Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri - Son Dakika
Güncel

Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri

Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri

3M, sağlık sektörüne yönelik eğitim ve seminerlerde sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.

06.03.2013 15:30

3M'den Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri

110 yıldır, 70'den fazla ülkede yaşam kalitesini geliştirmeye yönelik yenilikçi ürün ve çözümler üreten 3M, sağlık sektörüne yönelik eğitim ve seminerlerde sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. 3M Türkiye, 1 Mart tarihinde düzenlediği "Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri" ve yara bakımında hastaların yaşam kalitesini artıran Tegaderm markasının 30. yıl kutlamasında sağlık otoritelerini buluşturdu…

3M Türkiye, Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER), Yoğun Bakım Derneği ve İstanbul Kamu Hastaneler Birliği'nin de desteğiyle "Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri" düzenledi. 3M, 200'ün üzerinde katılımcının yoğun ilgi gösterdiği seminerde, hem santral hem de periferik kateter uygulamalarında kullanılan ve güvenilirliği klinik çalışmalarla ispatlanmış Tegaderm markasının 30. yılını da kutladı.

1 Mart Cuma günü İstanbul Limak Otel'de gerçekleşen seminere Ankara Yıldırım Bayezit Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner ve Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Akalın'ın yanı sıra İsviçre Basel Üniversitesi Enfeksiyon Kontrol Departmanı Başkanı ve ESCMID Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Andreas Widmer, The Rotherham NHS Foundation Trust IV Tedavi Ekibi Danışmanı Andrew Jackson ve 3M Uluslararası Sağlık Bölümü'nden Karen Albertson konuşmacı olarak katıldı. Seminer başkanlığını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalım Dikmen'in yaptığı seminerde sağlık endüstrisi, mesleki gelişim örgütleri ve sağlık çalışanlarının işbirliğiyle düzenlenecek eğitimlerin kateter kaynaklı enfeksiyonları önlemede önemli rol oynayacağı vurgulandı.

Seminerde sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar, hasta güvenliği, kateter kaynaklı enfeksiyonların ve diğer sorunların sorunların önlenmesinde güncel kanıta dayalı bilgiler ve sağlık ekonomisine etkileri tartışıldı.

Türkiye'de ilk enfeksiyon kontrol çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Erdal Akalın, seminerde yaptığı sunumda sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde hasta güvenliği kültürünün oluşturulması ve kanıta dayalı süreçlere uyumu arttırmanın önemini vurguladı. İsviçre Basel Üniversitesi Enfeksiyon Kontrol Departman Başkanı ve ESCMID Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Andreas Widmer ise, konuşmasında kateter kaynaklı enfeksiyonlara yönelik bilgilere yer verdi. Amerika'da %12-25 arasında ölüme neden olduğunu ve enfeksiyon başına maliyetin 3 bin 700-29 bin dolar arasında seyrettiğini belirten Prof. Dr. Andreas Widmer, kateter kaynaklı enfeksiyonları önlemede doğru teşhis, takip, ekip çalışması, güncel kanıta dayalı kontrol önlemleri ve yeni teknolojilerin entegre edildiği enfeksiyon kontrol önleme paketlerinin uygulamasının önemini vurguladı.

The Rotherham NHS Foundation Trust IV Tedavi Ekibi Danışmanı Andrew Jackson, sıklıkla uygulanan ve olumsuz sonuçlarının hem hasta hem de sağlık personeli için önemli olan periferik venöz kateter kaynaklı sorunlar hakkındaki bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Hastalara uygulanan periferik venöz kateterlerin uygun olmayan tespit materyalleri (steril olmayan flaster, gazlı bez ve flaster ve uygunsuz diğer tespit materyalleri) kullanılarak iyi sabitlenmemesi ve yetersiz bakım sonucunda %36'sının yerinden çıktığını, yerinden çıkma problemi ile birlikte infiltrasyon, flebit ve ekstravazasyon gibi istenmeyen sonuçlara neden olduğunu belirtti.

Ankara Yıldırım Bayezit Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, yoğun bakım ünitelerinde kateter kaynaklı kan dolaşımı enfeksiyonlarının önlenmesinde temel önlemlere uyum ve yeni teknolojilerin doğru kullanımı ile önemli oranda iyileşme sağlanabileceğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen eğitim ve gelişime yönelik çalışmaların önemli oranda gelişimi sağladığı ve bu çalışmaların sürekli olarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Seminerin son oturumunda sözü alan 3M Kritik ve Kronik Bakım Çözümleri Başkan Yardımcısı Karen Albertson, kateter kaynaklı enfeksiyonları önleme faaliyetleri ile bu sorunlara yönelik bakım maliyetlerinin azaltılabileceğini ve 3M Sağlık Ürünleri'nin klinik deneyimi ve yenilikçi ürünleri ile sağlık ekonomisine katkıda bulunmak için hazır olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Damar İçi Kateter Kaynaklı Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement