Kuraklığı Karşı Sulama Formülü - Son Dakika
Güncel

Kuraklığı Karşı Sulama Formülü

Kuraklığı Karşı Sulama Formülü

Çiftçiler, yaşanan kuraklık nedeniyle tahıl ve hububatlarını kış ayında sulamak zorunda kaldı.

22.01.2014 11:10  Güncelleme: 16:59

Çukurova çiftçisi, yaşanan kuraklık nedeniyle tahıl ve hububatlarını kış ayında olunmasına rağmen sulamak zorunda kaldı.

Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de çiftçiler, son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor. Çiftçiler, mahsullerinin kurumaması ve verimin düşmemesi için ekili arazileri sulama yoluna başvuruyor.

Devlet Su İşleri, kuraklık nedeniyle bölgelerdeki sulama kanallarında su miktarını artırırken, çiftçiler imkanları ölçüsünde mahsullerine su veriyor.

Bölgede buğday ekimi yapmayı planlayan ve henüz tarlaları boş olan bazı çiftçiler, önümüzdeki günlerde beklenen yağışlardan sonra ekime başlayabilir.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki ekili alanlarda bazı çiftçilerin ürünlerini sulama yoluna gittiğine işaret etti.

Kentte geçen ay metrekareye 10 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Sağlam, Çukurova'nın dağlara yakın kesimlerinde ve taban suyuna yakın bölgelerde sulama ihtiyacı olmadığını, bazı iç ve çorak bölgelerde ise çiftçilerin tarlalarını sulamaya başladığını söyledi.

Kuraklık nedeniyle tarım arazilerinde riskin bulunduğuna fakat tehlike olmadığına dikkati çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde olduğu gibi Çukurova'da ve kentimizde de kuraklık söz konusu. Şu anda sulama imkanı olan tarlalarda çiftçilerimiz ürünlerini suluyor. Bazıları da yağmurlama yöntemini tercih ediyor. Yağmur için dua ediyoruz. Geçen yıl aralıkta ve bu yıl ocakta istenilen yağışı alamadık. Geçen ay ilimizde metrekareye 10 kilogram yağış düştü. Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerindeki buğday ve hububat ekili alanlarımızda sıkıntı yok. Sadece merkeze bağlı kıraç tabir ettiğimiz, taban suyunun aşağıda olduğu arazilerde sıkıntı var. Önümüzdeki 10-15 gün içinde ilimizde yağış bekleniyor.

Yağış gerçekleşirse sıkıntımız kalmayacak, ancak 2006 yılı aralık ayında da kentimizde metrekareye 6,4 kilogram yağış düşmüştü. O zaman da verimde sıkıntı yaşanmamış. Yağış alırsak sıkıntı yok ama yağış olmazsa da alternatiflerimiz var. Bu tür durumlara karşı dayanıklı çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışacağız."

Yeniköy'de çiftçilik yapan Zeki Yalçınerdi de 12 dönüm tarlası olduğunu ve 2,5 ay önce buğday ektiğini belirtti.

Kış ayında kuraklığın çiftçileri zor durumda bıraktığını, tarlasını yağmurlama yöntemiyle sulamak zorunda kaldığını anlatan Yalçınerdi, şöyle devam etti:

"Bu sene çiftçi arkadaşlarımızın kimisi buğday ekti, bir kısmı da ekemedi. Buğday ekili tarlalarımızı da kuraklık sebebiyle yağmurlama yapmak zorunda kalıyoruz, çiftçi perişan. Yağmurlama yapmazsak düşük ürün alacağız. Mecburen bu yola başvurmak zorunda kaldık, şükür sulama kanalımız var. Çiftçilerimizin büyük bölümü oradan faydalansa da bazı tarlalar sıkıntı yaşıyor. Bizler de alternatif sulama yöntemi olarak yağmurlama yapmak zorunda kaldık. Bunun da külfeti ve masrafı var. Maddi olarak bizi zorluyor. Bunu da yapmasam o kadar emeğim boşa gidecek. Mahsulümüzü çıkarmak için mecburen yağmurlama yapıyoruz." - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuraklığı Karşı Sulama Formülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement