CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Dar bir çerçevede kalarak, içinde emeğin adı geçmeyen demokrasi paketleri, ancak gündemi oyalamaktır. Köklü ve kalıcı bir barış ortamı ancak çalışma barışının sağlanmasıyla mümkündür" dedi.
Akkaya, Kartepe ilçesinde bir otelde düzenlenen Türkiye Selüloz Kağıt ve Mamülleri İşçileri Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.
Burada konuşan Akkaya, emeğe saldırıların arttığı bir dönemin yaşandığını belirterek, hak arayanların biber gazı, polis jobu ve TOMA'larla terbiye edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçtiklerini ifade etti.
Buna rağmen işçilerin direndiğini, hakları ve aşları için mücadele ettiğini dile getiren Akkaya, Türkiye'yi inşa eden işçilerin, hak ettikleri karşılığı ve değeri göremediğini kaydetti.
Akkaya, "Alın terimizle yarattığımız değerlerden en az payı işçiler alır ama bu ülkeyi yönetenler övünürler. 'G20 ülkesiyiz' derler ama işçiye sıra geldiği zaman o değeri yaratanları görmezden gelirler" diye konuştu.
Örgütlü gücün değerinin ve farkındalığının bilinmesi gerektiğine işaret eden Akkaya, "Yeteri derecede örgütlü olmadığımız için hak kayıplarımızın yaşandığı bilmeliyiz. Toplumsal barışın, huzurun, ilerlemenin, sosyal adaletin, çağdaşlığın, örgütlü güç sayesinde gerçekleştiğine inanmalıyız. Gelişmiş ülkelerde demokrasi ve özgürlüklerle ilgili hiçbir talep olmaz. Gelişmiş ülkelerde seçime giren partiler, ekonomik, sağlık ve sosyal politikalarıyla seçmenlerin karşısına çıkarlar. Onlar rejimi değiştirmek için halkın karşısına çıkmazlar. Çünkü orada örgütlü bir güç vardır" ifadesini kullandı.
-"Örgütlü gücümüzü artırmalıyız"-
Akkaya, Türkiye'nin nüfusunun 74 milyon olmasına rağmen, örgütlenme oranının çok düşük olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hemşehri dernekleri, sendikalar, meslek odaları, aklınıza ne tür örgütlü bir yapı geliyorsa, bunların toplamı 165 bin civarındadır. Bunlara üye yaklaşık 7 milyon kişi vardır. Yüzde 10'un altında bir örgütlü gücümüz var. Fransa'nın 85 milyona yakın nüfusu vardır. Örgütlü yapıların sayısı yaklaşık 650 bindir. Örgütlenme oranı ise yüzde 40'tır. Almanya, İngiltere bunlarda da yüzde 40'lara yakın örgütlenme oranı var."
İskandinav ülkelerinde demokrasi ve özgürlüklerle ilgili bir sıkıntının yaratılmadığını anlatan Akkaya, "İktidar olmak isteyen partiler, bu örgütlü gücün gücüne göre davranmak zorundadırlar. Onun için her alanda örgütlenmeli. Örgütlü gücümüzü artırmalıyız. Taleplerimiz ve yaşantımız ancak örgütlü güç sayesinde gelişir. Bunun farkında olmalıyız" ifadesini kullandı.
"Emeğin içinde olmadığı bir demokrasi paketi"
"Emeğin sömürüldüğü, horlandığı bir ülkede çalışma barışından söz etmek mümkün değildir" diyen Akkaya, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz birçok paket geliyor. Demokrasi paketi, yeni anayasa paketi ama içinde emeğin tek lafının girmediği düzenlemeler var. Emeğin içinde olmadığı bir demokrasi paketinde çalışma barışı olmadan sağlıklı bir demokrasi ve özgürlüklerin gelmesi mümkün değildir. Sendikaların susturulmaya çalışıldığı ve işçilerin sosyal güvenceden mahrum bırakıldığı bir ortamda çalışma barışının sağlanması mümkün mü? Dar bir çerçevede kalarak, içinde emeğin adı geçmeyen demokrasi paketleri ancak gündemi oyalamaktır. Köklü ve kalıcı bir barış ortamı ancak çalışma barışının sağlanmasıyla mümkündür. Bunun için yok olan sosyal devleti el birliğiyle yaratmak bizlerin elindedir. Eğer biz burada oturup sesimizi çıkartmassak, örgütlenmezsek, örgütlü gücümüzü birleştirmezsek, Kasım ayında bizi daha tehlikeli günler bekliyor."
Akkaya, sendikaları bitirmek için hazırlık yapıldığını savunarak, güvencesiz, korumasız esnek çalışma modellerinin devreye sokulacağını, kiralık işçilik sisteminin oluşturulacağını ve kıdem tazminatının yok edilmesi için saldırıların geleceğini ifade etti. - Kocaeli
Son Dakika › Güncel › CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?