Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya'da - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya'da

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya\'da

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle: "Kitle imha silahları kullanıldıysa kesinlikle insanlık suçu işlenmiştir"

22.08.2013 14:53

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, " Suriye'de kitle imha silahı kullanıldıysa kesinlikle insanlık suçu işlenmiştir" diyerek, BM müfettişlerinin derhal kapsamlı araştırma yapabilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile Almanya arasında hangi konularda görüş birliği sağlandığı yönündeki bir soru üzerine, Türkiye ile sürekli istişare halinde olduklarını, bunun, ortak tavır belirlenme isteğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Suriye'den gelen son haberlere işaret ederek, bu ülkedeki durumun zorluğuna dikkati çeken Westerwelle, Türkiye, Almanya ve Avrupa'nın tutumlarını "çok net" diye nitelendirdi.

"Kitle imha silahları kullanıldıysa kesinlikle insanlık suçu işlenmiştir" diyen Westerwelle, bu nedenle BM müfettişlerinin derhal kapsamlı araştırma yapabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Westerwelle, BM müfettişlerine izin verilmemesi halinde, bunun, siyasi kararlarda hesaba katılması gereken net bir mesaj olacağını vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın kırmızı çizgilerinin sorulması üzerine Westerwelle, olması gerekenler konusunda spekülasyon yapmak istemediğini ifade ederek, iddiaların çok feci ve ciddi olduğunu, spekülasyona girmeden önce gerçek anlamda incelemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Şam yakınlarında zehirli gaz kullanıldığı yönündeki haberlerden duydukları endişeyi dile getiren Westerwelle, BM Güvenlik Konseyi'nin dün bu konuda toplandığını ve olayın aydınlatılmasını talep ettiğini hatırlattı. Buna katıldıklarını ve BM müfettişlerine, kapsamlı inceleme için her türlü imkanının sağlanması gerektiğini ifade eden Westerwelle, Güvenlik Konseyi'nde Çin ve Rusya'nın bildiriyi engellemesini anlayışla karşılamadıklarını söyledi.

Davutoğlu ile Mısır konusunu da görüştüklerini belirten Westerwelle, Davutoğlu'na dün Bürksel'de yapılan AB dışişleri bakanları toplantısı ile ilgili bilgi verdiğini bildirdi.

Avrupa'nın ve Türkiye'nin, Mısır'da barışın sağlanmasına ve demokrasinin gelişmesine destek verdiğine işaret eden Westerwelle, dün yapılan AB toplantısında Mısır'da baskı amaçlı kullanılabilecek her türlü malzemenin ihracının durdurulduğunu kaydetti. Westerwelle, Mısır'da tüm tarafların anayasal sürece dönmesini beklediklerini vurguladı.

Mısır'a etki etme imkanlarının son derece sınırlı olduğuna ancak buna rağmen şiddetin sona ermesi, siyasi sürecin başlaması ve istikrarın sağlanması için bu sınırlı imkanları kullanacaklarına dikkati çeken Westerwelle, tüm demokratik ve barışçıl tarafların katkıda bulunmasıyla siyasi sürecin başlatılabileceğini belirtti.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin cinayetleri üzerine Alman Meclisi Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor hakkında da Davutoğlu ile görüştüklerini ifade eden Westerwelle, bu raporun tamamlandığını ve meclise sunulacağını, raporun dünyaya yönelik de güven oluşturucu bir adım olduğunu söyledi.

Raporun Almanya için çok önemli olduğunun altını çizen Westerwelle, terörizm ve aşırılığın Almanya'da yeri olmadığını ve bunların takip edildiğini sözlerine ekledi.

- Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu Almanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement