Çek CUMHURBAŞKANI VACLAV KLAUS Mersin VE Adana'DA (2)
Adana'DA EKONOMİ DERSİ VERDİ
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, eşi Livia Rosamunda Klausova ve yanıdaki bakanlar, resmi gezinin Adana durağında ilk olarak Çukurova Üniversitesi'ni (ÇÜ) ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Klaus'u rektörlük binası önünde Vali Hüseyin Avni Coş, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Emniyet Müdürü Mehmet Avcı karşıladı. Klaus, burada üniversitenin anı defterini imzaladı. Üniversiteyle ilgili bilgiler veren Rektör Akınoğlu, Cumhurbaşkanı'na günün anısına seramik tabak hediye etti.
Rektör Akınoğlu, ERASMUS Öğrenci Değişim Programı kapsamında öğrenim gören öğrencilerin isim listesini Klaus'a gösterdi. Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında öğrenci değişim programının geliştirilmesinin yararlı olacağını belirtti.
İktisat uzmanı olan Cumhurbaşkanı Klaus, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2 Nolu Amfi'de akademisyenler ve öğrencilere ekonomi konusunda konferans verdi. Sunumunu İngilizce yapan Klaus'a ÇÜ'de okuyan 7 Çek öğrenci, çiçek takdim etti. Klaus'a konferansı boyunca kürsünün yakınında yumurtalı saldırı ihtimaline karşı şemsiyeli bir polis eşlik etti.
'EURO'YA GEÇMEDİĞİMİZ İÇİN ŞANSLIYIZ'
Sunumun ardından soruları yanıtlayan Klaus, Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne üye olduğunu ancak Euro'ya henüz geçmediği için şanslı olduğunu söyledi.
Avrupa'daki ekonomik krizden herkesin etkileneceğini belirten Klaus, "Avrupa Birliği 1955-1980 yılları arasında daha sağlıklı bir birlikti. Avrupa Ekonomik Birliği (AET) sonra Avrupa Topluluğu'na (AT), daha sonra Avrupa Birliği'ne (AB) çevrildi. Şimdi Avrupa Para Birliği konumuna geldi. Sonrasında da Avrupa Siyasi Birliği'ni hedefliyorlar" diye konuştu.
'AB'NİN MALİ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRME KONUSUNDA ENDİŞELİYİM'
Cumhurbaşkanı Klaus, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"AB'nin ağır bürokrasisi var. AB'nin şimdiki mali birliğini uzun vadede sürdürülebilirliği konusunda endişeliyim. Üyelik konusunda iki şey önemlidir; gerçekten AB ile bütünleşmek için ne istiyorsunuz? Türkiye'nin AB'ye katılması zorunlu mudur? Ben biraz korkuyorum. AB'nin bazı zorlu sonuçları olabiliyor. AB'ye girmek için bir heves oluşuyor. Ama gerçekler öyle olmuyor. AB şimdi, kendini yeniden düzenleyecek. AB için yeni dönem çok zor. AB, gittikçe derinleşen ve sorunları artan bir ortaklık artık."
'MERKOZY' TANIMLAMASI
Konuk Cumhurbaşkanı'na Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'in tutumu soruldu. Klaus bu soruyu "Merkel ve Sarkozy'e 'Merkozy' diye tanımlama yapılıyor. İkisi başı çekiyor. Para birliğinin güçlenmesini istiyorlar. Ama kişiler önemli değil" diye yanıtladı.
Konferans sonunda Klaus ve beraberindekiler, Adana'da üniversite okuyan ÇEK öğrencilerle anı fotoğrafı çektirdi.
Klaus ve eşi Livia Rosamunda Klausova daha sonra Adana Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Hüseyin Avni Coş ve eşi Aylin Coş tarafından karşılanan Klaus çifti, Adana'ya gelmekten mutluluk duyduklarını söylediler. Adana'nın önemini bildiklerini ve ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydeden Klas'a Vali Coş, bakır işlemeli ibrik hediye etti. - Adana
Son Dakika › Güncel › Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus Mersin ve Adana'da (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.