Çavuşoğlu, Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu, Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni Ziyaret Etti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şehitliğe gelmesi -Çavuşoğlu'nun şehitliği ziyaret etmesi, dua okuması -Çavuşoğlu'nun burada şehit düşen Türk askerlerinin ve sivil memurların anısına yaptırılan şehitlikteki törende anıta çelenk bırakması -Çavuşoğlu'nun özel defteri imzalaması ve konuşması -Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunması -Çavuşoğlu'nun röportajı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni ziyaret etti, ardından Myanmar ziyaretini değerlendirdi.

14.06.2016 16:24

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şehitliğe gelmesi

-Çavuşoğlu'nun şehitliği ziyaret etmesi, dua okuması

-Çavuşoğlu'nun burada şehit düşen Türk askerlerinin ve sivil memurların anısına yaptırılan şehitlikteki törende anıta çelenk bırakması

-Çavuşoğlu'nun özel defteri imzalaması ve konuşması

-Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunması

-Çavuşoğlu'nun röportajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni ziyaret etti, ardından Myanmar ziyaretini değerlendirdi.

Başkent Naypyidaw 'dan askeri bir helikopterle Thayet'e geçen Çavuşoğlu, şehre girişinden şehitliğe varana kadar bölge halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Halk, yol boyunca Çavuşoğlu'na sevgi gösterisinde bulundu, Çavuşoğlu da el sallayarak kendisini görmeye gelenlere karşılık verdi.

Birinci Dünya Savaşı'nda Irak, Filistin, Suriye ve Arabistan cephelerinde Osmanlı ve İngiltere orduları arasındaki çarpışmalar sırasında İngilizlere esir düşerek Myanmar'a getirilen ve burada şehit düşen Türk askerlerinin ve sivil memurların anısına yaptırılan şehitlikteki tören, saygı duruşuyla başladı.

Ardından Bakan Çavuşoğlu, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını göndere çekti, anıta çelenk bırakarak dua etti.

Bakan Çavuşoğlu, şehitlik özel defterini imzaladıktan sonra, Şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. Thayet kaymakamı Aung Cho Oo'nun da katıldığı törene yerel halkın yanı sıra medyanın da büyük ilgi gösterdiği göründü.

"Şehitliğimizi ziyaret etmek bizim için bir vefa borcudur"

Myanmar'daki temaslarının son gününde şehitliği ziyaret eden Çavuşoğlu, şehitlik özel defterine ise şunları yazdı:

"Aziz vatanımızı ve bağımsızlığımızı savunmak için Birinci Dünya Savaşı'nın cephelerinde savaşırken esir düşen ve Myanmar'daki esir kamplarında hayatlarını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Şehitlerimizin bir kısmının ebedi istirahatgahı olan Thayet'deki şehitliğimizi ziyaret etmek bizim için bir vefa borcudur. Fedakar şehitlerimizin anısını, ülkemizden binlerce kilometre uzakta da yatıyor olsalar, sonsuza kadar yaşatmayı görev biliyoruz. Bur topraklarda yatmakta olan askerlerimiz Myanmar'da yol, demiryolu, baraj ve milli parkların inşasında esir olarak çalışmış, Myanmar'ın gelişmesine katkıda bulunmuşlardır.

Kahraman şehitlerimiz, Myanmar'la dostane ilişkilerimizin tarihindeki müstesna yerlerini bu ülkedeki hizmetleriyle almışlardır. Ömürlerini yurtlarından uzakta, sevdiklerinden, ailelerinden ayrı geçiren ve uğruna kahramanca savaştıkları vatan topraklarına dahi gömülemeyen şehitlerimizin, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum."

"Ülkemle, vatanımla ve milletimle gurur duydum"

Ziyaretin ardından AA muhabirine Myanmar ziyaretini değerlendiren Çavuşoğlu, "Burada şehit düşen askerlerimizin anısına TİKA aracılığıyla yaptırdığımız şehitlik, şehitlerimize bizim vefa borcumuzdur." dedi.

Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun şehitliklerini bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Onları yeniden imar ediyoruz, yapıyoruz ve şehitlerimize yakışır bir mezarlık haline getiyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TİKA'nın dünyanın değişik ülkelerinde gerçekleştirdiği eserlerin toplu açılışında Thayet şehitliğinin de açılışını gerçekleştirdiğini anımsatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Ama bugüne kadar buraya bir ziyaret gerçekleştiremedik. Kısmet olmadı. Bu ziyaretimizle gelip burada da bir açılışını yapalım, bayrağımızı göndere çekelim ve şehitlerimize dua edelim dedik. Çok şükür bu da nasip oldu. Bugün bu şehitliği görünce, ülkemle, vatanımla ve milletimle bir kez daha gurur duydum."

"Budistlerin bu işbirliğine girmesi aslında anlamlıdır"

Thayet şehrine girişinden itibaren halkın kendisine büyük ilgi göstermesini de değerlendiren Çavuşoğlu, "İnsanlar hakkında önyargılı olmamak lazım." dedi.

Devlet olarak bir yere gittiklerinde sadece kendilerini düşünmediklerini ifade eden Çavuşoğlu, Thayet şehitliğine giden yolu ve köprüyü de TİKA'nın yaptığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, "TİKA, bazı köylere giden yolları, bir kütüphane bir de yetimhane yaptı. Bu şehitliğin yapılmasına en çok destek veren Budist tapınağı ve onların yöneticileri olmuştur. Maalesef Arakan Müslümanları ve buradaki Müslümanlara karşı saldırıların olduğu bir dönemde özellikle Budistlerin bu işbirliğine girmesi aslında anlamlıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Myanmar arasında hiçbir önemli sorunun olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretin ilişkileri geliştirme açısından bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.

"Bu fırsatı iyi değerlendirebiliriz"

Çavuşoğlu, Myanmar'ın geçmişte ülkeyi yöneten rejimler tarafından bölgede geri kalmış ülke konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Şimdi yeni bir sayfa açtılar. Halkın oylarıyla iktidara gelen yeni bir hükümet ve cumhurbaşkanı var. Dolayısıyla Myanmar'da çok önemli fırsatlar var. Bu fırsatı iyi değerlendirebiliriz. Her şeyden önce bakir bir ülke. Maliyetleri düşük ve büyük bir potansiyel var. Bu bölgeye iş adamlarımız her türlü yatırımı yapabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Myanmar ile Türkiye'nin toplam ticaret hacminin çok düşük olduğuna değinen Çavuşoğlu, gıda sektöründe bazı Türk firmalarının Myanmar'a girmesini yeterli bulmadıklarını söyledi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Örneğin çimento fabrikası yok ya da çok eskimiş. 50 milyonluk bir ülkeye çimento fabrikaları kurulabilir. İnşaat alanında fırsatlar var, bu alandaki tecrübelerimizi hem paylaşabiliriz hem de bu fırsatlardan yararlanabiliriz. Toplu konut ihtiyacı var. Bu anlamda ciddi yatırımlar yapabiliriz. Enerji konusunda, özellikle de elektrik konusunda Myanmar'ın ciddi eksiklikleri var. Enerji alanında da iyi tecrübelerimiz var. Karşılıklı kazan-kazan formülüyle bu fırsatları hayata geçirmek istiyoruz. Dünkü görüşmelerimizde bunları gündeme getirdik."

Çavuşoğlu, Türkiye'ye döndüğünde THY yetkilileriyle Myanmar'a doğrudan uçuşlar yapılması konusunda görüşmeler yapacağını da sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu daha sonra, Thayet kentinde TİKA'nın yaptığı "Tha Har Ya" halk kütüphanesine ziyaret ederek, kütüphanede bazı kitapları inceledi.

Bakan Çavuşoğlu, başkentte dün sırasıyla Myanmar Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi, Devlet Başkanı Htin Kyaw ve Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile bir araya gelmişti.

Çavuşoğlu ayrıca, Myanmar'ın Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar'da 4 bin Arakanlı Müslümana (Rohingyalı) iftar vermişti.

Myanmar'daki temaslarını tamamlayan Çavuşoğlu, resmi bir ziyaret için Sri Lanka'ya geçti.

Çavuşoğlu, Myanmar\'da Thayet Türk Şehitliği\'ni Ziyaret Etti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu, Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni Ziyaret Etti - Son Dakika


Advertisement