Cinsel İstismar Düzenlemesine Balıkesir'den Tepki - Son Dakika
Güncel

Cinsel İstismar Düzenlemesine Balıkesir'den Tepki

Cinsel İstismar Düzenlemesine Balıkesir\'den Tepki

BALIKESİR'de kadınlar, yaptıkları eylemlerle cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi.

19.11.2016 20:21

BALIKESİR'de kadınlar, yaptıkları eylemlerle cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Balıkesir Şube Başkanı Seda Artar, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dernek binasında yaptığı basın toplantısında, Meclis'te görüşülen cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifini sert bir dille eleştirdi. Artar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) önceki gece geç saatlerde cinsel istismarla ilgili verilen teklifi şiddetle kınadıklarını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Çocuk Hakları Beyannamesi'ne 1924 yılında imza koyan ve TBMM'nin kuruluşunu çocuklara bayram olarak armağan eden ilk ve tek meclistir. 1995 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni kabul edip onaylayan yine bu meclistir. Bu imzalarla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve devleti tüm dünya devletlerine çocukların haklarını bu sözleşme gereği kollayıp koruyacağı sözünü vermiştir. Dolayısıyla ana-babaların, ya da yasal temsilcilerin onayı ile çocuk yaşta tecavüz edilen, ya da tecavüzcüsü ile evlendirilen bu çocukları devletin şimdi kalkıp, 'Ben seni koruyamadım, eğitimden yoksun bıraktım, oyun hakkın dahil tüm çocukluğunu elinden aldım, geleceğini kararttım, sana tecavüz ederek hayatın boyunca yaşayacağın ağır bir travma ile baş başa bırakıp tecavüzcünü akladım' demeğe hakkı yoktur. Bu teklif akıl dışıdır, mantık dışıdır, vicdan dışıdır ve bir suçtur. Eğer bu yasa yaşama geçerse, çocuk tecavüzleri ve çocuğa şiddet artar. Çocuk evliliklerinde dünyada ikinci sıradayız, birinci sıraya çıkarız. Bizler buna izin vermeyeceğiz, yanlıştan dönülünceye kadar müdahale edeceğiz" dedi.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU MEYDANDAYDI

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu üyeleri de, önergeyi Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda protesto etti. Eyleme, CHP Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Ellerinde, 'AKP ellerini çocuklardan çek', 'Tecavüzcüleri aklatmayacağız', 'Çocuk istismarcılarını aklatmayacağız' yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 200 kişilik gruba seslenen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Balıkesir Temsilcisi Necla Ast, Ak Parti Hükümeti'nin çocuk yaşta evliliklerin önünü açmak için dün gece harekete geçtiğini söyledi. Ast, "TBMM'de cinsel istismara uğramış çocuğun faille evlendirilmesi durumunda cezasının ertelenmesini istendi. Bu önergeyle 4 bin failin serbest bırakılması isteniyor. Başbakan önergeyi 'babalar hapiste' diye savunuyor. Kabul etmiyoruz! Siz tecavüzcüleri aklamaya çalışın, kadın düşmanı politikalarınızdan geri adım atmayın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak bizler kadınların ve çocukların yanında yer almaya, haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler bu önergenin meclisten geçmesine izin vermeyeceğiz. Ekim ayında çocuk istismarı 2 katına çıktı, 29 çocuk istismara uğradı. Çocuklar öğretmenleri, çalıştıkları yerdeki patronları, akrabaları tarafından, imam tarafından istismara uğrarken, ekim ayında cinsel saldırı sonucu 4 yaşındaki Irmak'ın ölümüne şahit olduk. 14 yaşında imam nikahıyla evlendirilip, 15 yaşında doğum yapan Derya'nın erken yaşta doğum nedeniyle hayatını kaybetmesine şahit olduk. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, AKP'nin oldu bittiye getirerek geçirmeye çalıştığı, çocukların istismarcısıyla evlendirilmesinin önünü açan önerge reddedilmelidir. Çocukların geleceğinin ellerinden alınmasına, bu önergenin meclisten geçmesine izin vermeyeceğiz. Bu önergeyi de yırtıp atacağız! Önergeye imza atanlar ve destekleyenler bilsinler ki çocuk istismarcılarını aklatmayacağız" dedi.

Eyleme katılanlar, yasa teklifinin fotokopilerini yırtarak meydana fırlattı. Basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.

- Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cinsel İstismar Düzenlemesine Balıkesir'den Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement