DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 4. Uluslararası Cam Bienali, renkli görüntülerle başladı. Bu yıl 'Dönüşüm' temasıyla düzenlenen bienalde ülke içinden ve dışından çok sayıda cam sanatçısı performanslarını sergiledi. Cam eserlerin de sergilendiği bienalde ayrıca paneller ve söyleşiler düzenlendi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 4'üncüsü düzenlenen Cam Bienali, törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 'Dönüşüm' temasıyla yapılan bienalin açılışına; Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan, yerli ve yabancı cam ustaları, öğrenciler ve ziyaretçiler katıldı. Eski Sümerbank binasında düzenlenen bienalde açılan stantlarda camdan yapılan eserler sergilendi. Amerika, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden gelen ünlü cam sanatçıları, kendilerine ayrılan bölümlerde hünerlerini sergiledi. Sanatçılarını ateşi kullanarak cama verdiği şekiller izleyenlerin beğenisini kazandı. Sanayisiyle ön plana çıkın bir şehir olan Denizli'nin aynı zamanda cam sanatıyla da ön plana çıkması için düzenlenen bienalde, camdan yapılan yaklaşık iki metre boyundaki takım anahtarı ilgi çekti. Bienale Ankara'dan katılan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği de stant açarak camdan yaptıkları çalışmaları sergiledi. Dernek üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a, cam üzerine işlenmiş horoz tablosu hediye etti.
ALEVLE CAM İŞLEMEDE ÜLKENİN EN ÖNEMLİ BİENALİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, bienalin uluslararası seviyede Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığını, iki yılda bir yaptıkları etkinliğin bu yıl dördüncüsünü düzenlememenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Zolan, cam kullanımının insan hayatının olmazsa olmazlarından olduğunu belirterek, "Cam hayatımızın her alanında var. Camı günlük hayatımızda yoğunlukla kullanıyoruz ve hayatımızın vazgeçilmezi. Cam bienaliyle de camın sanatla buluşmasını sağladık. Sanatla buluştuğunda ortaya çok güzel eserler çıkıyor. 2011 yılında başlattığımız bu bienalle Denizli'nin simgesi olan ve 7 bin parçadan oluşan ve Türkiye'nin en büyük cam heykeli durumundaki horoz heykelimizi camdan yaptık. Cam sektörü Denizli'de çok uzun yıllara dayanıyor. İnsanların camın sanatla buluşmasını, usta sanatçıların performanslarını izlemek, sanata ve cama sahip çıkmak adına bu tür etkinliklere devam edeceğiz. Uluslar arası alanda, cam işinde usta sanatçılar bienalimizde yer alıyor. Herkesi 3 gün açık kalacak bienale davet ediyorum" dedi.
'İNSANLAR HEYECANLA BİENALİ BEKLEMEYE BAŞLADI'
Bienalin organizatörü Ömür Duruerk, etkinliğin Denizli sınırlarını aştığını belirterek, "Türkiye'nin bir çok noktasından insanlar otobüslere binip, 20-30 kişilik gruplar halinde bienalimize katılıyorlar. Türkiye'nin alevle çalışma temelli tek cam bienalini biz düzenliyoruz. Bunu iki yılda bir düzenlemeye devam eden tek bienal Denizli'de. Bu bağlamda da insanlarda bir takip oluştu. İki yıl sonraki bienali heyecanla beklemeye başladı. Cam bienalimiz uluslararası bir etkinlik ve biz yurtdışından minimum 6 sanatçı davet ederek etkinliği sürdürüyoruz. Bu yıl gelen konuklarımız Amerika, İngiltere Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya olarak konuk etti. Konuklarımız canlı cam gösterileri yapıyor. Böylece camla ilgilenen insanlar ustaları seyrederek onlardan bilgi elde edebiliyor. Paneller, konferanslar cam sergileri ve deneme stantlarıyla 3 gün dolu dolu geçecek. Deneme stantlarıyla herkes kendi camını eritip kendi cam boncuğunu yapabiliyor. Bienalde belki de geleceğin cam sanatçılarına kapı açtığımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Vatandaşlar 3 gün süreyle açık kalacak bienali, saat 9.00 ile 19.00'a arası ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.
TÜRKİYE'DEN VE 5 ÜLKEDEN CAM USTALARI KATILIYOR
Bienalde bu yıl Mauro Bonaventura, Simone Crestani, Julie Anne Denton ve Tom Galbraith alevle çalışma tekniğinde soda ve borosilikat camı kullandı, Frantisek Janak ve Martina Janakova kalıpla şekillendirme tekniğinde, Heyecan Ural vitray tekniğinde eserler üretti. Profesyonel Türk cam ustaları ve cam sanatçıları Yeşim Sanatçı, Kaan Çil ve Ömer Meral de workshoplarla ziyaretlere sundu. Düzenlenecek konferansta ise Tülin Akgül, Kazimierz Pawlak, Fatih Duruerk, Frantisek Janak, Julie Anne Denton, Heyecan Bakır Ural,Tom Galbraith, Simone Crestani ve Mauro Bonaventura cam sanatı hakkında teknik çalışmaları anlatacacak. Seramik ve Cam Bünyeler Paneli'nde ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Kale Seramik'ten katılımcılar seramikle camı birleştirme teknikleri hakkında konuşacak.
- Denizli
Son Dakika › Güncel › Denizli'de Cam, Sanatla Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?