Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi öğrencileri tarafından "Çocuk Suçluluğu" konulu paneli kongre merkezinde gerçekleştirildi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde çocuk suçluluğunun ne olduğu ve neden kaynaklandığı konusunda bilgiler paylaşıldı.
"ÇOCUKTAKİ SORUNLAR İÇİNDE YAŞADIĞI TOPLUMDAN, ÇEVRESİNDEN VE AİLESİNDEN KAYNAKLANIYOR"
Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Davut Karaaslan ve öğretim görevlilerinin de katıldığı panelde açılış konuşması yapan Karaaslan, öğrencilerinin birçok sosyal projeler de yer aldığını ve aktif olarak etkinlikler düzenlediklerini dile getirdi. Panelde ilk olarak söz alan İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü İsmail Güneş, "Çocuk Suçluluğunun önlenmesinde Proaktif Yöntemler" konusunda bir sunum yaptı. "Çocuk suçluluğunu düşünürken empati kurun. Çocukta problem mi görüyoruz yoksa çocuğumu problem olarak görüyoruz? İlk önce buna bir karar verelim" diye belirten Güneş, çocuktaki sorunların içinde yaşadığı toplumdan, çevresinden ve ailesinden kaynaklandığını dile getirdi.
ÇOCUK SUÇLULUĞUNDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Suça sürüklenen çocukların özellikle yargılanmayacak yaşlarda olduğunu, bu sayede çocuğun ceza almadan aynı suçlarda tekrar tekrar kullanıldığını belirten Güneş, 2005 yılında yürürlüğe giren yasal düzenlemelere rağmen çocuk suçluluğunda artışın hala devam ettiğini vurguladı. Güneş, suça sürüklenen çocukların 15-18 yaş aralığında olduğunu ifade ederek, yeterli sosyal aktivite alanlarının ve okulların yetersizliğinin de çocuk suçluluğunda önemli rol üstlendiğini söyledi.
ÇOCUK VE SUÇ KELİMESİ YANYANA GETİRİLMEMELİ
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Yunus Emre Ayna ise yaptığı konuşmada çocuk ile suç kelimesinin bile yan yana getirilmemesi gerektiğini, çocuklara suç işletenlerin biz büyükler olduğunu belirtti. "Çocuğun kişisel gelişimini şekillendirirken yapacağımız her tavır ve davranışa ebeveyn olarak dikkat etmeliyiz" diyen Ayna, suç işleyen çocuklarda yapılan araştırmalara göre çocukların ailelerinin çoğunun okur-yazar olmadığını, ekonomik gelirlerinin düşük olduğunu belirtti. Suç işleyen çocuklar üzerinde ki incelemelerinden bilgiler veren Ayna, çocukların suça arkadaşlarının vasıtasıyla ve ailevi problemlerden ötürü sürüklendiklerini aktardı.
NASIL YETİŞTİĞİNDEN ZİYADE NASIL BİR ORTAMDA BÜYÜDÜĞÜ ÖNEMLİ
Panelde son olarak söz alan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Özlem Tolan da, çocuk suçluluğunda ailenin rolü konusunda bir sunum yaptı. "Çocuk suçluluğunda tüm toplumun sorumluluğu söz konusudur" diyen Tolan, çocuğun nasıl yetiştirildiğinden ziyade nasıl bir aile ortamında büyüdüğünün önemli olduğunu ifade etti. Tolan, çocuğun gelişiminde anne ve babanın birbirleriyle ilişkilerinin çok önemli olduğunu dile getirerek, huzursuz bir ortamda yetişen çocuğun suça sürüklenmesinin kolaylaşacağını vurguladı ve aile içindeki iletişimin iyileştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Yaklaşık 2 saat süren panel, öğrencilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.
Son Dakika › Güncel › DÜ'de 'Çocuk Suçluluğu' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?