Dijital Çağın Fabrikaları Üretimi Kişiselleştirecek - Son Dakika
Güncel

Dijital Çağın Fabrikaları Üretimi Kişiselleştirecek

Win EURASIA Metalworking Fuarı'nda Mitsubishi Electric'in e-F@ctory konsepti tanıtıldı ve 6 eksenli robotu sergilendi.

16.02.2016 10:30

Dünyanın önde gelen makine üreticisi ve ihracatçılarının katıldığı, Metal İşleme ve Yüzey İşlem fuarlarını aynı çatı altında toplayan WIN EURASIA Metalworking Fuarı'nda, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. Güncel konuları ve yenilikçi çözümleri içeren konferans ve forumların düzenlendiği etkinlikte Tolga Bizel, yeni endüstri evresinin Mitsubishi Electric'teki karşılığı olan e-F@ctory konseptini anlatırken, robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye'de de sağlayan Mitsubishi Electric'in bu alanda sunduğu inovatif çözümlerden bahsetti.

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 11 -14 Şubat tarihleri arasında sektörün lider üreticilerine ev sahipliği yapan WIN EURASIA Metalworking Fuarı'nda, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, Mitsubishi Electric'in e-F@ctory konseptini ve ileri robot teknolojilerini anlattı. Organizasyonda, Mitsubishi Electric'in 6 eksenli robotu, insan kullanılarak yapılan bir metal parlatma uygulamasını simule etti.

Modern hayat e-F@ctory'i işaret ediyor

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve modern hayatın getirdiği değişiklikler sebebiyle yeni endüstri evresine geçildiğini belirten Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, şunları ifade etti: "Hayatımız hızlı şekilde değişiyor. Artık her şey çok daha hızlı ve pratik olmak zorunda. Dolayısıyla insan ihtiyaçlarına cevap veren üretim süreçlerini de daha hızlı planlamak, daha hızlı ve sorunsuz üretmek ve ürünleri çok daha hızlı bir şekilde pazara sunmak gerekiyor. İşte yeni endüstri evresi de bu ihtiyaca cevap olarak ortaya çıktı. Bir önceki endüstri evresindeki teknolojik edinimlerin üstüne şimdi siber fizik sistemler de yerleştirildi. Bu yeni endüstri evresinin Mitsubishi Electric'teki karşılığı ise e-F@ctory. Mitsubishi Electric, kendi üretim bantlarında e-F@ctory konseptini 2003 yılından beri kullanıyor. Bu sayede edindiği tecrübelerini ürünlerine ve dolayısıyla müşterilerine yansıtıyor."

Kişisel taleplerin karşılanması şart

Günümüzde insan ihtiyaçlarının çeşitlendiğini ve farklılaştığını belirten Bizel, herkesin kendine özgü bir endüstriyel çözüm arzu ettiğinin altını çizdi. Bizel, artık endüstri otomasyon sistemlerinin, farklı renkte hayal edilen bir kola kutusuna, farklı bir süt tadına ya da bir üreticinin bir fabrika sürecinde bambaşka özelliklere sahip, başkasının kullanmadığı bir robot hayaline yanıt vermesi gerektiğini anlattı.

Otomasyon süreçleri bütünleşiyor

Mitsubishi Electric'in oluşan bu yeni endüstriyel ihtiyaçları karşılayabilecek süreçler işlettiğini ifade eden Bizel, konuyla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bunların en başında bütün otomasyon ailesinin, yani fabrikanın en alt zemininden en üst yönetim kadrolarına kadarki süreçlerin bütünleştirilmesi aşaması var. Buna ek olarak, bu süreçler içine dahil edilen bütün otomasyon ürünlerinin kendilerine ait bir internet bağlantısının olması gerekiyor. Çünkü modern yaşamda artık hayatında internet olmayan insan neredeyse yok gibi. Bu nedenle bu yeni gelişen trendin gelecekte makineler arasında olması da bekleniyor. Dolayısıyla yeni dönemin en önemli farklılıklarından birisi, siber fizik teknolojilerinin bu süreçlere entegre edilmesi. Yani yeni dönem, bir üretim bandının en baştaki öz kaynağından, ürünün şekillendirilip müşteriye gitmesi ve ardından kullanımın sona ermesiyle birlikte tükenen yaşam döneminin tamamının, siber fizik platformlarında takip edilmesi, değerlendirilmesi ve en verimli hale getirilerek, önümüzdeki 50 yılın rekabet koşullarına uyum sağlayacak şekle sokulmasını kapsıyor."

Güçlü bir üretim ülkesiyiz

e-F@ctory konseptinin özellikle uzun üretim bantlarında hızlı üretim yapan fabrikalarda dikkat çektiğini söyleyen Bizel, sözlerine şu şekilde devam etti: "Müşterilerimiz, fabrikalarının planlama bölümlerinde yapılan planlamanın, üretim bölümlerinde anında işlenmesi ve üretim süreçleri boyunca ortaya çıkan tepkilerin de planlama bölümü veya kaynak yönetimi bölümleri tarafından değerlendirilmesini bekliyor. Bizim ürünlerimizin tamamı bunu kapsayabilecek kapasiteye ve özelliklere sahip. Dolayısıyla Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki bu bölgede biz güçlü bir üretim ülkesiyiz. Bu nedenle hem hızlı hem de kalitesi ve verimliliği yüksek üretim gücümüzü daha da güçlendirmek konusunda Türk sanayisinde e-F@ctory konseptini içeren ürünlerimiz yoğun ilgi görüyor."

Robotlar insanların konforunu artıracak

Sağladıkları hız ve kolaylıklarla robotların, Türkiye'de başta sanayi olmak üzere hızla yaygınlaştığını ve çok olağan bir iş gücü haline geldiğini belirten Bizel, robotların fabrikalardaki üretim süreçlerinde hayati önem taşıdıklarının altını çizdi. Robotlar sayesinde insanların daha verimli işler yapmasının mümkün olabileceğini vurgulayan Bizel, robotların zor koşullarda çalışmak zorunda kalan insanların hayatına konfor katacağını ifade etti.

Bizel, konuyla ilgili olarak; "Gelecekteki yeni nesil robot sistemlerinin çok robotlu, paralel yapılı, çok parmaklı eller ve yürüyen makinalar içeren mekanizmalar olacağı öngörülüyor. Yarı insansı robotların varlığından veya insan uzuvlarının robotlaşmış formlarından bile bahsedilebilecek. Bu çerçeveden bakınca Robot CPU'su olarak Mitsubishi Electric Robot Sistemi'nin daha büyük ve karmaşık programları kontrol etmesi çok doğru bir konumlama. Mitsubishi Electric robotlarından hatalar, değişken değerleri ve program bilgisi, robotun durumu (hız, pozisyon vb.), bakım bilgisi (kalan batarya ömrü, yağ ömrü vb.), servo verisi (yük faktörü, akım değerler vb.) izlenebiliyor. Birden fazla robotun toplu yönetimi sağlanabiliyor. Ana CPU'ya bağlanan bir bilgisayar, kontrolör ağındaki robotlara erişebiliyor. Bu özellik, hattaki robotların denetimine kolaylık sağlıyor. CPU'lar arası direkt haberleşme, robot CPU'ları arasındaki belleğin paylaşılıp aralarında veri okuma ve yazmalarını sağlıyor. Robotlar arası veri transferinin hızlanması ile robotlar kendi kendilerini daha detaylı ve koordineli kontrol edebiliyor. Hatta bu bilgileri insan kontrolünden bağımsız kendi aralarında ve fabrikayı kontrol eden ana sistem ile de paylaşıp verimliliği artırmak için oldukça hazırlar" şeklinde açıklamalarda bulundu. Bizel ayrıca, 17-20 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek WIN EURASIA Automation Fuarı'nda Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri olarak yer alacaklarını da hatırlattı.

Daha yeşil bir gelecek için değişim hedefi

Mitsubishi Electric'in her zaman "Daha İyisi İçin Değişim" (Changes for the Better) misyonu ile hareket ettiğini belirten Bizel, "Mitsubishi Electric olarak bugün bu özelliğimiz sayesinde ürünlerimizin teknolojisi, güvenilirliği ve kalitesinin yanında çevre duyarlılığımız konusunda da fark yaratıyoruz. 100. yıldönümümüz olan 2021 yılına denk gelen uzun dönemli çevresel yönetim vizyonumuz "Çevre Vizyonu 2021" kapsamında ve "Eco Changes" felsefemiz doğrultusunda; düşük karbon salınımı ve geri dönüşüm konularında bilinç artışına katkı sağlamayı ve çevresel duyarlılığı teşvik etmeyi hedefliyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dijital Çağın Fabrikaları Üretimi Kişiselleştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement