Demirtaş: İki Madde Halinde Getirin Paketi Bonzai ve Molotof. Hemen Çıkaralım - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: İki Madde Halinde Getirin Paketi Bonzai ve Molotof. Hemen Çıkaralım

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Mart'ta PKK dağdan inecekse biz buna karşı değiliz" dedi.

20.02.2015 16:21

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Mart'ta PKK dağdan inecekse biz buna karşı değiliz" dedi. Demirtaş, iç güvenlik paketiyle ilgili olarak da, "Bizim molotofu, bonzaiyi serbest bırakmak istediğimizi söylüyor. Tekrar ediyorum, iki madde halinde getirin paketi bonzai ve molotof, hemen çıkaralım" diye konuştu.

Demirtaş, Taksim Hill Oteli'nde yapılan Avrupa Sol Partisi İkinci Akdeniz Toplantısı'nda yaptığı açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Çözüm sürecinde gelinen son durum ve Hakan Fidan'ın istifasının bu süreçle bağlantılı olup olmadığı" soruları üzerine Demirtaş şöyle konuştu:

" İmralı'da son yapılan görüşmede ortak bir açıklama yapılabileceği basında ifade edilmişti karşılıklı olarak. Ortak açıklama, önümüzde dönem müzakerelerin başlaması gerektiğine hangi maddelerin hassaslı olarak konuşulması gerektiğine dair mutabakat olacaktı. Karşılıklı demokratikleşme ve özgürlüğe dair adımları da içeren yine PKK'nın de KCK'nin de atması adımları içeren karşılıklı bir çağrı niteliğinde olacaktı aslında. Bu çağrının tartışması sürüyor ama çağrının yapılamamasının nedeni hükümetin ve hükümet yanlılarının yaptığı manipülatif yaklaşımlardır. Yani 'Mart ayında PKK dağdan iniyor, silah bıraktı, bırakacak' gibi bir karşılığı olmayan kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalar ve beklentiler bu açıklamayı geciktirdi. Şunu da söyleyeyim, Mart'ta PKK dağdan inecekse biz buna karşı falan değiliz. Fakat gerçekçi olmadığını biliyoruz. Biz bunu ifade etmeye çalışıyoruz. Yoksa PKK Mart ayında silahlarını bırakıp dağdan falan inecekse biz buna engel falan olmayız. Bakın geri çekilmede de böyle davrandığı için geri çekilme gerçekleşmedi. Sadece kamuoyuna olumlu mesaj verip, anlık oy toplama, puan toplama hamleleriyle bu ciddi süreçlere yaklaşıyor. Silah bırakmaya da böyle yaklaştığı için biz gerçekçi olmaya davet ettik. Yapılamamasının nedeni budur. Umut ediyorum önümüzdeki günlerde makul, gerçekçi, herkesin kabul edebileceği bir program çerçevesinde bir açıklamayla süreç hakkında bilgi verilmiş olur. Hakan Fidan'ın istifası çok süreçle bu gelişmelerle bağlantılı değil. Sonuçta AKP'nin kendi yapacağı değerlendirmedir bizim yapacağımız bir değerlendirme doğru değil. "

GETİRİN BONZAİ VE MOLOTOF HEMEN ÇIKARALIM

TBMM görüşülen güvenlik paketiyle ilgili bir soruya da Demirtaş, şu yanıtı verdi:

"Güvenlik paketiyle ilgili tavrımızda ne kadar haklı olduğumuz parlamentoda AKP'li milletvekillerinin şiddet içerikli saldırılarıyla iyice anlaşılmış oldu. Zihniyetleri bu işte, bu yasa çıktığında aşağı yukarı sokakta da bunun benzeri şeyler daha fazlası şeyler yasal olarak yapma hakkına AKP kavuşmuş sahip olacak. Biz direnişimizi sürdürüyoruz. Bu yasanın çıkmaması için muhalefet olarak elimizde ne imkan varsa iç tüzüğün bize sağladığı bütün imkanları kullanmaya devam edeceğiz. Başbakan halen çarpıtmaya, yalan söylemeye devam ediyor. Bizim molotofu, bonzaiyi serbest bırakmak istediğimizi söylüyor. Tekrar ediyorum, iki madde halinde getirin paketi bonzai ve molotof hemen çıkaralım. Geri kalan bütün maddeleri geri çekin. Samimiyseniz bu kadar seviyorsanız getirin o iki maddeyi hemen hızlı bir şekilde çıkaralım. Samimi değilseniz halkı kandırmayı bırakın, derdiniz başka sarayı, saltanatınızı korumak istiyorsunuz. Bu yasa katliam yasasıdır."

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMASI İÇ ÇATIŞMAYA YOL AÇABİLİR

Demirtaş, bir gazetecinin  Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Millet molotof atanlara karşı sokakta kendini savunur. Halkı sokağa davet etmeyin ezilirsiniz" şeklinde bir açıklaması bulunduğunu belirterek, düşüncesini sorması üzerine de şunları söyledi:

"Şimdi halkı özellikle göstericilere karşı sivil faşist bir güç halinde harekete geçirme çağrısı Başbakan'ın acizliğinin göstergesidir. Emrindeki jandarma ve polis gücü dahil ona kendini güvende hissetme duygusu vermiyor olacak ki, sivil faşist çevreleri göreve davet ediyor göstericilere karşı. Antep'de bu yaşandı, Gezi direnişinde bu yaşandı, Kobani sırasında bu yaşandı. Bir kez daha bunların göreve onları Başbakan'ın çağırıyor olması ne kadar korktuğunun göstergesidir. Bir hukuk devletinde bir Başbakan böyle konuşamaz. Halkın göstericilere müdahale yetkisi yoktur. Hukukta ihkak-ı hak diye bir hak ve madde vardır. Onun dışında hiç kimse göstericilere asla sivil olarak müdahale edemez. Başbakan bunu düzeltmelidir derhal. Bu faciaya kadar yol açabilir, iç çatışmaya kadar Allah korusun götürebilir, Başbakan'ın bu düşüncesi. "

PARALEL YAPI ÖNERGEMİZ REDDEDİLDİ

Demirtaş, "HDP paralel yapıyla ilgili bir önerge verdi. Bu AKP miletvekillerin oylarıyla reddedildi. Bu kamuoyunda çelişkiye yol açtı. Değerlendirmeniz nedin?" sorusu üzerine de,  "Paralel yapı önergemiz reddedildi evet. AKP'nin böyle bir yaklaşımı yok. Paralel yapı dediği yapıyla mücadele etmek istiyorsa öncelikle bunu bir araştıralım. Kimdir, nedir, nerededir, ne yapılabilir? Bir komisyon kuralım dedik. AKP'nin oylarıyla bu reddedildi. Paralel mücadele anlayışı da AKP'nin kendi çıkarlarıyla sınırlıdır. Yoksa bir demokrasi hamlesi girişimi olarak devleti demokratikleştirme hamlesi olarak ele alınmıyor. Bu da önergemize yaklaşımla teşhir oldu.

KEŞKE BUNLARI CUMHURBAŞKAN İKEN SÖYLESEYDİ

11.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün güvenlik yasasıyla ilgili görüşlerini de değerlendiren Demirtaş, "Çankaya'dayken buna benzer bazı yasalar çıktı ve kendisi tereddütsüz onayladı. Cumhurbaşkanlığı döneminde Çankaya Köşkü'nde kendisinden antidemokratik yasalara karşı evrensel hukuka karşı çıkarılan, aykırı olan yasalara karşı çok da demokratik bir tutum görmedik doğrusu. Halkın arasından bakınca herhalde görülüyor bu tür şeyler. Keşke bunları cumhurbaşkanıyken söyleseydi."

KİMSENİN BAŞINA BİRŞEY GELMESİNİ İSTEMEYİZ

Sümeyye Erdoğan'a süikast iddialarıyla ilgili çıkan haberlerle ilgili soruya ise Demirtaş, "Her gün hepimizle ilgili iddialar çıkıyor. Herkesle ilgili tedbir alınması lazım. Hiç kimsenin başına bir şey gelmesini istemeyiz ama bunlar spekülasyon amacıyla kullanılıyorsa da bunun da üstüne gitmek lazım" dedi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş: İki Madde Halinde Getirin Paketi Bonzai ve Molotof. Hemen Çıkaralım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement