Dha Yurt Bülteni - 16 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 16

Dha Yurt Bülteni - 16

Bakan Çelik, buğday fiyatlarını açıkladıGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak açıkladı.

12.07.2017 21:01

Bakan Çelik, buğday fiyatlarını açıkladı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak açıkladı. Çelik, açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5'e kadar da ilave artış uygulanacağını,  düşük vasıflı buğdayın ton başına taban fiyatını ise 800 lira olarak belirlediklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce, Konya'nın Sarayönü İlçesi'ndeki Gözlü Tarım İşletmesi'nde düzenlenen '67. Geleneksel Hasat Bayramı'na katıldı. Burada biçerdöver binerek ilk hasadı gerçekleştiren Bakan Çelik, daha sonra deneme ekimi yapılan alanları gezdi. Ardından hasat bayramı etkinliklerine katılan Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada buğday taban fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hububat üretimi için güzel gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Bakan Çelik, geçen yıla göre hububatta yüzde 4,5'lik artışla toplamda 37 milyon ton hububat üretimi beklediklerini söyledi. Bakan Çelik,  "Bu yıl kalitede yüzde 10'luk bir artış olduğunu belirtmek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Mayıs'ta başlayan hasat dönemiyle beraber 6 Haziran'dan itibaren üreticilere depolama ve finansman sağlamak amacıyla emanet ürün alımlarına başladı." dedi.

Hasat bayramında çiftçilerin beklediği buğday taban fiyatını da açıklayan Bakan şunları söyledi:

"Hasadın yoğunluğuna ve yüksek rekolteye bağlı olarak piyasa fiyatlarının gevşemesi sonucu bugün itibarıyla TMO'nun müdahale fiyatını açıklaması ihtiyaç. Bunu gidermek için açıklamayı yapma zarureti doğmuştur. Bazı bölgelerde ekmeklik buğday 980 liranın üzerinde işlem görmektedir. Bazı bölgelerde de 850 ila 900 lira arasında işlem görmeye başladığını müşahade etmiş bulunuyoruz. Bunu dikkate alarak Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın fiyatı tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyat üzerinde değer bulacak, buna inanıyoruz. 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5'e kadar da ilave artış uygulanacaktır. Bu durumda üreticimiz kalitesine göre buğdaylarını 990 liraya kadar TMO'ya satabileceklerdir. Bu yıl aldığımız yeni bir kararla da en düşük vasıflı buğday fiyatı ton başına 800 lira olarak belirlenmiştir. Böylelikle en alt grup buğday fiyatında üreticilerimizin lehine yüzde 5'lik artış yapılmış bulunmaktadır. Aldığımız bir kararla TMO'nun ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği 6,5 liralık boşaltma ücreti de bundan sonra alınmayacaktır."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

-Bakan Çelik'in biçerdöver kullanması

-Deneme ekimi yapılan arazileri incelemesi

Bakan Çelik'in açıklaması

Genel ve detay

Haber- Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ/ KONYA,

============================================

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri anısına hatıra ormanı

MANİSA'da, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü için 15 bin 200 fidan dikilerek hatıra ormanı oluşturuldu.

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü için Kayapınar Mahallesi'ndeki Taşlıtepe Mevkii'nde fidan dikim töreni düzenlendi. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, daire müdürleri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri etkinliğe katıldı.

Şehitler için edilen duanın ardından başta Vali Güvençer olmak etkinliğe katılan protokol üyeleri, şehitler anısına fidan dikti. Sonrasında protokol üyeleri, Türkiye haritası görünümünde olan ve içinde 15 Temmuz Darbe gecesi şehit olanların fotoğraflarının bulunduğu tabelanın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Törenden sonra katılanlara lokma ve limonata ikramı yapıldı. Hatıra ormanlığına mavi servi, yalancı akasya, zakkum, ardıç, sarı çiçekli yasemin ile sarı gövdeli kızılcık olmak üzere toplam 15 bin 200 fidanın dikildiği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Fidan dikim töreni sırasında yapılan dualardan ve fidan dikiminden detay görüntü

Haber-Kamera: İlker KILIÇASLAN - Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

==========================================

Bahçe duvarını yıkan tanker, park halindeki aracı ezdi

ANTALYA'da, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirdiği boş akaryakıt tankeri, önce bir evin bahçe duvarına sonra bahçede park halindeki otomobile çarparak durdu. Ortalığı savaş alanına çeviren kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Kepez İlçesi Avni Tolunay Mahallesi'ndeki kaza, saat 18.00 sıralarında meydana geldi.  G.K.'nin kullandığı 34 TU 780 plakalı boş akaryakıt tankeri, 4500 Sokak'a geldiğinde sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan tanker, Ahmet Aydoğan'a ait 2 katlı müstakil evin duvarına çarptı. Duvarı yıkan tanker daha sonra bahçede park halindeki Kamil Güleç'e ait 42 BZH 32 plakalı otomobile çarparak durdu. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı kazada, sürücü G.K. şoka girdi. Çevredekilerin haber vermesiyle olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerinin müdahale ettiği G.K., kontrol amacıyla ambulansla hastaneye götürüldü.

