Dünya İnsani Zirvesi kapsamınında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde "Çölleşme ve İnsan" oturumu gerçekleştirildi.
Oturumda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, dünyada çölleşmeden milyonlarca insanın etkilendiğini anlattı.
Çölleşmenin etkilerine değinen Avcı, küreselleşen dünyada çölleşmenin en yakından en uzağa kadar herkesi etkilediğini ve göçü tetiklediğini kaydetti.
Çölleşmeyle mücadelenin sadece teknik değil sosyal, tarihsel, kültürel, ekonomik ve psikososyal bir entegre faaliyet alanı olduğuna dikkati çeken Avcı, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinde alınan kararlar kapsamında önümüzdeki aylarda bir araya geleceklerini belirtti.
Avcı, çölleşmeye ilişkin "Ankara İnisiyatifini" ortaya koyduklarını sözlerine ekledi.
BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Dış İlişkiler ve Politika Koordinatörü Louise Baker de 2050 yılında dünya nüfusunun en az 9 milyar olacağını, şu an yaklaşık 1 milyar kişinin açlık sınırında yaşadığını, gelecekte ise yine nüfus artışına bağlı olarak doğal kaynak kıtlığının artacağını dile getirdi.
Kuraklık ve çölleşmenin 168 ülkeyi etkilediğine vurgu yapan Baker, bu nedenle tarımsal üretimin de gerilediğini belirterek, "2050 yılında her 4 kişiden biri temiz suya erişemeyecek." dedi.
İnsani yardımlar önceki yıllara göre daha fazla olmasına karşın yine de yardımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Baker, "2014 yılında her gün 42 bin 500 kişi şiddet ve çatışmalardan dolayı yerlerinden oldu. 53 bin kişi evlerinden doğal afetler yüzünden uzak kaldı. Bunların yüzde 90'u doğayla ilgili nedenler." diye konuştu.
Dünyadan çölleşmeye karşı mücadele çalışmalarından örnekler veren Baker, ufak değişikliklerle çölleşmeye karşı büyük yolların alınabildiğini kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kani Işık ise arazi bozulmasının ekonomik sonuçları olduğunu anlattı.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, "Anadolu, Göçlerin Beşiği" başlıklı sunumunda sadece insanların değil bitkiler de olmak üzere tüm canlıların daha iyi bir yaşam için göç ettiklerini söyledi. Anadolu coğrafyasında yaşanmış göç ve etkilerine örnekler veren Neyişçi, günümüzde insanların yüzde 50'sinin kentlerde yaşadığını, çölleşmenin ise kırsal kesimlerde yaşandığını ve çölleşmenin farkına geç varıldığına dikkati çekti.
Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça da iklim değişikliğine bağlı göçün devam edeceğini, hareketliliğin Afrika'dan gelişmiş ülkelere olacağını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?