Diyarbakır Adliyesi Önünde Tank Sesleri - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Adliyesi Önünde Tank Sesleri

Diyarbakır Adliyesi Önünde Tank Sesleri

KCK/PM Davasına Bugün de Devam Edildi.

27.10.2010 16:13  Güncelleme: 16:18

TERÖR örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davasında, aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına bugün de devam edildi.

Okunan iddianamede, KCK/TM yöneticilerinin Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ne yapılacak Ilısu Barajı'na karşı Avrupa ülkelerinde kredi verilmesi ve barajın yapımını engellemek için lobi faaliyetlerinde bulunduğu ileri sürüldü.Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde KCK/TM ana davasının bugün 7'nci duruşması yapıldı. Sanıklar sıkı güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi.

Duruşma salonuna girecek avukat, gazeteci ve sanık yakınları üst aramasından sonra adliye binasına alındı. Polis, aldığı sıkı güvenlik önlemlerini bugün de sürdürdü.

Yapılan yoklamada sanıklar yine Kürtçe, 'Buradayım' diye cevap verirken; duruşmada, 91'i tutuklu 92 sanık katıldı. Aralarında Hatip Dicle'nin de olduğu 11 sanık sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı.

İddianamenin okunmasına geçilmeden önce söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, duruşma için güzel bir salon yapıldığını, ancak yargılamanın da bu kadar güzel gittiğini söyleyemeyeceğini belirtti. Aktar, "Yargılama usullerine göre mahkeme heyeti ve iddia makamının iddianameyi okuduğu varsayılır. İddianamenin duruşmada okunup okunmaması sanıkların talebi yönünde gerçekleşir. Sanıkların okunmaması yönünde talepleri var. Ancak iddianamenin okunmasındaki ısrarı anlamadık" dedi.

Tutuklu sanıkların bekleme salonlarındaki şikayetlerini gündeme getiren Aktar, "Sayın savcı, orası cumhuriyet başsavcılığına aittir diyerek işin içinden çıkamaz. Gece yarısına kadar da okunup, iddianamenin okunması tamamlanmalı" dedi.

SINAVA GİRMEK İÇİN İZİN ALINMIŞ

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, iddianamenin okunması için sözü savcı İsmail Aksoy'a verdi. Sanıklarla ilgili bölümleri okunun iddianamede, KCK/TM yöneticilerinden tutuklu Çimen Işık'ın, Hasankeyf'te yapılması planlanan Ilısu Barajı'na karşı köylerde propaganda ziyaretini organize ettiğini iddia edildi. İddianamede, Işık'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i, TRT'nin Kürtçe yayın yapan TRT 6 kanalıyla ilgili konuşması nedeniyle, Diyarbakır'ın Bismil İlçesi eski Belediye Başkanı Şükran Aydın'ı da bir miting için yer ayarlamaması nedeniyle uyardığı telefon dinlemelerinden belirlenidği kaydedildi.

İddianamede, Diyarbakır'ın Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin'in de üniversite sınavına girmek için Çimen Işık'tan izin istediğine yer verildi.

BAŞKANLARA 29 EKİM'E KATILMAYIN UYARISI

İdianameda, sanıklardan Zöhre Bozacı'nın BDP'li belediye başkanlarını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmamaları için uyardığına yer verdildi.

İddianamede, sanıkla ilgili ortam ve telefon kayıtlarına göre, Bozacı'nın konfederal sistem için çeşitli üniversitelerdeki profesörlere model hazırlatılması için çalışma başlattığı, KCK adına toplanan paraları bankalara yatırılması için planlama yaptığı iddia edildi.

ILISU BARAJI'NA KREDİ VERİLMEMESİ İÇİN LOBİ YAPILMIŞ

Batman'ın tarihi Hasarkeyf İlçesi'ni sular altında bırakacak Ilısu Barajı da iddianamede yer aldı. Sanıklardan Zöhre Bozacı'nın Hasankey'te yapılması planlanan Ilusu Barajı'nın engellenmesi için kurulan komisyonun başında yeraldığı iddia edildi.

İddianamede, KCK/TM yöneticilerinin Ilısu Barajı'nın yapılması için Avrupa ülkelerinden kredi sağlanmaması, baraj yapılmasının engellenmesi için bu ülkelerde lobi faaliyetleri yürüttükleri iddia edildi. Sanıklardan Bayram Altun'un da Ilısu Barajı'nın yapılmasını engellemek için diplomasi faaliyetlerinde bulunduğu belirtildi. Sanıklardan Lütfü Dağ'ın da KCK adına toplanan paraların bir kısmını alıp, Ilısu Barajı'na karşı yapılan lobi faaliyetlerinde kullandığı iddia edildi.

İddianamede, KCK/TM yöneticilerinin BDP'nin Meclis'teki grup toplantılarında Kürtçe konuşma yapması için orgazi ettikleri belirtildi. İddianmede, belediyeden ihale alan firmaların KCK/TM'ye de para verdiği ileri sürüldü.

TANKLAR ADLİYE ÖNÜNDEN GEÇTİ

Diyarbakır'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı provalarına katılan tanklar, birliklerine dönerken, geçmiş yıllarda olduğu gibi, KCK/TM davası duruşmalarının yapıldığı adliye binası önünden geçti. Tankların adliye binasının önünden geçişi ilginç görüntüler ortaya oluşturdu.

İSPANYA'NIN BASK BÖLGESİ DEKLARASYON YAYINLADI

İspanya'nın Bask Bölgesi Parlamentosu'nun KCK/TM davası için bir deklarasyon yayınladığı ortaya çıktı. Davanın tutuksuz sanıklarından Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ı, Bask Parlamentosu Eş Başkanı İnıgo İturrate bir grup milletvekili ile ziyaret etti. İturrate'nin Demirbaş'a verdiği Bask Bölgesi Parlamentosu'nun deklerasyonunda, Türkiye'nin insan haklarına ve azınlıklara karşı geliştirmeye çalıştığı reformların yetersiz kaldığı iddia edildi.

Sanıkların politik suçlamalarla karşı karşı kaldığı iddia edilen deklarasyonda, şöyle denildi:

"Avrupa Parlamentosu'nun bir an önce Kürt politikacıların bırakılması ve demokratik ortamda siyaset yapmalarına zemin ayarlanması konusunda almış olduğu kararı desteklemektedir. 18 Ekim tarihinde başlayan bu dava hakkındaki endişelerimizin olduğu ve demokratik seçimle işbasına gelen bu politikacıların içeride tutulmasının ciddi kaygılar içinde olmamızın sebebidir. Bundan dolayı bu davanın sanıkları hakkında 15 yıl ile ömür boyu hapis cezası gidişatı konusunda ciddi şüphelerimizin olması ve durumu kaygıyla izlediğimizi belirtiriz. İspanyol hükümeti ve Avrupa Birliği'nden bu konuyla ilgili üzerine düşenin bundan sonra iki katını yapmasını ve Türkiye'de azınlıklara olan baskıların kaldırılması ve özellikle bu politikacıların bir an önce serbest bırakılmaları için, ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz."

Ferit ASLAN - Cem EMİR - Canan ALTINTAŞ - Serdar SUNAR - DİYARBAKIR

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Adliyesi Önünde Tank Sesleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement