Denetçisine Tatil Kıyağı Mahkemelik Oldu - Son Dakika
Güncel

Denetçisine Tatil Kıyağı Mahkemelik Oldu

Denetçisine Tatil Kıyağı Mahkemelik Oldu

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi Belediye Başkanı Bağımsız Yaşar Açıkbaş hakkında, Sayıştay Denetçisi Osman Kaya, eşi ve iki çocuğuna KKTC'deki tatil köyünde iki gün tatil yaptırıp, bin 160 liralık faturayı belediyeye ödettirdiği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

21.12.2011 11:46

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi Belediye Başkanı Bağımsız Yaşar Açıkbaş hakkında, Sayıştay Denetçisi Osman Kaya, eşi ve iki çocuğuna KKTC'deki tatil köyünde iki gün tatil yaptırıp, bin 160 liralık faturayı belediyeye ödettirdiği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Silifke'de kafeterya işleten Kemal Öncel, 28 Şubat 2011'de Silifke Cumhuriyet Savcılığı'na Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında şikayet dilekçesi verdi. Öncel, dilekçesinde, "Acapulco Tatil Köyü ofisindeyken, çalışanlar arasında Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş'ın belediye bütçesinden Sayıştay Denetçisi Osman Kaya'yı KKTC'deki Acapulco Tatil Köyü'ne gönderdiğini duydum. Kesilen makbuz ve faturaları da gördüm" iddiasında bulundu.

SORUŞTURMAYA İZİN VERİLMEDİ

Şikayet üzerine Silifke Kaymakamlığı'nca inceleme başlatıldı. Konuyla ilgili muhakkik olarak atanan Nüfus Müdürü Ali Zihni ve Mal Müdürü Dursun Deniz, 1 Nisan 2010'da Ön İnceleme Raporu hazırlayarak makama sundu. Raporda incelenen belge ve dokümanlara göre suçlanan Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında, "Soruşturma izni verilmesine gerek olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi. Kaymakamlık bu raporda belirtilen görüşe uyarak Başkan Açıkbaş hakkında şikayetle ilgili soruşturma izni vermedi ve bu kararını 4 Nisan 2010'da hükme bağladı.

MAHKEME İTİRAZI YERİNDE GÖRDÜ

Olayın peşini bırakmayan Kemal Öncel, Kaymakamlığın "Soruşturma izni verilmemesine" dair aldığı kararının iptali için Adana Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Kaymakamlık bunun üzerine dosyayı Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Sayıştay Denetçisi Osman Kaya, eşi ve iki çocuğunun isimlerinin bulunduğu ve 4-6 Ağustos 2010 tarihlerini kapsayan "Taşucu Belediye Sayıştay Müfettişi, güzel ve iyi konumlu villalar ricadır" yazılı notu ve 1160 lira bedel yazılan Akgünler Turizm Seyahat Acentesi'nin rezervasyon formu, belediyeye kesilen fatura, Girne'den Taşucu'na gelen 6 Ağustos 2010'daki feribot yolcu listesi belgelerinin de aralarında bulunduğu dosyayı inceleyen Adana Bölge İdare Mahkemesi, 25 Mayıs 2011'de karar verdi. Mahkeme, itirazı yerinde görerek Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti.

YARGILANMAYA BAŞLANDI

Silifke Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmasının ardından denetçiye tatil kıyağı yaptığı öne sürülen Başkan Yaşar Açıkbaş hakkında, görevi kötüye kullanmak suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Silifke Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına katılan Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş suçlamaları kabul etmeyerek, "Konu iftiradan ibarettir. Şikayet eden kişinin bir kafeteryası vardı. Kanuna uygun boşaltılmıştı, bu nedenle beni şikayet etmiş. Belediye adına kesilen fatura nasıl eline geçmiştir? Bilmiyorum. Beraatımı istiyorum" dedi.

Başkan Açıkbaş'ın avukatları şikayetçi Kemal Öncel'in suçtan zarar görmediğini, bu nedenle duruşmalara katılma isteğinin reddedilmesini istediler. Bu sırada söz alan Kemal Öncel ise, "Benim bir yurttaş olarak gördüğüm usulsüzlüğü şikayet etme hakkım var. Benim zararımın olup olmaması önemli değildir. Herhangi bir siyasi amacım yoktur" diye konuştu.

'BAŞKAN BENİ ARADI'

Duruşmaya tanık olarak katılan İcelus Seyahat Acentesi'nin sorumlusu Mehmet Ali Bulut tanık olarak dinlendi. Bulut, olay tarihinde Başkan Yaşar Açıkbaş'ın kendisini telefonla arayarak, Sayıştay Denetçisini Kıbrıs'a tatile göndereceklerini söylediğini belirterek, "Önce fiyatı pahalı buldu. Ancak daha sonra tekrar arayarak rezervasyon yaptırdı ve bedelinin belediye tarafından ödeneceğini söyledi. Para acentemize ulaştıktan sonra faturası belediye adına düzenlenmiştir" dedi.

SAYIŞTAY DENETCİSİNİN BIRAKTIĞI PARAYLA ÖDEDİK

Tanıklardan Taşucu Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Havva Çelebi ise, "Sayıştay Denetçisi, belediye bünyesinde denetimini tamamladıktan sonra Kıbrıs'a gitti. İki gün sonra döndü. Döndükten sonra kendisi Ankara'ya döneceği için tatil giderlerinin ödenmesi amacıyla bize para bıraktı. Biz de parayı ilgili seyahat acentesine gönderip, ödendiğine dair bir belge istedik. Onlar ise faturayı hatalı bir şekilde belediye adına kesmişler" diye konuştu.

Mahkeme, Açıkbaş'ın avukatlarının yazılı savunmada bulunması ve diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi. MHP'den seçilen Açıkbaş, 20 gün önce "Gördüğüm lüzum üzerine" diyerek istifa edip, bağımsız kalmıştı. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denetçisine Tatil Kıyağı Mahkemelik Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement