Bursa'da Nilüfer Çayı'nın bir kolu olan Demirtaş Deresi kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Nilüfer Çayı'nın bir kolu olan Demirtaş Deresi kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı

Bursa'da Nilüfer Çayı'nın bir kolu olan Demirtaş Deresi, bırakılan kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı. İnceleme sonucunda, dereye kimyasal atık bıraktığı belirlenen fabrikanın faaliyetleri durduruldu. Derenin temizlenmesi ve tarım faaliyetlerinin devam etmesi için yetkililerden müdahale talep ediliyor.

14.02.2024 19:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURSA'da Nilüfer Çayı'nın bir kolu olup, bahçe ve bostanlar arasından geçen Demirtaş Deresi, bırakılan kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı. İnceleme sonunda, dereye kimyasal atık bıraktığı belirlenen fabrikanın faaliyetleri durduruldu.

Uludağ'dan başlayıp, Marmara Denizi'ne dökülen 200 kilometrelik Nilüfer Çayı'ndan ayrılarak, bahçe ve bostanlar arasından geçen Demirtaş Deresi, bırakılan kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı. Derenin kimi zaman mavi, kimi zaman kırmızı aktığını söyleyen çevre sakinleri, kimyasal atıkları nedeniyle derede dayanılmaz bir koku olduğunu belirtti. Bölgede inceleme yapan Doğayı Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) gönüllüleri, bir plastik fabrikasından dereye kimyasal bırakıldığını belirledi. DOĞADER gönüllülerinin ihbarı sonrası harekete geçen Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, detaylı inceleme yaptı. Ekipler de dereye kimyasal atık bırakıldığını tespit etti. İnceleme sonunda söz konusu fabrikanın faaliyetleri, 'çevre izin ve lisansı' bulunmadığı gerekçesiyle durduruldu.

'BU FABRİKALAR RUHSATLI FABRİKALAR DEĞİL'

Fabrikanın faaliyetlerinin durdurulmasının ardından derenin daha temiz hale geldiğini vurgulayan DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Bölge halkının derneğimize yaptığı şikayet üzerine dün buraya geldik. Yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda derenin haftada birkaç kez renkli kimyasallarla kirletildiği ve derenin renkli aktığı tespitinde bulunduk. Yaptığımız incelemenin ardından dereyi buradaki bir fabrikanın kirlettiği tespit edildi. Yaptığımız şikayet üzerine de Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından cezai yaptırım uygulanarak fabrika kapatıldı. Bu tür tesislerin burada olmaması gerekiyor. Çünkü etrafımızda zeytin, şeftali, armut bahçeleri var. Burası, yaş sebze tarımının ve hayvancılığın yapıldığı doğal bir alan. Burada fabrika dediğimiz yerler de betondan oluşan, bildiğimiz fabrikalardan değil. Bunlar, plastik kaplamayla kaplı gecekondu fabrikası diyebileceğimiz formatta fabrikalar. Bu fabrikalar bakanlık tarafından ruhsatlı fabrikalar değil veya geçici ruhsatlarla çalışan fabrikalar. Bu bölge imara açık bir alan değil. İmar durumu, tarım alanı ve doğal alan olarak görünüyor. Sanayi ve imara kapalı olan bir alan. Bu bölgeye yakın olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayi faaliyeti var ama kontrollü bir şekilde yapılıyor dedi.

'DERENİN KİMYASAL İLE KİRLETİLEREK RENKLİ AKTIĞINI GÖRDÜK'

Derenin aynı zamanda 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Demirtaş Barajı'na döküldüğünü söyleyen Demir, OSB'deki fabrikalar Sanayi, Teknoloji ve Çevre Bakanlığı prosedürlerine uyularak yapılan fabrikalar, kendi arıtma tesisi olan fabrikalardır. Burada fabrika faaliyetleri denetimden uzak, denetime tabi olmayan faaliyetlerdir. Derenin haftada 1-2 gün kimyasal ile kirletilerek renkli aktığını gördük. Yetkililerden, buralarda faaliyetlerin olmaması, ruhsatların verilmemesi ve bu fabrikaların buralardan kaldırılmasını istiyoruz. Burada tarım ve hayvancılığın devam ettirilmesini istiyoruz. Bu dere aynı zamanda Bursa'nın önemli bir kısmını sulayan, tarımsal sulama amaçlı kullanılan Demirtaş Barajı'nı besleyen derelerden bir tanesi. Kimyasal kirlilik bu dere aracılığı ile baraja ulaştığında, tarımsal faaliyetleri olumsuz şekilde etkileyecektir. Yetkililerden bir an önce bu duruma müdahale etmelerini talep ediyoruz diye konuştu. (DHA)

Bursa\'da Nilüfer Çayı\'nın bir kolu olan Demirtaş Deresi kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa'da Nilüfer Çayı'nın bir kolu olan Demirtaş Deresi kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya boyandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement