Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yüksek öğretim reformunu hayata geçireceklerini, bu kapsamda "Yükseköğretim Kalite" ve "Yükseköğretim Planlama" kurulları kuracaklarını belirterek, yüksek öğretime geçiş sınavlarının da yılda birden fazla yapılacağını bildirdi.
Yılmaz, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2016-2017 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, DEÜ'nün başarılarının artarak devam edeceğine inancını dile getirdi.
Eğitimin, kalkınmanın temeli olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, sürdürülebilir kalkınma için herkesi kapsayan, adil, kaliteli eğitim vermeyi görev kabul ettiklerini söyledi.
Eğitim alanında yol göstereceklerini, rehberlik edeceklerini bildiren Yılmaz, "İstiyoruz ki kendine güvenen insanlar yetiştirelim. Yerel ve milli değerleri benimsemiş olsun, ulusal, evrensel değerlere açık olsun. İstiyoruz ki zamanı geldiğinde de 15 Temmuz'da olduğu gibi, sağına soluna bakmadan 'söz konusu vatansa gerisi teferruat' diyerek, kendi hakkını, hukukunu, vatanını, milletini değerlerini koruyabilecek şuur ve bilinçte olsun. Bu ana kadar eğitim sisteminin verdiği netice gösterdi ki doğru yoldayız. Bu yolda ilerleyeceğiz." diye konuştu.
Milli eğitim rakamları
Bakan Yılmaz, gelecek dönemde mesleki eğitime çok önem vereceklerini, üretim ve eğitimi buluşturmak istediklerini belirterek, engellilerin eğitime ulaşmasındaki engeli kaldırmayı hedeflediklerini anlattı.
OECD ülkelerinin GSMH'dan eğitime ayırdığı payın yüzde 5,2 olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin de bu payı ayırdığını, bu payın üçte birinin de yüksek öğretime gittiğini dile getirdi.
Yılmaz, Türkiye'nin, eğitimin önemini fark ettiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. 2002 yılında 76 üniversite vardı, en son 182 üniversitemiz var. Öğrenci sayımız 7 milyon 193 bin. Sadece lisans eğitimi alan kişi sayısı 3 milyon 900 bin 601. Bu sayı, Avrupa'da en yüksek, yüksek öğretime giden öğrenci sayısını göstermektedir. Bu dahi Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olacağını göstermek için yeterlidir. Öğretim üyesi sayısı 72 bin, kadın profesör oranı yüzde 30. AB'de bu oran yüzde 15."
Yükseköğretim reformu
"Önümüzdeki dönemde yüksek öğretim reformunu hayata geçireceğiz, Yükseköğretim Kalite Kurulunu kuracağız. İdari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğine sahip olacak ve her 5 yılda bir dış değerlendirmeye tabi tutulacak üniversitelerimiz." ifadesini kullanan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Her üniversitemizin bir ihtisas alanı olmasını istiyoruz. Yine kamu, özel sektör ve yüksek öğretim paydaşlarının dahil olacağı bir Yükseköğretim Planlama Kurulu kuracağız. Yüksek öğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasını sağlayacağız. Özel üniversitelerin de kurulmasına imkan sağlayacağız. İstiyoruz ki ülkemiz, bölgede bir eğitim merkezi haline gelsin. 'Çok şey yaptık, her şeyi yaptık' demiyorum ama çok şey yaptık. Hala yapmamız gereken şeyler var, bunların da farkındayız."
Bakan Yılmaz, 2002 yılında 451 bin öğrenciye ayda 45 lira eğitim kredisi verirken, bugün her isteyen öğreniye kredi sağlandığını, 2016'da 1 milyon 518 bin öğrenciye ayda 400 TL öğrenim kredisi verildiğini belirterek, "Üniversitelerimizin sadece sayısını artırmayı değil kaliteli bir eğitim vermesini de istiyoruz. Nicelik olarak büyümenin yanı sıra nitelik olarak da büyümesini, kalite odaklı rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı istiyoruz." ifadesini kullandı.
Yüksek öğretime giden tüm öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini, bu konuda büyük mesafe aldıklarını, kurumların sayısını 454 bine çıkardıklarını, bu rakamın 80 yılda yapılandan daha fazla olduğunu dile getiren Yılmaz, ilk ve orta öğretimde de önemli adımlar atıldığını 2002'de 379 bin olan derslik sayısını 671 bine çıkardıklarını, ileriki dönemde ikili eğitimi kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.
Yılmaz, konuşmasını "Daha güzel, daha aydınlık günler göreceğiz. En güzel günlerimiz henüz yaşamadıklarımızdır. Hiç şüphesiz yarınımız bugünden daha aydınlık olacaktır." sözleri ile tamamladı.
"Terör unsurlarına karşı tedbirlerin alınıyor"
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman da, Türkiye'nin sıkıntılı dönemlerden geçtiğini, 15 Temmuz'un tarihte "Hiç kimsenin unutamayacağı karanlık bir gün" olarak hatırlanacağını söyledi.
Demokrasiye yönelik darbe girişiminin ulusun kahramanca direnişi ile engellendiğine dikkati çeken Kasman, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün temel ilkeleri ve kararlılığı ile ulusun haysiyetli ve şerefli yaşamını sürdürdüğünü belirtti.
Ulusun demokrasiye sahip çıktığını vurgulayan Kasman, tüm Türkiye'de olduğu gibi, DEÜ'ye de sızmış terör unsurlarına karşı tedbirler alındığını, konuyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
Kasman, dinamik, üretken, katılımcı, ulaşılabilir ve herkese eşit uzaklıkta DEÜ için çalışmalar yapacaklarını da dile getirdi.
Öğrenciler adına konuşan Oğuzhan Karayavuz da DEÜ öğrencisi olmaktan gurur duyduğunu belirterek huzurlu bir eğitim yılı diledi.
Açılış törenine Başbakan Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.
Son Dakika › Güncel › Deü 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?