Diyarbakır'da Sanayiciden Teşvik Yasası Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Sanayiciden Teşvik Yasası Tepkisi

Diyarbakır\'da Sanayiciden Teşvik Yasası Tepkisi

DİSİAD Başkan vekili Aziz Gölcük, geçen yıl çıkarılan ve bölgelere ayrılan teşvik yasasının, sanayiciyi olumsuz etkilediğini söyledi.

22.01.2013 16:15  Güncelleme: 16:11

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkan vekili Aziz Gölcük, geçen yıl çıkarılan ve bölgelere ayrılan teşvik yasasının, sanayiciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Diyarbakırlı işadamı

Mustafa Fidan, 5 bin 84 sayılı Teşvik Yasası'nın 1 Ocak tarihi itibariyle sona erdiğini hatırlatarak, "Yeni çıkan teşvik yasası eski yatırımcıyı olumsuz etkiledi. Eski teşvik yasası 1 Ocak'ta sona erdi. Artık fabrikalarda çalışan personelin SSK'sını işveren yatırmak zorunda. Eski yatırımcı yeni teşvik yasasından yararlanamayacaksa, kimse kusura bakmasın bakmasın biz eneyimiydik yani yatırım yaptık" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Yardımcısı Osman Akyıl, TSO Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Türk, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanvekili Aziz Gölcük, Organize Sanayi İşadamları Derneği (ORSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanvekili Beşir Yılmaz, OSB Müdürü Mehmet Özen ve bir grup sanayici işadamı, Mustafa Fidan adlı sanayiciye ait Bozanbey Süt Ürünleri Fabrikası'nı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tesisteki çalışmaları yerinde inceleyen işadamları, çalışmalar hakkında Bozanbey Mustafa Fidan'dan bilgi aldı.

YÜZDE 100 DOĞAL SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

İki yıl önce, 10 metrekarelik kapalı alanda kurulu 2 ayrı tesis halinde hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Fidan, süt, yoğurt, ayran ve peynir üretimini yaptıklarını söyledi. Fabrikada üretilen süt ve süt ürünlerinin, Diyarbakır başta olmak üzere, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt olmak üzere 5 kent ve Kuzey Irak'taki kentlerde pazara sunulduğunu anlatan Fidan, hükümetin geçen yıl uygulamaya başladığı yeni teşvik yasasının, kendisine, bölgedeki ve Diyarbakır'daki hiçbir sanayiciye yarar sağlamadığı gibi daha da zor duruma soktuğunu savundu. Fidan, şöyle konuştu:

"Teşviklerin bize ve bölgemize hiçbir faydası yok. Burada yatırım yapan yatırımcılar, kusura bakmasın kimse; ben de dahil olmak üzere biz demek ki enayimişiz, o kadar adam çalıştırıyoruz. 5 bin 84 sayılı Teşvik Yasası 1 Ocak tarihinde sona erdi. Biz eski yatırımcılar, hükümetin çıkardığı ve 6'ıncı paket diye uyguladığı hiç bir teşvik uygulamasından yararlanamıyoruz. SSK ve vergi afı falan, filan sıfır yani. O zaman bunlara da iyileştirme yapılsın. Hükümetin teşvik uygulaması işe yaramadı. Eski yatırımcılar başka yere kaçmaya çalışacak. Çıkan teşvikin bölgeye, sanayici ve işadamlarımız da burada, hiç bir faydasını gören kimse yok, Diyarbakır'a yok. İddia ediyorum, ben dahil tüm yatırımcıların SSK ödemesi arttı. İstatistiklere baksınlar, 1 Ocak itibariyle Diyarbakır'da SSK'lı çalışan insan sayısında düşme olmuştur. Daha önce 5 bin varsa bugün, 3 bin veya 3 bin 500'e düşmüştür, çünkü artık kurtarmıyor. Bizi bizden başka sahiplenen kimse yok."

Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Beşir Yılmaz ise, bürokratların yeni teşvik yasasını iyi anlatamadığını belirterek, şöyle dedi:

"6'ncı bölge teşvikleri iyi teşvik aslında yatırımcılara iyi anlatılamadı. Yeni teşvikler yeni yatırımcılar için iyi, kısmen de eski yatırımcılar için de iyi ama biz iyi anlatamadık. En büyük sorun bu. Muhasebeci ve mali müşvirlerimiz bu konuda yetersiz kaldı, öğrenemediler, bize de anlatamadılar. Faydası olur bence. Eski sanayiciler için dezavantajdır ama yeni yatırımcı için çok iyi. Ticaret odasıyla birlikte çok itiraz ettik. Bize, 'Eski teşviklerden yararlandınız bundan faydalanamazsınız' dediler. Siz, bölgelerarası dengesizlikleri ortadan kaldırmak istiyorsanız, hedef buysa, yeni yatırımcıya teşvik verip, eski yatırımcıyı sıkıntıya sokarsanız, dengesizlikleri ortadan kaldıramazsınız. Bu bürokrasinin, hükümetlerin, iktidarların sorunudur. Çıkan teşviklerin büyük bölümünü bürokratlar ve bürokrasiler uygulamıyor. 2009'da bir yasa çıktı faizlerde yatırımcının yüzde 5 puanını devlet ödeyecekti ama bürokratların engellemeleri sonucu kimse bundan faydalanamadı. Teşvikleri kullanılamaz hale getiriyorlar. Ben halen neden faydalanacağımı bilemiyorum. Muhasebecim de, müşvirler de bilmiyor. Bir teşvik yasasının uygulanabilir olması çok önemlidir."

"SANAYİCİLER BİLGİYE ULAŞMADA YETERSİZ"

OSB Müdürü Mehmet Özen ise sıkıntının sadece bürokratlarda değil, sanayici ve işadamlarının da bilgiye ulaşmada yetersiz kaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Sanayicilerimizde de büyük eksiklik var. Üniversitede geçenlerde düzenlenen bir toplantıda, hibeler, kredilerle ilgili panel düzenlendi. Toplantıya, sanayici ve işadamlarının sayısı yok denecek kadar azdı. Sanayicilerin de büyük bir ilgisizliği var. Bilgiyi ve teknolojiye ulaşmak kolayken, ilgsiz kalınıyor malesef. OSB'de yatırım için 100'ün üzerinde arsa talebi vardı. Yeni teşvik yasasından sonra çok önemli bir başvuru olmadı. Şu an itibariyle 205 yer talebinde bulunan var ancak fiziki olarak yatırım yapan kimse yok. OSB olarak, herkesi memnun edecek düzeyde değiliz. Ek bölge için ifraz çalışmalarına başlandı. OSB'ye demiryolu bağlantısı için 100 bin metrekarelik alanın istimlak çalışması için Malatya Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı. Bir ray döşenecek. Genişlik 2.5 metreye tekabül ediyor. Noktanın, yani istasyonun istimlağı ve projesi ile ilgili herhangi bir proje geliştirildiğini sanmıyoruz. Malatya Bölge Müdürlüğü'ne bu konu ile ilgili yazı yazacağız ve çalışma olup olmadığını öğreneceğiz."

SANAYİCİLER ÇIKIŞ YOLU ARAYIŞINDA

DİSİAD Başkan Vekili Aziz Gölcük, sanayici ve girişimcilerin nefes alacak zaman bulamadığına işaret ederek, "Aslında biraz da nefes alacak zamanımız da yok, kaldı ki yasaların ve yönetmeliklerin uygulanması ile ilgili panellere katılmamız çok zor. SGK primlerini kapsayan yasa uygulama dışı kaldı. Çeşitli çıkış yolları arayan sanayici arkadaşlarımız var. Hibeler ve kredi arayışı var. Sanayicinin tek sıkıntısı bunlar da değil, kalifiye eleman sıkıntısı da çekiyor. Kendi yağında kavrulmaya çalışan bir sanayici profili var Diyarbakır'da. Sanayici boğulmuş dertler içinde, panele gidecek zamanı yokki. Teşvik yasası çıktı, eski yatırımcıya hiç yararı olmadığı gibi sıkıntıya soktuğu görüşüne ben de katılıyorum. Ocak ayından itibaren bakılırsa, Diyarbakır bölgesinde yüzde 30 ve 40'lara varan SSK'lı işçi sayısında düşüş olacağını düşünüyorum. Tevzi yatırım deniliyor. Bu da şu hale geliyor; Yatırımcıyı çeşitli atraksiyonlara sürüklüyor. Yani bunlara gerek yok, tevzi bir teşvik yapsınlar ki tüm sanayicilerimiz yararlansın. Bütün beklentilerimiz budur" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Sanayiciden Teşvik Yasası Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement