Durmazlar İki Yeni Model Tanıtımı İçin Berlin'de - Son Dakika
Güncel

Durmazlar İki Yeni Model Tanıtımı İçin Berlin'de

Durmazlar İki Yeni Model Tanıtımı İçin Berlin\'de

Yerli raylı sistem araç üretimine 2009 yılında Türkiye'nin ilk yerli raylı sistem aracı olan alçak tabanlı İpekböceği tramvayının tasarımı ve üretimi ile başlayan Durmazlar Holding ürün gamına bir yenisini ekledi.

07.09.2014 10:09  Güncelleme: 11:27

Yerli raylı sistem araç üretimine 2009 yılında Türkiye'nin ilk yerli raylı sistem aracı olan %100 alçak tabanlı İpekböceği tramvayının tasarımı ve üretimi ile başlayan Durmazlar Holding, ürün gamına İpekböceği tramvayının çift yönlü modelini ve yeni bir hafif raylı sistem aracı " GREEN CITY'yi ekledi. 23-26 Eylül tarihleri arasında Berlin'de yapılacak dünyanın en büyük raylı sistem fuarı Innotrans 2014'te görücüye çıkacak iki yeni modelin tanıtımı için geri sayım başladı.

YERLİLİK ORANINA VERİLEN ÖNEM EKONOMİMİZİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Durmazlar Raylı Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Ara, 5 yıl önce yola çıktıklarında yaptıkları plan doğrultusunda yerlilik oranının %67'e ulaştığını belirterek; "Amacımız yerlilik oranını daha da artırmak. Bunun için tedarikçi destekleme ve geliştirme faaliyetlerine de önem veriyoruz." dedi. Yerli üretimin teknoloji transferi sağladığına ve bu alanda önemli bir know-how oluştuğuna dikkat çeken Sabahattin Ara; "Bugün Çin'de yerlilik şartı %75'lerde, Rusya'da 2017'de ulaşılması hedeflenen yerlilik oranı %80, Güney Afrika'da %65 yerlilik şartı var, benzer şekilde yerlileştirme oranını arttırma politikaları ülkemizde de uygulanmalı. Gerek ana üretici olarak bizim, gerekse tedarikçilerimizin yerli üretimi sayesinde ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlamayı hedefliyoruz." diyerek yerli üretimin ülke ekonomisine katkıları hakkında bilgiler verdi.

Bu sektörde yetkinliklerinin artmasına paralel olarak, dünyanın en önemli raylı sistem aracı üreticilerinden Fransız ALSTOM ile işbirliği yaparak hızlı tren bogielerini üretip yurtdışına ihraç ettiklerini belirten Sabahattin Ara, bu sayede teknoloji transferi yapılarak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının sağlandığını belirtti.

TASARIM, DURMAZLAR AR-GE MERKEZİ TARAFINDAN YAPILIYOR

Durmazlar AR-GE Merkezi'nin ülkemizde makine sektöründe kurulan ilk AR-GE merkezi olduğuna dikkat çeken Durmazlar Raylı Sistemler Genel Müdürü Ahmet Civan, AR-GE merkezinin bu gücü sayesinde raylı sistem araç tasarımında başarıya ulaşıldığını ve yazılım, analiz, bogie, gövde ve iç-dış trim tasarımının yerli mühendisler tarafından yapıldığını belirtti. Civan; "AR-GE merkezimizde 75 mühendisimiz çalışıyor. Yazılım konusunda makine sektöründe uzun yıllarda oluşan bilgi birikimimiz vardı. Bu bilgi birikimini raylı sistem araçlarının yazılımı konusunda da geliştirerek know-how oluşturduk ve oluşturmaya devam edeceğiz. Sadece üretim yeterli değil, biz son 5 yılda geliştirdiğimiz 3 yeni modelle araç ana kontrol yazılımı, analiz, mekanik ve gövde tasarımı ile araç homologasyon testlerinde önemli bir know-how oluşturduk." dedi.

YERLİ MODELLERİN ÜRETİMİNE VE GELİŞTİRİLMESİNE DEVAM EDİLİYOR

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz "2009 yılında girdiğimiz raylı sistem araçları sektöründe AR-GE ve üretim faaliyetlerine ara vermeden devam ediyoruz, amacımız Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için holding olarak gerekli katkıyı sağlamaktır." dedi. Durmaz, gelinen süreci şöyle özetledi: "İpekböceği tramvayının tasarımına 2009 yılında başladık. 2,5 yıl süren ürün geliştirme sürecinden sonra ilk aracın üretimini yaparak, standartlara uygunluğunu doğrulamak amacıyla 1 yıl süren homologasyon testlerini tamamladık ve aracımız tüm testleri başarıyla geçti. 2013 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ettiğimiz 6 adet tramvay başarıyla çalışıyor. Sonrasında durmadık, hem yurtiçi, hem de yurtdışı pazarlarını hedefleyerek ürün gamına 2 yeni model daha ekledik. Bunlardan biri çift yönlü İpekböceği tramvayı, diğeri ise yüksek tabanlı hafif metro aracı Green City. Bu 2 yeni aracımızın üretimi ve testlerini de tamamladık, Berlin'deki Innotrans 2014 fuarında sergilenmek üzere yola çıkarıyoruz. Bunlarla da kalmıyoruz, 2015 yılı 2. çeyreğinde yerli bir metro aracı tasarımı için de gerekli planlarımızı yaptık ve bu araçla şehir içi raylı sistem araç ürün gamımızı tamamlamış olacağız." dedi.

MİLLİ MARKA YARATMA AMACINA HİZMET EDİLİYOR

Hüseyin Durmaz, milli marka yaratmanın önemine değinerek "Amacımız, ülkemizin patenti kendisine ait olan raylı sistem araçlarını tasarlayıp üreterek, sadece yurtiçinde değil, yurtdışı pazarlarda da kabul görecek bir marka yaratmak, DURMARAY markası ile global pazarda yer almak. Fuarda sergileyeceğimiz hafif metro aracı Green City ile Avrupa'daki ihalelere de katılmak için hazırlık yapıyoruz" dedi.

Ülkemizde otomotiv sektörü nedeniyle oluşan bir üretim altyapısı var, bu sayede kalite ve maliyet açısından Avrupalı üreticilerle rahatlıkla rekabet edebiliriz. Ancak, sadece üretmekle olmaz kendi markamızı yaratmamız gerek. Yabancı sermaye şartlar değiştiğinde ya da uygun olmadığında ülkemizden gider. Bunun örnekleri de ülkemizde yaşanmıştır. Ancak yerli sermaye olarak bizler bu ülkede doğduk, bu ülke ile var olduk ve şartlar ne olursa olsun bu ülke için çalışmaya devam edeceğiz.

2023 HEDEFLERİNE KATKI SAĞLANIYOR

60 yıldır Türkiye'de makine sektöründe üretim yaptıklarını ve üretimlerinin %80'ini ihraç ettiklerini belirten Hüseyin DURMAZ, hükümetimizin 2023 yılı hedeflerinde yer alan "500 milyar dolar ihracat ve cari açığı kapatmak" hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için raylı sistemler pazarını hedeflediklerini belirterek şöyle devam etti. ??Biz özel sektör olarak 2023 hedefleri için üzerimize düşeni yapmaya hazırız, ancak hükümetimizin özel sektörün bu girişimini desteklemesi gerek. Memnuniyetle görüyoruz ki, savunma sanayiinde milli tank, milli gemi ve milli uçak üretimi hükümetimiz tarafından destekleniyor. Yine yerli otomobil için Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN'ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Raylı sistemler de, hükümetimizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede oldukça kritik bir öneme sahip. Çünkü gelecek on yıl içinde sadece Türkiye'de 25 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Özel sektör olarak kendi öz kaynaklarımız ile çıktığımız bu yolda ülkemiz menfaatleri doğrultusunda hep beraber çalışmalıyız. Böylece 2023 hedeflerinde yer alan 500 milyar dolarlık ihracat ve cari açığı kapatma hedeflerine ulaşabiliriz.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Durmazlar İki Yeni Model Tanıtımı İçin Berlin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement