakinleri, zaman zaman müsabakalara da katılarak derece elde edebilmek için mücadele ediyor.
-"Oynarken üzüntülerimi unutuyorum"
Antalya'da düzenlenen bocce etkinliğinde bir araya gelen huzurevi sakinlerinden 72 yaşındaki Salih Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bocce oynamaya başladıktan sonra hareket kabiliyetinin arttığını ve daha huzurlu olduğunu söyledi.
Oynarken üzüntülerini unuttuğunu anlatan Yıldız, bir şeyleri başarmanın kendisini mutlu ettiğini, ikinci baharında bocce sporuyla hayata tutunduğunu ve gittiği müsabakalarda huzurevlerini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını ifade etti.
82 yaşında bocce oynuyor
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki huzurevinde yaşayan 82 yaşındaki İsmail İskir de "Bu sene bu spora başladık. İlk denedim, baktım oluyor. Çok sevdim bu sporu, hatta beş arkadaşımı yenip, kupa bile aldım. Mutlu ettiler, gençleştirdiler bizi." dedi.
Aydın'ın Nazilli ilçesindeki huzurevinden gelen 80 yaşındaki Hasan Kıran ise bocce oynamanın zevkli olduğunu dile getirdi.
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teşekkür ederiz, hayatımıza renk kattılar. Oynarken hem eğleniyoruz hem spor yapıyoruz. Biz bu oyunu oynarken ihtiyarlığımızı unutuyoruz" diyen Kıran, spor yapmanın güzel olduğunu vurguladı.
Kıran, bocce sayesinde farklı ortamlar gördüğüne işaret ederek şöyle devam etti:
"Bana ilk geldiler, 'Bocce turnuvası olacak yarışır mısın?' dediler. 'İsmini bile bilmiyorum nasıl yarışayım?' dedim. Sonra hocalar geldi anlatınca, miskete benziyor, hemen alıştım. Hayatımın ikinci baharına hem renk kattı hem güzellik sundu. İnsan şu güzelliği görünce, çimlerde oynayınca yaşlılığını, dertlerini unutuyor. Gençliğimde spor yapmamıştım, ilk sporum bocce oldu. Her müsabakaya katılmak istiyorum çünkü bizi gençleştiriyor. Biz, bocceyle özgürlüğümüzü yaşıyoruz."
"İsmini hiç duymamıştım"
Huzurevi sakinlerinden 74 yaşındaki Burhan Doğan, bocceyi miskete benzettiğini anlatarak "İsmini hiç duymamıştım. İlk başlarda biraz zorlandım. Bu oyunu oynarken hiçbir şey düşünmüyorsun, topun hedefe ulaşmasını bekliyorsun. Düşüncemizi aldı. Mazide geçen hadiselerin hepsini unutuyoruz. Hayatımın ikinci baharına renk kattı, bize bir eğlence oldu. Bu oyun balık tutmak gibi bir şey, aklın oltanın ucunda oluyor." diye konuştu.
Nazilli Huzurevi'nden etkinliğe katılan 72 yaşındaki Ayfer Keser de bocce oynamanın hayatına renk kattığını belirtti. "Bocce ismini bile duymamıştım, hatta ismini bile söylemedim uzun süre" diyen Keser, bu sporun kendilerine hareket kazandırdığını aktardı.
Aydın'da yaşayan 65 yaşındaki Hediye Tozan, "Güzel vakit geçiriyoruz, neşeleniyoruz. Bu sporu yapmaya başlayınca epey kilo verdim. Hayatıma hareket kattı, daha rahat oturup kalkıyorum." diye konuştu.
- Tekerlekli sandalyeyle bocce oynuyor
Tekerlekli sandalyeyle bocce oynayan 77 yaşındaki Nurten Atıcı, Kocaeli'de huzurevinde kaldığını bildirerek bu sporu çok sevdiğini ve ayakları sakat olmasına rağmen bu oyunu oynadığını vurguladı.
Atıcı, "Sporla tanıştıktan sonra hayatıma huzur geldi, neşelendim. Sıkıntıyı unutuyoruz, güzel vakit geçiriyoruz. Daha önce bu sporu hiç oynamamıştım, hayatımın ikinci baharını yaşıyorum." dedi.
"90 yaşında bu sporu yapan arkadaşlar var"
TBBDF Bocce As Başkanı Faik Kapsız ise boccenin eğlenceli bir spor olduğunu ve her yaş grubunun çok rahat yapabildiğini ifade etti.
Bocce alanında ilk kez huzurevlerine yönelik bir organizasyon yaptıklarını dile getiren Kapsız, federasyon olarak görevlendirdikleri hakemlerin huzurevlerinde kalanlara bocceyi öğrettiğini söyledi.
Boccenin herkesin yapabileceği bir spor olduğuna dikkati çeken Kapsız, şunları kaydetti:
"Bunda yaş sınırı yok, 90 yaşında bu sporu yapan arkadaşlar var. Tekerlekli sandalyeyle oynayanlar var. Huzurevindekiler basketbol, voleybol oynayamaz ama bocceyi çok rahat yapıyor. Yapabilecekleri en güzel sporlardan biri bocce. Ruhen rahatlatıyor, fiziken de vücudunuz rahat ediyor. İnsanlar bunu yapabilmenin zevkini yaşıyor. Başardıklarında güven kazandırıyor."
Son Dakika › Güncel › Bocce, İkinci Baharlarına Renk Kattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?