Ege'nin Artık Üç Yeni 'cittaslow'u Var - Son Dakika
Güncel

Ege'nin Artık Üç Yeni 'cittaslow'u Var

Ege\'nin Artık Üç Yeni \'cittaslow\'u Var

Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen 2011 Cittaslow Genel Kurulu'nda Ege bölgesi'nden Akyaka- Muğla, Gökçeada- Çanakkale ve Yenipazar- Aydın, 'Cittaslow' (sakin şehir) ilan edildi.

29.06.2011 12:10

Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen 2011 Cittaslow Genel Kurulu'nda Ege bölgesi'nden Akyaka- Muğla, Gökçeada- Çanakkale ve Yenipazar- Aydın, 'Cittaslow' (sakin şehir) ilan edildi. Bu gelişme, yaklaşık üç yıldır bu unvanı alabilmek için büyük çaba harcayan yöneticiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Beldesi'nin Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Çalca, geleneksel değerleri ve Akyaka evlerini koruyarak geleceğe taşıyacaklarını söyledi. Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi Belediye Başkanı AK Parti'li Yücel Atalay, bu unvanı alan ilk ada olduklarını belirtirken, Aydın'ın Yenipazar İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Yüsran Erden, Yenipazar'ın hedefleriyle 'sakin şehir' kriterlerinin aynı olması nedeniyle girişimlerinin başarıya ulaştığını, bu nedenle mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

KARARI HALK VERDİ

Akyaka'da iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Çalca, üç yıl önce başlatılan 'sakin şehir' olma çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını belirtti. Beldede yapılacak birçok işi halk oylamasına sunan Başkan Çalca, bu konuda da halk oylaması yaptı. 911 kişinin katılımıyla yaptığı oylamada yüzde 96 'Evet' çıktı. 'Sakin şehir' olmanın haklı gururunu yaşayan Belediye Başkanı Ahmet Çalca, bunun sorumluluğunu tüm belde halkı olarak bildiklerini ifade etti. Başkan Çalca, "Akyaka'da yeni bir yaşam standardı başladı. Beldeye gönül verenler bunun farkında ve bilincinde. Denizi, ormanı ve ekolojik unsurlarıyla geleceğe taşınması gereken bir beldeyiz. Koruma kullanma dengesini en iyi şekilde yapmayı başaran bir yapıya sahibiz" dedi.

Kimlikli bir kent olduklarını ifade eden Çalca, "Beldemizin sahip olduğu doğal güzellikleri geleceğe taşıyacağız. İyi tarım ürünleri sunarken, çevremizi koruyoruz ve altyapımızı tamamladık. Beldede yaşayan halkla birlikte katılımcı demokrasi anlayışı içinde yerel yönetim sunuyoruz. Sahip olduğumuz değerlerimizin farkındayız. Kimlikli bir beldeyiz. Üretme, çalışma ve koruma dengesi içinde bu unvanı taşıyacağız" dedi.

Muğla Valisi Fatih Şahin de bu unvanı kazanmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Akyaka ulusal ve uluslararası boyutta daha fazla dikkat çekecek. Akyaka bu ünvanı hak ediyordu. Turizmin gelişmesine ve 12 aya yayılmasında önemli bir adım. Milas- Ören, Marmaris- Turunç ve Datça- Bozburun beldeleri de bu unvanı çok rahat alabilecek güzellikte. Akyaka'nın bu başarısı diğer beldelerimizin ufkunu açar ve örnek olur" dedi.

DÜNYANIN EN SAKİN İLK VE TEK ADASI

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi de sakin şehirler arasında dünyada bu unvana sahip olan ilk ve tek ada oldu. Organik üretim ve Slow Food etkinlikleri sayesinde kendi özelliklerine sahip çıkan Gökçeada'da 'Cittaslow' üyeliği büyük sevinç yarattı. Belediye Başkanı Yücel Atalay, cittaslow sayesinde Gökçeada turizminin daha da gelişeceğini söyledi. Atalay, küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak, dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı uluslararası bir birlik konumundaki Cittaslow ağına dahil olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Cittaslow üyeliğinin bundan sonra Gökçeada'ya ne getireceği çok önemli. Cittaslow'da eskiyi koruyup, günümüze aktararak, bugünün insanlarının yararlanmasını sağlamak ve enerji kullanımının doğal yollardan elde edilmesi ile doğaya zarar vermeyen teknolojinin kullanılması felsefesi ön görülmektedir. Biz de bu felsefeye vakıf olan, bu potansiyelini geçmişten günümüze taşıyabilmiş dünyada bu üyeliğe dahil olan ilk ve tek adayız. Bu unvanını elimizde bulundurduğumuz için gururluyuz" dedi.

DEZAVanTAJI AVanTAJA DÖNÜŞTÜRDÜK

Aydın'ın Yenipazar İlçesi Belediye Başkanı Yüsran Erden, Aydın- Denizli karayolundan 8 kilometre içerde kurulan ilçenin zamanla 'medeniyetten uzak kent' olarak nam salmasının bugün bu unvanı almakta işlerini kolaylaştırdığını dile getirdi. Erden, şunları söyledi:

"Çocukluğumdan beri Aydın- Denizli karayolundan 8 kilometre içerde olduğumuz için babalarımız, 'Medeniyetten 8 kilometre uzağız' derdi. Bugüne kadar göç almadık. Yerli insanımızda düne kadar topraktan karnını doyurduğu için ilçeden ayrılmadı. Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan ülke bir değişim ve bozulma yaşarken biz nispeten kendimizi koruduk ve sakin kaldık. Şimdi tabi bizim ilçemizde büyük şehirlerin koşuşturmacısı yok, itiş kakışı yok. Burası yeşillikler içerisinde doğal ve lezzetli yiyeceklerle beslenilebilen sakin bir şehir. Biz bu avantajlarımızı ve Aydın Denizli karayolundan 8 kilometre içerde olmamızın dezavantajını kullanarak farklı bir kalkınma modeli belirledik. Sakin şehirlerin kriterleri de bizim hayallerimizle örtüştüğü için sakin şehir unvanı almak istedik. Bu bizim yereldeki kalkınmamızda bir basamak olacağına inanıyorum. Ayrıca biz gürültülü, karmaşık bir hayatın yaşandığı fast food tarzı yiyeceklerle sağlıksız beslenmenin yaygın olduğu büyük yerleşim yerlerine alternatif sakin, huzurlu bir kent olmak için bu yola çıktık. ve bunda da başarılı olduk. İlçemizdeki yapılaşma da insanı büyük şehirlerden uzaklaştığı hissiyatını uyandırıyor. Biz gelen misafirlerimize sağlıksız fast food tarzı yiyeceklere karşılık, sağlıklı, doğal, lezzetli ve meşhur Yenipazar pidemizi tattırıyoruz. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ege'nin Artık Üç Yeni 'cittaslow'u Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement