Diyarbakır'daki Nevruz, Bölgede Beklentileri Artırdı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'daki Nevruz, Bölgede Beklentileri Artırdı

Diyarbakır\'daki Nevruz, Bölgede Beklentileri Artırdı

Diyarbakır'da yarın kutlanacak Nevruz, bölgedeki sivil toplum örgütü ve meslek odaları temsilcilerinde büyük beklenti oluşturdu.

20.03.2013 16:35

Diyarbakır'da yarın kutlanacak Nevruz, bölgedeki sivil toplum örgütü ve meslek odaları temsilcilerinde büyük beklenti oluşturdu.

Van ve Hakkari'deki sivil toplum örgütleri ile meslek odalarının temsilcileri, BDP Genel Merkezi'nin aldığı karar ile 21 Mart'ta Diyarbakır'da kutlanacak Nevruzla ilgili beklentilerini AA'ya anlattı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkan Vekili Ayhan Fidan, şimdiye kadar birçok ilde yapılan ve olaysız geçen Nevruz kutlamalarının, çözüm süreciyle ilgili beklentilerini artırdığını belirterek, "Biz süreci canı gönülden destekliyoruz ve tüm kesimlerin de desteklemesini bekliyoruz. Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında da silahların bırakılması ile ilgili bir mesaj verilmesi beklentisi içindeyiz" dedi.

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak da ülke olarak herkesin büyük bir beklenti içinde olduğunu bildirerek, 30 yıldan bu yana yaşanan olayların bedelini bütün ülkenin ödediğini, bu nedenle de çözüm sürecinin barışla noktalanmasını ümit ettiğini söyledi.

"Bu ülke hepimizin ülkesidir" diyen Irak, tüm ülke halkının refah ve mutluluk içinde yaşamayı hak ettiğini söyledi.

-"Nevruz, gerginliğin değil, barışın simgesi olsun"

Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) Sözcüsü Necdet Takva ise Nevruzun, geçmiş yıllarda yaşanan gerginliklerin değil barışın simgesi olması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye halkının, herkesten fazla barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu ifade etti.

AK Parti hükümeti tarafından başlatılan "demokratik açılım" süreci kapsamındaki adımların karşılık bulmasının önemli olduğuna değinen Takva, şöyle konuştu:

"Barış için atılan adımları oldukça anlamlı ve desteğe değer gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Geçmiş 30 yıl içinde 40 bin insanımızın canına mal olan ve 400 milyar dolarlık bir maddi kayba sebebiyet veren çatışmalı ortamın bir an önce sona erdirilmesi, bütün Anadolu insanının huzurlu ve mutlu şekilde bir arada yaşama olanaklarının yaratılması ve yeni bir Türkiye Cumhuriyeti'ni hep birlikte inşa edilmesi sürecine herkesin katkı sağlayacağını düşünüyorum."

-"Süreci sonuca ulaştırma çabası, birlikteliğin delilidir"-

Van Barosu Başkanı Murat Timur da İmralı'da yapılan görüşmelerin, ülkede ciddi bir umut yarattığını vurgulayarak, Türkiye'deki bütün halkların ve sivil toplum örgütlerinin sürece olumlu yaklaştığını belirtti.

Çözüm sürecinin olgunlaştığı bir dönemde insanların umut içinde olmasının olağan bir durum olduğunu değerlendiren Timur, şöyle dedi:

"Diyarbakır'daki Nevruzdan beklenti, 'silahlı mücadele süreci Nevruzla sona erecek mi, ermeyecek mi, takvim ne olacak-' yönünde. Sürecin başlangıcının bir çatışmasızlık ortamıyla oluşabileceğini düşünüyoruz. Hiçbir dönem barış bu kadar ciddi şekilde konuşulmamıştı. Ortadoğu'da bu kadar ciddi savaşların yaşandığı bir dönemde Türkiye'de bütün halkların tartışarak süreci sonuca ulaştırma çabası, halklar arasındaki birlikteliğin de bir delilidir."

Nevruzun, barış ve sevgi içeren bir bayram olduğunun altını çizen Timur, Diyarbakır'daki Nevruzu da 'barışa yürüyüş' olarak algıladıklarını ve bunun tüm Türkiye'de barışın sembolü haline geleceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

-"Beklentimiz, silahın çözüm olmaktan çıkarılması"-

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Cemal Erip ise Diyarbakır'da yapılacak çağrıyı tüm toplumun merakla beklediğini ifade ederek, kendilerinin de silahın çözüm olmaktan çıkarılmasını ve demokratik mücadelenin esas alınması yönünde bir beklenti içinde olduklarını kaydetti.

"Çözüm süreci ve Nevruzda yapılacak çağrı, 30 yıldır silahların susmadığı Hakkari gibi sınır illerinde, vatandaşlar açısından daha büyük beklentilere yol açmaktadır" diyen Erip, sürece sonuna kadar destek verdiklerini dile getirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut da çözüm sürecine yönelik Nevruzda yapılacak açıklamayı Türkiye ve dünya kamuoyunun merakla beklediğini anlatarak, "Türkiye'de artık başka can kaybı yaşanmasın, insanlar, gençler yaşamlarını yitirmesin. Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i ve Laz'ı ile hep beraber kardeşçe yaşayabiliriz. Çatışmalı sürecin son bulması, çözümün gerçekten diyalog ile mecliste olması gerektiğini buradan bir kez daha söylüyoruz" ifadelerini kullandı. - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'daki Nevruz, Bölgede Beklentileri Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement