Ddk: İş Güvenliğini Garanti Etmeyen Madenlere Kesinlikle Ruhsat Verilmemeli - Son Dakika
Güncel

Ddk: İş Güvenliğini Garanti Etmeyen Madenlere Kesinlikle Ruhsat Verilmemeli

Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), iş güvenliğini garanti altına almayan ve kaza durumunda kaçış için en az iki çıkışı bulunmayan madenlere "kesinlikle" işletme ruhsatı verilmemesi uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

14.05.2014 17:36

Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), iş güvenliğini garanti altına almayan ve kaza durumunda kaçış için en az iki çıkışı bulunmayan madenlere "kesinlikle" işletme ruhsatı verilmemesi uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

DHA, DDK'nın 2011 yılında hazırladığı ve madencilik sektöründe yürütülen faaliyetlerin iş sağlığı ve güvenliği açısından araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesini konu alan raporuna ulaştı. DDK raporuna göre, bütün elektrikli cihaz ve aletler alev sızdırmaz olması, havalandırma ve kaçamak amacı ile kullanılmaya elverişli en az iki ayrı yol bulunması, ocağın genel havalandırmasının cebri olarak aspiratörle yapılması zorunlu.

DDK'nın Araştırma ve İnceleme Raporu, kamuoyunu derinden etkileyen ölümlere ve yaralanmalara neden olan maden kazalarının önlenebilmesi için gerekli olan düzenleme, araştırma ve gelişme programları için ihtiyaçların belirlenebilmesi konusu üzerinde yoğunlaşıyor. Rapor, ilgili bakanlıkların, madencilik kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların ve madencilik sektörünün bilgi ve birikimi ile uygulamalarının değerlendirilmesini sağlamak üzere, Türkiye'de madencilik sektöründe yürütülen faaliyetlerin iş sağlığı ve güvenliği açısından araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesini konu alıyor.

Raporda bir yeraltı maden ocağında "olmazsa olmazlar" şöyle sıralanıyor:

Her yeraltı maden ocağını yer üstüne bağlayan, havalandırma ve kaçamak amacı ile kullanılmaya elverişli en az iki ayrı yol olmalıdır.

Her yeraltı maden ocağında uygun bir havalandırma sistemi olmalıdır. Ocağın genel havalandırmasının cebri olarak aspiratörle yapılması zorunludur. Ayrıca (kömür ocaklarında) üretim panosunda havalandırmanın yönü aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Havalandırmanın yönünün yukarıdan aşağıya doğru olduğu durumlarda çalışmaya izin verilmemelidir.

"- Yeraltı çalışma ortamında gaz ölçümleri mutlaka yapılmalı; oksijen, metan, karbonmonoksit (CO) ve kabondioksit (CO2) gazlarının belirlenen limitler içerisinde olması sağlanmalıdır. Gaz ölçümünün yapılmadığı veya belirlenen limitler dışında gaz bileşimi olduğu tespit edilen ocaklarda üretime izin verilmemelidir.

Yeraltı kömür ocaklarında kullanılan bütün elektrikli cihaz ve aletler alev sızdırmaz (anti-grizu, ex-proof) olmalı, bu özellikte tesisatın bulunmadığı ocaklarda çalışılmasına izin verilmemelidir.

Ocağın tahkimatı (desandre, rekup lağımı, taban yolu, ayak tahkimatı vs.) arazi yapısına uygun ve ocak şartlarına göre yeterli olmalıdır.

Yeraltı kömür ocaklarında ilerleme çalışmalarında kontrol ve degaj sondajları usulüne uygun biçimde mutlaka yapılmalıdır.

Açıklanan bu temel şartlar bir maden ocağının projelendirilmesinden itibaren var olması gereken mütemmim cüzleridir.

Bu şartlardan bir veya daha fazlasının eksik olduğu maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği bakımından birincil derecede tehlikeli sonuçlar doğurabilecek olayların vuku bulması kuvvetle muhtemel bulunduğundan, bu ocaklarda üretim faaliyetlerine kesinlikle izin verilmemelidir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ddk: İş Güvenliğini Garanti Etmeyen Madenlere Kesinlikle Ruhsat Verilmemeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement