Diyarbakır'da 'Sarı Saltuk' Buluşması - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da 'Sarı Saltuk' Buluşması

Diyarbakır\'da \'Sarı Saltuk\' Buluşması

Diyarbakır Valiliği tarafından, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) işbirliği ile Sarı Saltuk Sempozyumu gerçekleştirildi.

18.06.2014 17:22

Diyarbakır Valiliği tarafından, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) işbirliği ile Sarı Saltuk Sempozyumu gerçekleştirildi.

Anadolu ve Rumeli'nin fethi sırasında önemli rol oynayarak efsaneleşen bir halk kahramanı Sarı Saltuk'un yaşam felsefesi, Diyarbakır Valiliği ve UKİD işbirliğiyle Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumla anlatıldı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, çevre illerden gelen akademisyenler, ilim adamları, tasavvufçular ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı sempozyumda Sarı Saltuk'un hayatı ve yaşam felsefesi konuları tartışıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Anadolu'nun İslamlaşmasında Sarı Sultuk'un önemli rol aldığını ifade etti. Sarı Saltuk'un hala Anadolu, Rumeli ve Balkan milletlerinin günlünde ve hafızasında yaşamakta olduğunu dikkat çeken Vali Kıraç, "Tarihin ve kültürün önde gelen simaları yüzyıllar geçse bile neşet ettikleri milletlerin gönül dünyasında yaşamaya devam ederler. Bizim kültürümüzde de tarihin eskitemeyeceği, aksine geçen zamanın daha da değerlendirdiği önemli şahsiyetler vardır. Dede Korkut'tan Nasrettin Hoca'ya, Hoca Ahmet Yesevi'den Yunus Emre'ye, Mevlana'dan Hacı Bektaşi Veli'ye kadar adları sayfalara sığamayacak kadar çok olan irfan dünyamızın değerli şahsiyetleri sadece yaşadıkları coğrafya parçasında değil, bütün insanlığın gönlünde yaşamakta ve saygıyla anılmaktadır. Bu şahsiyetler, yüce dinimizin bütün insanlığı kucaklaması ve onun mukaddes değerlerinin dünyanın her köşesinde yankı bulabilmesi için sahabe efendilerimizin anlayışı ile her tarafta at koşturmuşlar ve bu uğurda hayatlarını ortaya koymuşlardır. Alperen ve derviş olarak adlandırılan bu fedakar insanlar, İslam mayasının çalınabileceği kişilere ulaşabilmek gayesiyle çok uzaklara gitmişlerdir. Bu yüce gönüllü insanlar, gittikleri yörelerin içtimai ve siyasi yapılarında önemli yenilik ve değişimlere vesile olmuşlardır. Özellikle, Rumeli topraklarında ilk İslam tohumlarının yeşermeye başlaması bu yüce ruhlu alperenler sayesindedir. Onlar, daha Rumeli fethedilmeden insanların gönüllerini fethederek insanları geleceğe hazırlamışlardır. İşte bugün burada rahmetle anmak için sempozyum vesilesi ile bir araya geldiğimiz Sarı Saltuk, bu alperenlerden biridir. Anadolu'nun İslamlaşmasında rol alan Battal Gazi, Danişment Gazi'den sonra üçüncü halka Sarı Saltuk'a aittir. Ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen Sarı Saltuk hala Anadolu, Rumeli ve Balkan milletlerinin günlünde ve hafızasında yaşamaktadır. En doğuda Diyarbakır ve Tunceli'den başlayıp Bor, İznik, İstanbul'dan, Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek'e kadar uzanan çizgide bulunan Sarı Saltuk'a ait türbe ve makamların büyük bir saygıyla ziyaret edilmesi, menkıbelerin anlatılması Sarı Saltuk'un hatırasının canlı bir şekilde yaşamakta olduğunun birer delilidir" dedi.

"SARI SALTUK TÜRKMEN- ALEVİ KÜLTÜRÜNÜ ANADOLU DIŞINA TAŞIYAN PİRLERİN EN BÜYÜKLERİNDENDİR"

Sarı Saltuk, 13. yüzyılın ortalarında bir Horasan eri olarak geldiği Anadolu'da Alevi kültürünün yayılması, yeşermesi, hoşgörünün benimsetilmesi ve barış ve kardeşlik ortamında tüm insanların mutlu olması yönünde çalışmalar yaptığını anlatan Vali Kıraç, Sarı Saltuk'un Türkmen- Alevi kültürünü Anadolu dışına taşıyan pirlerin en büyüklerinden biri olduğunu söyledi. Vali Kıraç, "Alevi-Bektaşi öğretisinin 13. yüzyıldaki karizmatik temsilcisidir. Sarı Saltuk, Hacı Bektaş Veli düşünce geleneğini Doğu Avrupa topraklarında örgütleyen erenlerdendir. Sarı Saltuk adına Balkanlarda ve Anadolu'da onlarca makam mezarının bulunması onun, 13. yüzyılda oluşturduğu sosyal gücün bir göstergesidir. Balkanların Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol üstlenen, verdiği barış ve hoşgörü mesajları ile hem Müslümanlar hem de diğer topluluklar nezdinde büyük saygı kazanan Türkmen Dervişi Sarı Saltuk'un Balkanlara gidişi birçok insanın İslam'ın kalbe dokunan inceliğiyle buluşmasına vesile olmuştur. Sarı Saltuk'un bıraktığı miras ise, şimdilerde daha canlı ve gayretli bir şekilde devam etmektedir" diye konuştu.

Vali Kıraç'ın konuşmasının ardından sempozyum akademisyenlerin sunumuyla devam etti. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Sarı Saltuk' Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement