Çanakkale Çomü'de 'Kıbrıs' Dersi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Çomü'de 'Kıbrıs' Dersi

Çanakkale Çomü\'de \'Kıbrıs\' Dersi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ), Terzioğlu Kampüsü Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2015-2016 Akademik yılı açılış törenine katıldı.

15.10.2015 19:11

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ), Terzioğlu Kampüsü Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2015-2016 Akademik yılı açılış törenine katıldı. Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, akademisyenler ve öğrenciler de törendeki yerini aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören müzik dinletisiyle başladı. Ardından ÇOMÜ tanıtım filmi sunulup, açılış konuşmaları yapıldı. Törenin onur konuğu KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 'Kıbrıs Müzakerelerinde Son Gelişmeler' başlıklı açılış dersini verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta müzakerelerin 1968 yılından beri devam ettiğini hatırlattı. Müzakerelerin Beyrut'ta başladığını anımsatan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, dönem dönem aralar verildiğini, krizler yaşandığını, bazı dönemlerde çözüme çok yaklaşıldığını söyledi. Bugüne kadar süren müzakere görüşmelerini anlatarak bugünlere nasıl gelindiğini özetledi.

"BİR TÜRK TAKIMI GELİP BİZİMLE DOSTLUK MAÇI BİLE YAPAMIYOR"

Kıbrıs'ın 11 yıldır bölünmüş haliyle AB içinde olduğuna işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Ama çözüm yönündeki AB dinamiği de artık ortada yok. Şimdi AB süreçlerini kullanarak bu sorunları çözelim diyemiyorsunuz. Çünkü artık Güney kesimi AB'ye girmiş. Bu kadar yıl içinde bizim görebildiğimiz; ne yazık ki, bu tanıma konusunda, bizi tanıyan bir tek Türkiye Cumhuriyet'i oldu. Orada da çok samimi olarak düşüncemi sizinle paylaşmak istiyorum. Tabi ki burada gördüğümüz hüsnükabulü dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyiz. Bu konuda kardeşlik duygularımız her şeyin ötesindedir. Ancak, Türkiye'nin de uluslararası kurallardan gelen sıkıntıları vardır. Onun da bilincindeyiz. Şöyle ki bir Türk takımı gelip mesela KKTC'de maç yapamıyor. Yani bizimle dostluk maçı bile yapamıyor. Neden? İstemediğinden mi hayır. Çünkü UEFA ve FİFA'dan ceza görecek. Güney Kıbrıs ile eşleştiği zaman gidip maç yapmak zorunda. Çok istediğinden mi? Gitmezse ceza görecek dışlanacak. Bir tarihte oldu. Beşiktaş ile bir Güney Kıbrıs takımı eşleşti. Bu Güney Kıbrıs takımı gelmediği için diskalifiye oldu. Turnuvadan elendi ceza gördü. O nedenle şimdi şöyle bir manzara var. Eğri oturup doğru konuşmamız lazım. Bizi Türkiye Cumhuriyeti resmen tanıdığı halde, bu tanımanın gereklerini her alanda yerine getiremiyor. Güney Kıbrıs'ı tanımıyor ama Güney Kıbrıs'ı tanımama gereklerini her alanda yerine getiremiyor. Eşleştiği zaman maç yapmak zorundadır. Hem de Lefkoşa'nın kuzeyinden geçerek değil Güney'e uçmak zorunda. Aksi takdirde kendileri kabul etmiyor. En yakınınızın bile size siyaseten ve kardeşlik ilişkisi ile ne kadar bağlı olursa olsun; her ulusun her ülkenin kendine has sıkıntıları dertleri var. ve onlar bir şekilde KKTC'nin tanınmasının önünde bugüne kadar çok ciddi barikatlar oluşturdu. Bugün bu barikatlar halen yerinde duruyor" dedi.

SİYASİ İRADE VE KARARLILIĞA DİKKATİ ÇEKTİ

Edindiği misyonu da paylaşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Siyaset mümkün olanı elde etme sanatıdır. Siyaset bu mümkün olanı elde ederken haklarınızı koruyarak elde etme sanatıdır. Gidip teslim olarak değil. O zaman bir şey elde etmiş olamazsınız. Çözüm elde etmiş olmazsınız zaten. Bu kadar yıl içinde, bu parametreler üç aşağı beş yukarı ortaya çıkmıştır. Geriye kalan siyasi iradedir, kararlılıktır. Bu kararlılık çerçevesinde yola devam etmektir. Bu kararlılık bizde var. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nde de var. Kendileri ile istişare içerisinde bu çalışmaları yürütüyoruz. Mesafe aldık mı evet aldık. Bu son 5 ayda. Yönetim ve güç paylaşımı, AB konuları ve ekonomi konuları, yani 6 başlığın üçünde önemli gelişmeler sağlandı. Geriye kalan üç başlık var; mülkiyet, toprak, güvenlik konuları. En çetrefili konulardır. Herhangi bir anlaşmada Kıbrıs Türkü'nün eşitliği özgürlüğü ve güvenliği. Bu 3 başlık kesinlikle halledilmesi gereken konulardır. Bunu diğer toplum için de istiyorum. Ben kendi toplumum için güvenliği isterken bir toplumun tehdit altında yaşamasını kast etmiyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Çomü'de 'Kıbrıs' Dersi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement