Bursa'da Kurtuluş Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Kurtuluş Coşkusu

Bursa\'da Kurtuluş Coşkusu

Balkan Festivaline katılan konuk halk dansları topluluklarının da gösterileriyle renklenen kutlamalar, şölen havasında geçti.

11.09.2012 18:02

Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı kutlamaları gece tarihi belediye binası önünde yapılan etkinliklerin ardından Atatürk Caddesi'ndeki resmi geçit töreni ile devam etti.

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından düzenlenen Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı kutlamaları gece Heykel'deki tarihi Belediye Binası önünde başladı. Mehter Takımı ve Büyükşehir Belediye Bandosunun konseriyle başlayan etkinliklerde Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri koşarak geldikleri belediye binasında Türk Bayrağı'nı göndere çekti. Kurtuluş selası ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir gazi Türk Bayrağı'nı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç'e teslim ederek, "Şehir kurtulmuştur" dedi. Kılıç kalkan ekibinin gösterisiyle son bulan etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Şölen havasında kutlama

Gündüz devam eden kutlama programı Tophane Meydanı'ndan başlayan kortej yürüyüşü ile devam etti. Belediye Bandosu ve Mehter Takımı'nın marşları eşliğinde yürüyüşe geçen kortejde Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri İsmet Su ve Hakan Çavuşoğlu da ön sırada yer aldı. Bu yıl 7'inci düzenlenen Balkan Festivaline katılmak için KKTC, Kosova, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan, Montanya, Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan'dan gelen konuk öğrenciler de yöresel kıyafetleri ile kortejde yer alırken, öğrencilerin Kent Müzesi önündeki törende sergiledikleri halk dansları gösterisi ile kutlamalar şölen havasında geçti.

"11 Eylül Zafer günün adıdır"

Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kent Müzesi önünde devam eden törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Öncelikle, bize 90 yıl önce özgür bir şehir bırakan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" dedi. 8500 yıllık geçmişe sahip olan Bursa'nın, 1326 yılında Orhan Gazi'nin fethiyle adeta altın günlerini yaşamaya başladığını ifade eden Başkan Altepe, "Bursa'nın 1920'li yıllarda Yunanlılar tarafından işgal edilmesi sadece Bursalıları değil büyük bir coğrafyayı derinden etkilemiştir. Mehmet Akif'e ünlü "bülbül" şiirini yazdıran bu işgal, 2 yıldan fazla sürmüştür. Bursa'nın işgali nedeniyle meclis kürsüsüne, yas ifadesi olarak siyah bir örtü örtülmüştür.

11 Eylül 1922'de işgal sona erdiğinde, memleketin dört bir yanı adeta bayram etmiştir. Bu yüzden 11 Eylül Bursa için kurtuluşun, zafer gününün adıdır. Düşman o gün bir kez daha Anadolu insanının cesaretine, esarete boyun eğmeyeceğine şahit olmuştur" diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu törenlerde, Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibinin gösterilerinin yanında konuk öğrencilerin dans gösterileri de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Kutlamalar, 1922 yılında Bursa'nın Yunanlılardan alınması sırasında şehre ilk giren süvari Bölük Komutanı Yüzbaşı Rüştü Dinçer Bey'in Doburca'daki kabrinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'da Kurtuluş Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement