Chatham House Toplantısı Akbank'ın Ev Sahipliğinde Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Chatham House Toplantısı Akbank'ın Ev Sahipliğinde Yapıldı

Chatham House Toplantısı Akbank\'ın Ev Sahipliğinde Yapıldı

Dünyanın önemli kanaat önderleri, değişim sürecindeki Türkiye ve komşularını, bölgedeki yatırım olanaklarını ve istikrar yolundaki zorluk ve fırsatları tartıştı.

16.09.2012 13:34

Dünyanın önemli kanaat önderleri, değişim sürecindeki Türkiye ve komşularını, bölgedeki yatırım olanaklarını ve istikrar yolundaki zorluk ve fırsatları tartıştı.

Dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un Türkiye Projesi kapsamındaki üçüncü toplantısı 15 ve 16 Eylül tarihlerinde Akbank'ın ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Müzesi the Seed'de yapıldı.

Yapılan açıklamaya göre, "Değişim Sürecindeki Türkiye ve Komşuları" ana teması ile düzenlenen toplantılarda, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu'daki yakın komşularında ortaya çıkan gelişmeler ve bu gelişmelerin yarattığı fırsatlar ve zorluklar tartışıldı. Akbank'ın desteğiyle gerçekleştirilen toplantılarda, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, birer konuşma yaptı.

Türkiye, İngiltere ve uluslararası siyaset, ekonomi, akademi ve sivil toplum çevrelerinden seçkin isimlerin katıldığı yuvarlak masa toplantıların açılış konuşmasını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer yaptı.

-"Türkiye, ekonomik dinamizmi ve istikrarlı demokrasisiyle bölgede dengeleyici bir rol üstleniyor"-

Chatham House'ı Türkiye'de bu yıl da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Sabancı Dinçer, "Böylesine prestijli bir kurumun küresel anlamda önem arz eden konuları İstanbul'da masaya yatırıyor olması, Türkiye'nin dış politikadaki etkinliğini bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.

Küresel dengelerin hızla değiştiğini, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performanslarıyla diğerlerinden ayrışarak öne çıktığını ve G20 çevresinde yeni bir eksenin oluştuğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Sabancı Dinçer, Türkiye'nin bu süreçte ekonomik krizdeki performansı ve etkin dış politikası ile tüm dünyanın ilgisini üzerine çektiğini kaydetti. Sabancı Dinçer, "Türkiye, bölgedeki dengeleyici rolünü öncelikle ekonomik dinamizmi ve istikrarlı demokrasisiyle üstleniyor. Ülkemiz, özgürlükleri, dinamizmi ve teknolojide yenilikçiliği ile bölgedeki ve dünyadaki etkinliğini sağlamlaştırmalı, bunun için reform sürecini sürdürmeye devam etmelidir" ifadelerini kullandı.

Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett, Türkiye Projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantılara ilişkin açıklamasında duygularını, "Chatham House olarak, üçüncü İstanbul Yuvarlak Masa Toplantımızı, Mütevelli Heyeti üyemiz ve ev sahibemiz Suzan Sabancı Dinçer ve Akbank ile yakın çalışmalarımız sonucunda düzenlemiş bulunmaktan mutluyuz" sözleriyle dile getirdi. Niblett, şöyle devam etti:

"Sayın Suzan Sabancı Dinçer ve Akbank'a, Türkiye'nin politik ve ekonomik gelişmeleri açısından çok önemli bir dönemde gerçekleşen toplantımızın hayata geçirilmesinde bizlere gösterdikleri değerli destekleri için minnettarız. Bu yıl Türkiye'nin, Avrupa'dan Kafkaslar'a ve Orta Asya'dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya, komşularındaki dikkat çekici gelişmeleri ele alma fırsatı yakaladık. Türkiye, değişimlerin çakışma noktasındaki odak konumuyla, önemli riskler ve fırsatlar barındıran bu gelişmelerin üstesinden gelebilmek için dış politikasını yeniden düzenliyor."

Toplantıya katılan uluslararası katılımcılar, yoğun geçen iki günün ardından, İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, verimli bir fikir alışverişi yaşandığı konusunda hem fikir olarak toplantıyı noktaladılar.

Royal Institute of International Affairs adıyla Londra'da 1920 yılında kurulan Chatham House, refah düzeyi yüksek ve daha güvenli bir dünya yaratmak için bağımsız analiz, derinlikli tartışma ve etkili düşüncelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamak amacıyla faaliyet göstermekte ve bu amaç doğrultusunda dünya genelinde yüksek profilli katılımcılar ile tüm dünyada konferanslar ve organizasyonlar düzenliyor. Enstitü bugün yaygın olarak faaliyet gösterdiği binanın adı olan 'Chatham House' olarak biliniyor. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Chatham House Toplantısı Akbank'ın Ev Sahipliğinde Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement