Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan, Bonzai'ye karşı kamu otoritesi farkındalığının geç oluştuğunu kaydederek, "Bonzai'nin diğer maddelerden en önemli farkı her yerde çok rahat ulaşılabilir ve ucuz olmasıdır" dedi.
Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde "Çocuk Ergenlerde Maddenin Kötüye Kullanımı ve Madde Bağımlığı" konulu bir konferans veren Dr. Alpaslan, vücuda ya da organizmaya girdiğinde bedensel ya da ruhsal yapı üzerinde her türlü etkiyi oluşturabilen bitkisellere, kimyasallara ya da bunların terkibine madde dendiğini belirterek, "Tütün yasal olan bitkisel bir ajan olmasına rağmen bunun da bağımlılığı söz konusudur. Yasal olmasına rağmen yine alkol ya da yasal olmasına rağmen 18 yaş altı çocukların çok rahat ulaşabildikleri bali, tiner gibi ürünler de madde olarak tanımlanabilir. Yasa dışı olarak ulaşılabilenler ise eroin, esrar veya kokain gibi maddelerdir" dedi. Ergenlikte maddenin kötüye kullanımı, madde alışkanlığın ve madde bağımlılığının birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini ifade eden Alpaslan, şunları söyledi:
"Ergenlik durumu mevzu bahis olunca alışkanlığı, bağımlılığı ve madde kötüye kullanımını birbirinden ayırt etmek lazımdır. Kötüye kullanımda kişi öğrenci ise okul hayatı, çalışıyorsa işi ve ailesi bundan olumsuz etkilenmeye başlıyor. Madde kullanımına bağlı olarak yasal sorunlar yaşayabiliyor. Bağımlılık ise yaşamı tehdit edici olabilen, birçok belirtinin bir araya gelmesiyle oluşan tıbbi bir durum, sendrom bir ruhsal rahatsızlıktır. Kişi maddeye ulaşamadığı zaman yoksunluk krizi olarak tanımlanan ruhsal veya bedensel krizler yaşayabiliyor. Kullanan kişi aynı maddeyi, aynı alkol miktarını ya da aynı uyuşturucuyu almasına rağmen elde etmek istediği etkiye ulaşamamaya başlıyor. Ulaşamadığı için de kullandığı günlük madde miktarını arttırma eğilimi oluyor. Sürekli boşa çıkan bırakma gayretleri söz konusudur. Kişi bunlar için çok büyük zaman ve mesai harcar. İşi, yaşamı, mesleği ya da okul hayatının erken bitmesine yol açar. Bağımlılık maddenin kötüye kullanımına kıyasla çok daha ağır bir tablodur. Bağımlılıkta maddenin fazla kullanımına bağlı beyinde yıkım, bellek bozuklukları, davranışsal problemler ya da nörolojik hastalıklar oluyor."
"SANAL DÜNYANIN YAŞAMIMIZA OLAN ETKİLERİNİ HERKES GÖRÜYOR"
Dünyada gelişen teknoloji ve değişen toplumsal yaşamlarla birlikte bağımlılık çeşitlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Alpaslan, gelecekte de bağımlılık türlerinin artışının süreceğini kaydederek, "Dünyada birçok bağımlılık çeşidi tanımlanmaktadır. Genel olarak maddesel veya durumsal diye tanımlanan bağımlılıklar alkol, morfin, nikotin, kafein, ağrı kesici niteleyebileceğimiz ilaç bağımlılıkları, bonzai gibi maddelerin bağımlılıkları maddesel bağımlılıklardır. Sanal dünyanın yaşamımıza olan etkilerini herkes görüyor, gözlüyor ve bizzat yaşıyor. Yemek, kumar, dürtüsel bağımlılıklar, sanal ortam bağımlılıkları, kişilerarası bağımlılıklardan bahsetmek de mümkündür ki, bunlar da durumsal bağımlılıklar olarak karşımıza çıkmaktadır."
"BONZAİ'YE İLK KEZ 2002 YILINDA RASTLANDI"
Konuşmasında, Bonzai adlı uyuşturucuya ilişkin bilgiler de veren Alpaslan, "Bonzai aslında bir terkiptir. Hem yasal bir bitki bunun yanında sentetik esrarın terkip edilmesiyle de elde ediliyor" dedi.
Bonzainin diğer maddelerden en önemli farkının her yerde çok rahat ulaşılabilir ve ucuz olması olduğunun altını çizen Alpaslan şu ifadelere yer verdi:
"Bunun yanında kamu otoritesinin bu durumla ilgili farkındalığının çok geç oluşması ve inanılmaz derecede bağımlılık yaparak ölümcül sonuçlara hızlı yol açabilmesi de Bonzai'nin önemli özelliklerindendir. İlk kez 2002'de Almanya, İspanya, Rusya ve Avustralya gibi ülkelerde rastlandı. Birçok kimyasal madde ihtiva ediyor. En önemli iki maddesi JWH-018 adlı madde esrar etkisi yapmakta, HU-210 isimli madde ise esrar etkisini 5-10 kat artırmaktadır. İçeriğinde; Amerika ve Afrika'da yetişen bitkiler ve en önemli etken madde olan sentetik kannabinoid bulunmaktadır. Bu etken maddeler diğerlerinden çok daha güçlü ve hızlı bağımlılığa sebep oluyor."
Alpaslan, bonzai alan bir kişide kalp atışlarında şiddetli hızlanma, aşırı terleme, endişe, kaygı, huzursuzluk, solunum ve dolaşım sisteminde bozukluk, şuurda belirgin bozukluk, kalp krizi hissi, ölüm korkusu, sesler, hayaller görme gibi belirtilerin oluştuğunu dile getirdi. - AFYONKARAHİSAR
Son Dakika › Güncel › Çocuk Ergenlerde Maddenin Kötüye Kullanımı ve Madde Bağımlığı Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?