Ortalığın savaş alanına döndüğü kaza nedeniyle büyük korku yaşadıklarını belirten ev Ahmet Aydoğan, gürültüyle birlikte hemen dışarı çıktığını söyledi. Bahçedeki tankeri gördüğünde şaşırdığını anlatan Aydoğan, "Kazanın oluşunu görmedim. Fakat çıkan ses bizi korkutmaya yetti. Bahçede kimsenin olmaması can kaybını önledi. Kiracımın aracı park halindeydi. Tanker araca çarparak durmuş" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------

Polis araçlarının görüntüsü

Tankerin görüntüsü

Polis görgü tanıklarından bilgi alırken görüntü

Yıkılan duvarın görüntüsü

Tankerin çarptığı aracın görüntüsü

RÖP 1: Ahmet Aydoğan

RÖP 2: Hüseyin Aşık

Detaylar

Haber: İbrahim LALELİ - Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ ANTALYA,

=========================================================

Tekirdağ'da FETÖ şüphelisi öğretmenlerin yargılanmasına başlandı

TEKİRDAĞ'da FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne finansal destek sağladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 7'si tutuklu 19 öğretmenin yargılanmasına başlandı. İki gün süren savunmaların ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan 2'sine tahliye kararı verirken, tutuksuz yargılanan 1 sanığın ise tutuklanmasına hükmetti.

Tekirdağ'da FETÖ/PDY silahlı terör örgütü adına faaliyetlerde bulunarak finansal destek sağladıkları öne sürülen 7'si tutuklu 19 öğretmenin yargılanmasına, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü salonuna taşınan Tekirdağ 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlandı. Mahkemede iddianamenin okunmasının ardından tüm sanıkların ifade alma işlemleri bugün tamamlandı. Sanıklar savunmalarında örgütün cep telefonu uygulaması olan ByLock'u kullanmadıklarını belirterek suçlamaları kabul etmedi.

Sanık ve avukatlarının tahliye taleplerinin ardından Tekirdağ 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanıklardan Mehmet Ü. ve Eyüp A.'nın tahliyesine karar verirken, tutuksuz yargılanan sanık Ertuğrul N.'nin ise tutuklanmasına hükmetti. Heyet ayrıca, tutuksuz sanıkların adli kontrol şartını kaldırırken, yurt dışına çıkış yasağı uygulayıp, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Sanıklar, terör örgütüne üye olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte finansal destek sağlamakla suçlanıyorlar.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Jandarma araçları

-Tutuklu sanıkların çıkarılması

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN - Ruhan YALÇIN/ TEKİRDAĞ,

======================================

Elektrik kesintilerine tepki gösteren mahalleli, DEDAŞ personellerini rehin aldı

ŞANLIURFA'da elektirik kesintilerine tepki gösteren bir grup mahalle sakini, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (DEDAŞ) ait bakım-onarım aracıyla 2 personeli rehin aldı. Polisin 1 saat konuşup ikna ettiği mahalle sakinleri, çalışanları serbest bıraktı.

Bağlarbaşı Mahallesinde sık sık yaşanan elektrik kesintisi yüzünden elektronik malzemelerinin zarar gördüğünü ileri süren yaklaşık 40 kişilik bir grup, trafo arızasını onarmaya gelen DEDAŞ ekibinin bakım-onarım aracı ile 2 personeli rehin aldı. Yaşanan olay üzerine bölgeye zırhlı polis ekipleri sevk edildi. Elektirik sorunu çözülmeden DEDAŞ ekiplerini bırakmayacağını belirten mahalle sakinlerini polis, uzun süre ikna etmeye çalıştı. Trafiğin aksamasına neden olan olayda DEDAŞ'a tepki gösteren kalabalık, elektrik kesintilerinden sadece esnafının değil mahalle sakinlerinin de olumsuz etkilendiğini söyledi.

Kent merkezinde sık sık yaşanan elektrik kesintisinden dolayı 3 bin lira değerinde olan klima cihazının yandığını söyleyen Ahmet Koç, DEDAŞ'ın elektrik ücretini düzenli aldığını, ancak düzenli hizmet vermediğini, elektrik kesintilerinden dolayı klima çalıştıramadıklarını, bu yüzden kimsenin işyerine uğramadığını, bunun da kendilerini ekonomik olarak kötü etkilediğini söyledi.

Esnaf Mustafa Kaya ise, elektrik kesintilerinin günde en az 2- 3 defa yaşandığını, işlerini kötü etkilediğini savunarak, Ülkenin en çok elektrik üreten şehriyiz ama elektrikten mahrumuz diye konuştu.

Polislerin görüştüğü mahalleli, 1 saatin sonunda rehin tuttukları DEDAŞ'ın 2 personelini serbest bıraktı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Olay yerinde toplanan mahalle sakinleri

Rehin alınan DEDAŞ aracını çıkan çocuklar

Polis ile mahalle sakinleri arasında ikna görüşmesi yapılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK - ŞANLIURFA-DHA)

=====================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 16 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement