Çanakkale Deniz Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Deniz Şehitleri Anıldı

Çanakkale Deniz Şehitleri Anıldı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'cü Yıl Dönümü Çanakkale Boğazı'nda Törenlerle Kutlandı.

01.07.2010 14:10

Çanakkale'de düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'cü yıl dönümü kutlamaları kapsamında boğaz festival yerine döndü. Deniz şehitleri anısına boğaza çelenkler bırakıldı.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'üncü yıldönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Kutlamalara, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan, bürokratlar, askerler ve denizciler katıldı. 10.00'da başlayan kutlama programı kapsamında önce Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Cengiz Özkan, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu'yla Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşımacılığının, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin Türkler ve Türk Bayrağı taşıyan gemiler tarafından yapılmaya başlandığını hatırlatarak şunları söyledi:

''Kanunla yabancılara tanınan imtiyazlar sona erdirilmiştir. Sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdır. Bunun farkında olan büyük Atatürk'ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanunu'nun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır.'

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene katılanlar daha sonra Çanakkale-Kilitbahir arasında yolcu ve araç taşayan Alınteri-18 isimli feribota binerek boğaza açıldı. Deniz şehitleri anısına boğaza çelenkler bırakıldı. Kıyı emniyetine ait Kıyı Emniyeti-6 isimli Tahlisiye Botu, sürati ve ani manevraları ile ilgi odağı oldu. Kurtarma-2 ve Söndüren-4 isimli römorkörler havaya fışkırttıkları tazyikli sular ile renkli görüntüler oluşturdu. Kutlamalara deniz polisinin botu da eşlik etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Deniz Şehitleri Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement