Bursa'da, göçün ekonomik, siyasal ve sosyal boyutlarıyla ele alındığı "Sosyal Bilimler Sempozyumu" başladı.
Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM) tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, çeşitli üniversitelerden akademisyenler göç konusunu farklı boyutlarıyla ele alacak.
UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce'nin moderatörlüğünde yapılan sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Hasan Köni, Prof. Dr. Hamza Ateş ve Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel katıldı.
Köni, yaşanan çeşitli felaketlerin ardından yaşanan gıda sorunların göçe neden olabileceğini söyledi.
ABD'nin Savunma Bakanlığının konuyla ilgili hazırladığı raporlara değinen Köni, "İlk rapor 1997, ikincisi 2003-2014 ve son rapor da 2016'da hazırlandı. Raporlarda iklim değişikliğinin hızla geldiği söyleniyor. Bahsedilen iklim değişikliği insan eliyle yaratılan iklim değişikliği." dedi.
Köni, şunları kaydetti:
"Rapora göre bu alan hızlı ısınıyor ve eğer iki derece ısınırsa, 2050'ye kadar bunu önleyemezsek Atlantik ve Pasifik okyanusundaki adalar kayboluyor. Çünkü bizim sahillerimizde 1-1,5 metre, okyanus sahillerinde ise buzul tabakalarının erimesi nedeniyle 10-15 metre kadar su yükselmesi bekleniyor. Bu durumda Florida sular altında kalıyor. Yağan yağmurların hızıyla şu anda Bangladeş'te bazı yerler su altında. Bunun üzerine 2,5 milyon kişi yukarı Hindistan'a doğru göç etmeye başlamış. Bunun üzerine bu göçe karşı olanlar arada kalan kısma duvar örüyorlar. Eğer 2050'ye kadar bu ısınmayı 2 derecenin altında tutamazsak 22 milyon Bangladeşlinin Hindistan'a doğru göç etmeleri gerekiyor. Raporda bu göçü veremeyen ülkelerde çatışma, savaş, iç savaş ve terör olayları meydana geldiği söyleniyor."
Oturumda ayrıca Prof Dr. Ateş ve Doç. Dr. Adıgüzel de birer sunum yaptı.
Sempozyumda yarın yapılacak oturumlarla sona erecek.
Son Dakika › Güncel › Bursa'da 'Sosyal Bilimler Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?