Çelik İhracatçıları Birliği Heyetinin İran Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Çelik İhracatçıları Birliği Heyetinin İran Ziyareti

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, İran'a uygulanan uluslararası ambargo ve yaptırımlar nedeniyle zorunlu olarak gerileyen ticari ilişkilerin, yaptırımların kalkmasıyla yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Bu yeni dönemi yeterli seviyede olmayan çelik sektörü özelinde önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

17.11.2015 15:59

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, İran'a uygulanan uluslararası ambargo ve yaptırımlar nedeniyle zorunlu olarak gerileyen ticari ilişkilerin, yaptırımların kalkmasıyla yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Bu yeni dönemi yeterli seviyede olmayan çelik sektörü özelinde önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

Çelik İhracatçıları Birliği heyetinin İran'a düzenlediği ziyaret kapsamında, çelik sektöründe faaliyet gösteren Türk ve İranlı iş adamları karşılıklı işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla başkent Tahran'daki Azadi Oteli'nde bir araya geldi. Toplantıda 21 Türk, 44 İranlı şirket temsilcisi 210 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Ziyaret hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan ÇİB yönetim Kurulu Başkanı Ekinci, Çelik İhracatçıları Birliği'nin İran'a ilk ticari ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, yapılan toplantı ve ikili görüşmelerin iki dost ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin güçlenmesi adına çok önemli olduğuna işaret etti. Ekinci, " Türkiye'nin 2014 yılında İran'a ihracatı yaklaşık 3,9 milyar dolar, İran'dan ithalatı ise 9,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde 13,7 milyar dolar seviyesine ulaşan iki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacmi ambargolar nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 5,9 oranında azalış gösterdi" ifadelerini kullandı.

-"İran'a çelik ihracatını arttırmak istiyoruz"

Türkiye'nin 2010 yılında 942 bin ton olan İran'a çelik ihracatının, 2014 yılında 168 bin tona gerilediğini dile getiren Ekinci, şöyle devam etti:  "İki ülke arasındaki ticaret bağının giderek zayıfladığını 2015 yılının 10 aylık rakamlarında net bir şekilde görebiliyoruz. On aylık döneminde Türkiye'nin İran'a çelik ihracatı yüzde 41,2 azalış ile 80 bin ton olarak gerçekleşti. İran, ihracat yaptığımız ülkeler arasında oldukça önemli bir konumda. Aynı şekilde Türkiye'nin de İran için aynı önemde olduğunun farkındayız. İki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması ile ticaret hacminin bu seviyelerin üzerine çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Yaptırımların kalkmasıyla iki ülke arasındaki ticari ilişkiler yeni bir döneme girdi. Bu yeni dönemi yeterli seviyede olmayan çelik sektörü özelinde önemli bir fırsat olarak görüyoruz."

Ziyarette İran'daki yatırım ortamına ilişkin kafalarında oluşan soruları İranlı yetkililere yönelteceklerini kaydeden Ekinci, "İlk adımda biz İranlı iş adamları ve yetkililerini ziyaret ettik. Daha sonra, onları Türkiye'ye götürürüz, tesislerimizi gezerler. Bu arada sorularımızın cevapları gelmeye başlar. Böylece iş adamlarımızı cesaretlendirerek buralara gelmelerini sağlarız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çelik İhracatçıları Birliği Heyetinin İran Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement