Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: İfademizin ve Sözlerimizin Arkasındayız - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: İfademizin ve Sözlerimizin Arkasındayız

Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: İfademizin ve Sözlerimizin Arkasındayız

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "Sözlerimin arkasındayım." diyerek kendini savundu.

19.10.2015 21:03  Güncelleme: 22:46

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "PKK terör örgütü değildir" sözünden sonra, hakkında bugün tutuklanma kararı çıkarılmıştı. Elçi, "İfademizin ve sözlerimizin arkasındayım" dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GELDİĞİ BOYUT İBRET VERİCİ"

CNN Türk'te yayınlanan "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" diyen ve bu nedenle Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ifade için bütün gün davet beklediğini belirterek; "Bir Baro Başkanı, savunma örgütünün başkanı bir ifadesi nedeniyle hemen ceza soruşturmasına ve tutuklamaya maruz kalıyorsa bu ülkede demokrasi ve ifade özgürlüğünün geldiği boyut ibret verici şekilde gözler önüne serilmiştir" dedi.

"İFADEMİZİN ALINMASI İÇİN DAVETİYE BEKLEDİK"

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında "Terör örgütü propagandası" suçundan yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cuma günü kendisiyle ilgili bir ceza soruşturmasının başlatıldığını basından öğrendiğini belirten Elçi; "Arada hafta sonu vardı. Bugün mesainin ilk günüydü. Şehir dışı programımı bütünüyle iptal ederek hem Diyarbakır Adliyesi içindeki Baro Başkanlığı odasında, hem burada bekledim. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması çerçevesinde ifademizin alınması için bir davetiye bekledik. Genellikle uygulama bu şekildedir. Bir ceza soruşturması başlatıldığında ilgili savcılık şüphelinin bulunduğu savcılığa bir müzekkere yazar ve adliyeye davet edilerek ifadesinin alınmasını ister. Biz de bu olağan durumu bekledik. Bu nedenle gün boyunca makamımızda adliyeye davet edilmemizi ve medeni bir biçimde gidip ifade vereceğimizi bekledik. Ancak ne yazık ki gün boyunca beklediğimiz daveti almadık. Bunun yerine akşam saatlerinde bir görüşme sırasında yine medya aracılığıyla aynı savcılık tarafından hakkımızda yakalama kararı çıkarıldığını öğrendik" dedi.

"YARGI LİNÇ KAMPANYASINDA HİSTERİK GRUPLARIN YANINDA YER ALMIŞTIR"

Bir Baro Başkanı'nın toplumun önünde toplumun en yaşamsal meselesi ile ilgili bir konuda resmi görüşten ve ultra milliyetçi bir partinin temsilcisinden farklı bir görüş ortaya koyduğunu savunan Elçi; "Resmi ve ultra miliyetçi bir siyasi partinin tanımlamasından farklı bir tanımlama yapmış. Eğer bir Baro Başkanı, bir savunma örgütünün başkanı bir ifadesi nedeniyle hemen ceza soruşturmasına ve tutuklamaya maruz kalıyorsa, bu ülkede demokrasi ve ifade özgürlüğünün geldiği boyut ibret verici şekilde gözler önüne serilmiştir. Yargı kamuoyu önünde yapılan bir fikir tartışmasında ultra milliyetçi bir siyasi partiden yana safını tutmuştur. 3 gündür bir kısım medya ve sosyal medya üzerinden bize yönelik sürdürülen linç kampanyasına katılmış. Yargı bu linç kampanyasında histerik grupların yanında yer almıştır. Bu da yargının Türkiye'de geldiği nokta itibariyle hazin bir durumdur. Yargılama faaliyetinin parçası olan meslek örgütünün başkanı olarak yargının geldiği duruma acıyorum. Gerçekten yargıya acıyorum. Burada, Diyarbakır Barosu Başkanlığı'nda bekliyoruz" dedi.

"SÖZLERİMİZİN ARKASINDAYIZ"

Önce medeni bir şekilde davet edilmeyi beklediğini belirten Elçi, "Ne yazık ki yargının böyle medeni bir davranışı yokmuş. Yargılama faaliyetinin parçası, kendisiyle eşit olan savunma örgütünün başkanı hakkında medeni bir biçzimde onu adliyeye çağırırak ifadesini alma yerine, histerik grupların yanında saf tutarak hakkımızda yakalama kararı çıkarılmıştır. İfademizin ve sözlerimizin arkasındayız. İfadeye çağrılmamız durumunda ifade ettiğimiz görüşü temellendireceğiz. Onun sosyal, siyasal ve hukuki temellendirmesini yapacağız. Türkiye demokrasisi ve ifade özgürlüğü bakımından üzüntü verici bir durumdur. Belki bazı konuların daha rahat konuşulması bakımından hayırlı olmuştur. Gerçekten bazı kavramlar Türkiye'de en tarihi ve toplumsal meselelerin sağlıklı bir biçimde tartışılmasının önünde adeta bir bariyer oluşturmaktadır yıllarca. Biz risk alarak bu bariyeri yıkma yolunu seçtik. Bizim yaptığımız Türkiye'de barışı ve demokrasiyi inşa çabasına bir katkı sunmaktır. Kamuoyu 3-4 aydır silahların yeniden devreye girdiği bu süreçte neler yaptığımızı, silahların devreden çıkması için Kürt meselesinin demokratik ve barışçı yollarla çözülmesi için nasıl didindiğimizi görmektedir.

"BUYURSUNLAR GELSİNLER"

Ne yazık ki yargı ve yargının kimi mensupları bunu anlayacak kapasitede değil. Buna üzülüyoruz. Keşke bizi medeni bir şekilde adliyeye davet etselerdi. Zaten sabahtan beri adliye binasındaki makam odamda bekliyordum. Çağırsınlar gidip ifade vereyim. Ama bu yolu seçmediler. Ben basın üzerinden duyduğum yakalama kararı üzerine adliyeye gidip 'Beni ne zaman alacaksınız?' demem. Buradayım. Diyarbakır Barosu hizmet binası içindeyim. Meslektaşlarımla birlikte bekliyorum, buyursunlar gelsinler" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: İfademizin ve Sözlerimizin Arkasındayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (101)

  • Affeymeyin: vatana ihanettir bu sözler 44 25 Yanıtla
    Mehmet seyit: Bu ihanetse butun kurtler bu ihaneti yapiyor elinizden geleni ardina koymayin 7 1
  • Derya: İfade ve düşünce özgürlüğümu kullanıyorum. Sen ve senin gibiler pisliksiniz. Adliyedeki odanda hangi yüzle oturuyorsun. Pkk yi terör örgütü olarak kabul etmeyen birinin T.C. Adliye hizmet binasında olmaması gerekir... 48 16 Yanıtla
  • ali: pkk terör örgutu deildir ,pkk kürt halk hareketidir, 21 41 Yanıtla
    reis 25: Ulan kansizlar polisi asker sehit teror deme 0 9
  • Haceli: Bizde yanındayız sayın elçi 18 36 Yanıtla
  • TC Fırat: Bu Türk Gençliği seni rahat bırakmaz. 27 21 Yanıtla
  • millet her seyi anladi: AK PARTİ gümbür gümbür geliyor Allahın izni ile 13 26 Yanıtla
  • Cudi: Tahir elçi yalnız değildir inadına HDP 12 25 Yanıtla
  • Anafartalar: ABD AB İsrail yani BOP çetesinin kiralık katil çetesi vatan haini dış güçlerin uşağı PKK ve yardakçıları 25 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement