Çifte Vatandaşlık Türklerin De Hakkı - Son Dakika
Güncel

Çifte Vatandaşlık Türklerin De Hakkı

Çifte Vatandaşlık Türklerin De Hakkı

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği çifte vatandaşlığın tartışıldığı bir toplantı düzenledi

19.04.2011 13:03

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği çifte vatandaşlığın tartışıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılanlar Almanya'nın Türklere de çifte vatandaşlık hakkı tanımasını istediler.

UETD Genel Merkezi'ndeki toplantıya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, KRV Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek ile Yenilik ve Adalet Birliği Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız konuşmacı olarak katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, çifte vatandaşlık konusunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Diğer konuşmacılar da çifte vatandaşlığın Türkler için bir hak olduğunu belirterek, bu hakkın bir an önce verilmesini istediler.

ÇİFTE VATANDAŞLIĞI SPD VE YEŞİLLER VERECEK

KRV Yeşiller Milletvekili Arif Ünal şunları söyledi

2000 yılından sonra Alman vatandaşlığına geçişte ciddi azalmalar oldu. Gittikçe zorlaştırılan Alman vatandaşlığı yabancılar için çekici olmaktan çıkmıştır. Almanya çifte vatandaşlığa karşı olduğunu söylüyor. Ancak Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarına çifte vatandaşlık veriliyor. Bu, bizim gibi AB dışından gelen kişiler için uygulanan ayrımcı bir davranıştır.

Biz Yeşiller olarak Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması ve çifte vatandaşlığın kabulünden yanayız. NRW'deki SPD-Yeşiller azınlık Hükümeti'nin programına da bunu aldık. Konunun eyaletin sorumluluğunda olmadığını biliyoruz. Ama NRW, Federal Konsey üzerinden girişimde bulundu. Şu anda Federal Konsey'de sadece gelen yasaları engelleyebiliyoruz. Fakat Baden Württemberg ve Rheinland-Pfalz Eyaletleri'nde kurulacak hükümetlerden sonra Federal Konsey'de çoğunluk elimize geçecek. Ümit ediyorum ki 2013'de federal düzeyde de bir SPD-Yeşiller Hükümeti kurulursa çifte vatandaşlığın kabul edilmemesi için hiç bir engel kalmayacak. Çifte vatandaşlık Almanya için de bir kazanımdır. Ben birinci kuşak Türklere dil ve geçimini sağlama şartı aranmaksızın çifte vatandaşlık hakkının verilmesini de önemsiyorum.

BU SORUN ÇÖZÜLMELİ

LAGA Başkanı Tayfun Keltek, 2000 yılında bizim beklentilerimizin çok altında bir vatandaşlık yasası çıktı. Almanya'nın hukuk sistemine göre bir reformdu ama bize göre reform değildi ve ihtiyaçlarımızı karşılamıyordu. Çifte vatandaşlığın bir hak olduğunu herkese anlatmamız lazım. Ben iki ülkede de yaşıyorum. Çifte vatandaşlığa karşı olunmasının arkasında belli düşünceler olduğunu biliyoruz. Çifte vatandaşlık konusunda sadakati öne sürenlere sormak gerek. Ben Türk vatandaşı olduğum zaman bu ülkeye sadık olamayacaksam, İtalyan nasıl oluyor Yapılanlar demokratik bir ülkenin onuruna yakışmayacak, terbiyesizce bir tavır. Bu haksızlığı çekinmeden dile getirmek lazım. Afganistan'a, İran'a demokrasiyi götürmek için havarilik yapan insanların başlarını önlerine eğip kendi ülkelerine bakmaları gerek. Çifte vatandaşlık sorununu mutlaka çözülmeli diye konuştu.

Yenilik ve Adalet Birliği Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız ise, Hristiyan Demokratlar ve Liberallerde, Tüklere ve Araplara çifte vatandaşlık verildiği taktirde bu kesimin oylarının SPD, Yeşiller ve Sol Parti'ye kayabileceği endişesi var. Şu anki Hükümet bu oyların kendisine geleceğini bilse yarın yasayı çıkartır dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çifte Vatandaşlık Türklerin De Hakkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement