Burdur burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyor - Son Dakika
Güncel

Burdur burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyor

Burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyorBurdur'daki bal kabağı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Kışla Mahallesi'nde üreticiler hasadı tamamladı.

02.11.2019 11:42  Güncelleme: 11:48

Burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyor

Burdur'daki bal kabağı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Kışla Mahallesi'nde üreticiler hasadı tamamladı. Tarlalara istiflenen tonlarca bal kabağına alıcı bekleyen üreticiler, maliyetler artmasına rağmen bu yıl fiyatların önceki seneye oranla düşüklüğünden yakındı.

Burdur'da yaklaşık 1000 dönüm arazide 4-5 bin ton civarında bal kabağı üretimi yapılırken, bu arazilerin 800 dönümü merkez Kışla Mahallesi'nde bulunuyor. Mahallede yılda yaklaşık 3-4 bin ton civarında bal kabağı üretimi yapılıyor. Üretimi yapılan kabaklar İstanbul, Ankara, Antalya ve Sivas gibi Türkiye'nin çeşitli illerine satılıyor.

'BU YIL 60- 65 KURUŞA SATABİLİYORUZ'

Bal kabağı üreticisi Murat Zorlu (42), Bu sene çevre illerde üretim fazla, dolayısıyla bizim ürünümüz para etmiyor. Geçen yıl kilosunu 80 kuruşa sattığımız ürünü bu yıl 60- 65 kuruşa satabiliyoruz. Çocukluğumdan bu yana bal kabağı üreticiliği yapıyorum. Geçen yıl 100 liraya aldığımız gübre bu yıl 200 lira oldu. Çaremiz yok, bu işi yapıyoruz. İlgililerin sesimizi duymasını istiyoruz dedi.

'BU YIL 30 DÖNÜM KABAK EKTİM'

Kışla'da üretilen kabağın içinin sarı olması ve aromasının güzelliği dolayısıyla tercih edildiğini kaydeden Murat Zorlu, şöyle dedi

İstanbul, Ankara, Antalya gibi illere kabak satışı yapıyoruz. Ben bu yıl 30 dönüm kabak ektim. Böyle olursa önümüzdeki sene belki 15 dönüm ancak ekerim. Zarar çekmenin anlamı yok. Çevre illerde kanaldan suluyorlar. Biz tarlayı sulamak için elektrik masrafı ediyoruz.

'BU YIL ÇOK FAZLA ALICI DA GELMEDİ'

Üretici Salih Koç (50), Geçen yıl kabakları 80 kuruştan sattık. Bu yıl fiyatlar düştü. Gübre, mazot, elektrik, işçi masraflarımız iki kat arttı ama fiyatlar düştü. Bu yıl çok fazla alıcı da gelmedi. Konya Ovası'nda çok diyorlar. Belki de satamayacağız, elimizde kalacak. Para etmeyince bazı arkadaşlarımız kabakları besledikleri hayvanlara yediriyor dedi.

'MASRAFIMIZ ÇOK AMA PAZARIMIZ YOK'

15 senedir kabak üretimi yaptığını ancak bu yılki gibi kötü bir sezon yaşamadığını anlatan Salih Koç, Fiyatlar çok düşük. Önceki yıllarda tarladan satıyorduk. Bu yıl örtü altına getirdik. Bu bize artı masraf getiriyor. Üzerine naylon çekilecek. Kabağın taşınması için bir işçinin günlük ücreti 150 lira. Motorlarımız mazot yakıyor. Masrafımız çok ama pazarımız yok diye konuştu.

'MALİYETİ KURTARMIYOR'

Mahalle Muhtarı Rasim Uysal (50), Kabaklarımızda verim iyi ama fiyat düşük. Şu anda zarar ediyoruz. Geçen yıl kilosunu 75-80 kuruşa satıyorduk. Bu yıl aynı fiyata satan arkadaşlarımız da var, 50 kuruş teklif edenler de var. Maliyetler yüksek, mazot pahalı, gübre pahalı, şu anda üretici zor durumda. Maliyeti kurtarmıyor dedi.

'ÜRETTİĞİMİZ KABAĞIN AROMASI FARKLI'

Kendisinin 100 dönüm civarında kabak üretimi yaptığını kaydeden Rasim Uysal, Girdi maliyetlerini hesapladığımızda zarardayım. Zarar da etsek önümüzdeki yıl da kabak üretmeye devam edeceğiz. Konya tarafında arazi geniş, bal kabağı üretimi fazla olduğu için bizim mala talep azaldı ama bizim ürettiğimiz kabağın kalitesini tutmuyor Konya kabağı. Bizim topraklarımız potasyum ağırlıklı. Ürettiğimiz kabağın aroması farklı onun için talep ediliyor. Bir dönüm kabak için 2 bin liraya yakın masraf ettik. Fazlası var eksiği yok diye konuştu.

'BU YIL DAHA DÜŞÜK FİYAT TEKLİF EDİYORLAR'

Son birkaç yıldır kabak üreticiliği yaptığını anlatan Sami Tezcan (30) da şöyle dedi

Kabaklarımız kaliteli. Bir çocuk nasıl yetişiyorsa bal kabağı da o şekilde yetişiyor. Bahardan bu yana yüzüne bakıyoruz. Gece gündüz uğraşıyoruz ama maliyetler çok yükseldi. Elektrik fiyatları, gübre fiyatları hepsi arttı. Geçen yıl 70-80 kuruştu bu kabak, bu yıl daha düşük fiyat teklif ediyorlar. Çoğu üretici malını satamadı. Maliyetleri binince bu kabağı para kazanabilmek için en az 1 liraya satmamız lazım. Şu an zarardayız. 70-80 kuruş bile zarar ettirir. Ben bu yıl 10 dönüm kabak ektim. Maliyetler böyle yüksek giderse bırakırım bu işi.

Burdur burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur burdurlu bal kabağı üreticileri hasadı bitirdi, alıcı bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement