Dünyada E-Atık Yönetimi İyi Uygulamaları, İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi'nde bir araya gelen yerli ve yabancı uzmanlar tarafından konuşuldu. Zirvede katılımcılar ülkelerindeki teknoloji ve projelerini anlattı.
Marmara Belediyeler Birliği'nin (MBB) ulusal iş ortaklığını üstlendiği İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ile Enerji Verimliliği Derneği katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Zirveye; yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda konuşmacı katıldı. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulan zirvede geri dönüşüme katkı sunacak projeler ve teknolojiler paylaşıldı.
"GERİ DÖNÜŞÜM TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR KONU"
Zirvede panelist olarak yer alan Tetronics International Teknik Direktörü Dr. Tim Johnson, zirveye katılma sebeplerinden birini Türkiye'nin elektronik ve elektrik atıkları önemli bir konu olarak görmesi olduğunu belirtti. Johnson, "Bu konuda da sunabileceğimiz bir teknoloji var. Zirveye bu sebeple katılmak istiyorum. Elektronik ve elektrikli madenlerin içinde son derece önemli madenler var. Bunlar yabancılar tarafından Türkiye'den alınıp götürülüyor. Bunlara artık şehir madenleri deniliyor. Doğada ki 5 -10 gram altını bir ton topraktan çıkarmak için harcanan elektriğin çok daha azını bir ton elektik ve elektronik atıktan çıkarıyorsunuz. Onun içinde de 300, 400 grama yakın altın olabiliyor. Plazma yöntemiyle de bu atığı içindeki değerli madenleri en yüksek derece de çıkaran teknoloji şu anda. Bu yöntemle hiçbir zararlı madde de kalmıyor" şeklinde konuştu.
"GERİ DÖNÜŞÜM'DE BELEDİYELERİN EKSİKLİKLERİ VAR"
Türkiye'de elektrik ve elektronik atık konusunu tartışmaya açtıklarını dile getiren Hewlett Packard Türkiye ve Ortadoğu Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, "Yeni bir yönetmeliğimiz var. Aslında 2012 yılında çıktı, çok yeni sayılmaz ama uygulama açısından bizim için yeni. Avrupa Birliği'ndeki yönetmeliği birazcık örnek alarak yapılan bir yönetmelik bu. Elektronik atıkların toplanması ve geri dönüştürülmesi açısından" dedi.
Türkiye'nin geri dönüşüm konusundaki gerçeklerinin Avrupa birliğinden biraz daha farklı olduğunu sözlerine ekleyen Baloğlu, "Belediyelerimizin toplama noktaları maalesef çok fazla yok. Bir takım alt yapı eksiklikleri var, onların tamamlanması gerekiyor. Yine aynı şekilde birçok yöneticinin bir araya gelip bir uyum sistemi kurması, bilgilendirilmiş kuruluş kurması gerekiyor. Bu anlamda da birden fazla bilgilendirilmiş kuruluşla daha rekabetçi bir sistem kurulacağına inanıyoruz. Bu anlamda biz de HP olarak destekliyoruz. Bir dernek çalışması altında bizde yetkilendirilmiş kuruluş kurmaya çalışıyoruz. Bakanlıktan onay bekliyoruz. Bundan sonra da uygulama aşamasında aktif olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › E - Atık Yönetimi İyi Uygulamaları Konusu Uluslararası Boyutta Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?