Bursa'da Hal Esnafı Bakanı Sebze ve Meyvelerle 'Evet' Yazarak Karşıladı - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Hal Esnafı Bakanı Sebze ve Meyvelerle 'Evet' Yazarak Karşıladı

Bursa'da hal esnafı bakanı sebze ve meyvelerle 'evet' yazarak karşıladıGÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bursa Sebze ve Meyve Halini ziyaretinde, esnaf tarafından meyve ve sebzelerle yapılan 'evet' yazılarıyla karşılandı.

08.04.2017 14:42

Bursa'da hal esnafı bakanı sebze ve meyvelerle 'evet' yazarak karşıladı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bursa Sebze ve Meyve Halini ziyaretinde, esnaf tarafından meyve ve sebzelerle yapılan 'evet' yazılarıyla karşılandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bursa Hali'nde pazarcı ve hal esnafı ile sabah kahvaltısında buluştu. Hal esnafı Bakan Tüfenkci'yi, karpuz, domates ve erikten yazılan 'evet' ile karşıladı. Burada konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenckci, 16 Nisan'da yapılacak referandumda, Türkiye'nin refah içerisinde kalkınması için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine"evet" dediklerini söyledi. Hal esnafının sıkıntılarına dikkat çeken Tüfenkci, "Yeni düzenlenecek yasa ile hem denetimleri hem de pazar yerlerini, aynı zaman da sebze ve meyve ticaretinin düzenleyip, disiplin altına almak, üreticilerin kazandığı, tüketicilerin ucuz tükettiği bir sistemi kurmak için gayret gösteriyoruz" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 100 milyar liralık sebze ve meyve ticareti olduğunu dile getiren Tüfenkci şunları söyledi:

"Baktığımız zaman sebze ve meyve ticaretinde fire oranının çok olduğunu biliyoruz. Yüzde 25 oranında bir fire olduğunu düşündüğümüzde, 'yaklaşık 25 milyarı biz çöpe atıyoruz' demektir. Biz istiyoruz ki bu 25 milyar hem üreticinin hem tüketicinin cebinde kalsın. Düzenleme mantığımız bunun üzerinde gidiyor. Bakıyoruz buralarda soğuk hava depoları yok. Biz buralara sadece yükümlülük değil teşvik de vereceğiz. Belki yüzde 50 ile 70'ini hükümet olarak bizler destekleyeceğiz. Yüzde 30'unu da sizler taşın altına elinizi koyarak soğuk hava depolarını yapacaksınız. Yine araçlarda taşınan meyve sebzenin soğuk zincir içerisinde taşınması sağlayacağız. Buradan da marketlere böyle gitmesinin yolunu açacağız"

Daha sonra hali gezen Bakan Bülent Tüfekci yanına gelen ve Gemlik İlçesi'nde yeri olduğu halde kendilerine yer verilmediğini, ihaleye sokulmadığını pazarcılık yapan bir kişi, şikayetini dile getirdi.Tüfenkçi de konuyla ilgileneceğini söyledi.

"BU ARABA 90 KİLOMETRE HIZLA GİDİYOR, BİZ İSTİYORUZ Kİ HIZLANALIM"

Bursa halini ziyaret ettikten sonra Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın işbirliğinde gerçekleştirilen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' programına katılan Bakan Tüfenkci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin konuştu. Şu anki sistemi bir araca benzeten Tüfenkci, " Şu anki sistemde ne kadar çabalarsanız, sistemi ne kadar hızlandırsanız hızlandırın bu araba ancak 90 kilometreyle gidiyor. Daha fazla hızlanmıyor. Biz istiyoruz ki hızlanalım. İstiyoruz ki dünya ile rekabet edelim. Daha fazla üretelim. Ama baktığınız zaman sistemden kaynaklanan frenlemelerle, prangalarla başarılı olmakta zorlanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin, koalisyonlarla yönetildiği dönemlerde hep veya düşük büyümelerle seyrettiğini ifade eden Bakan Tüfenkçi, tek başına iktidarlar döneminde büyüme rakamlarının arttığını açıkladı. Tüfencki, Türkiye'nin tek başına iktidarlarla yönetilmiş olsaydı, şu anda milli gelirin 22 bin dolar olacağını savundu.

Bakanlık olarak 3.5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet verdiklerini dile getiren Tüfenkci,14 yıl boyunca tacir, sanayici, esnaf ve üreticilerle işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi için ilave teşvikler getirdiklerini dile getiren Tüfenkçi, "Lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek Ürün İhtisas Borsası'nı kurduk. Sebze ve meyve ticaretinde ürün zayiatlarının minimuma indirilmesi ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Üreten Türkiye Konuşuyor programına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katıldı.

Bursa\'da Hal Esnafı Bakanı Sebze ve Meyvelerle \'Evet\' Yazarak Karşıladı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa'da Hal Esnafı Bakanı Sebze ve Meyvelerle 'Evet' Yazarak Karşıladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement