Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'daki kriz ortamından çıkışın tek yolunun kapsayıcı siyasi diyalogdan ve milli mutabakattan geçtiğini belirterek, "Bu itibarla uluslararası toplumun meşruiyet tartışmasını bir kenara bırakarak, ateşkesin sağlanması ve hava saldırılarının durması, BM'nin kolaylaştırıcılığında siyasi diyaloğun başlaması, çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu noktada Libya'ya dış müdahalede bulunulmamasının, sorunun çözülmesine yönelik çabanın başarıya ulaşması bakımından büyük önem taşıdığını ifade etmek isterim" dedi.
Erdoğan, 7. Büyükelçiler Konferansına katılan büyükelçilere, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yemek verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, dünyada inanç özgürlüğünün ihlali ve hiçe sayılması bağlamında en vahim örneklerin 2014'te Kudüs'te yaşandığını vurguladı.
" İsrail, başta Kudüs ve Harem-i Şerif olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki saldırganlığını artırarak sürdürmüştür" diyen Erdoğan, Filistin'in vazgeçilmez hakları ve Kudüs'ün korunmasına ilişkin görüşlerini içeren bir mektubu BM Güvenlik Konseyi üyelerine ileterek, konseyi, uluslararası barış ve güvenliği koruma yükümlülüğü uyarınca harekete geçmeye çağırdığını hatırlattı.
Erdoğan, bu noktadaki çabalara gelecek dönemde devam edeceklerini, Filistin üzerindeki baskıların, ayrımcı politikaların sona ermesi için gayret göstermeyi sürdüreceklerini bildirdi.
Çeşitli ülkelerin parlamentolarında Filistin'in devlet olarak tanınmasına dair gelişmeleri doğru yönde atılmış adımlar olarak telakki ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Temennimiz, Filistin'in daha fazla vakit kaybetmeden, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasıdır" diye konuştu.
-Ermenistan
Erdoğan, Ermenistan'ın, Türkiye'nin kendisiyle ilişkileri normalleştirme yönünde sergilediği tüm iradeye rağmen, enerjisini sözde soykırım meselesine odaklanarak harcamayı tercih ettiğini söyledi.
Ermenistan'ın, tarihte yaşanmış olayları tek yanlı okuyarak, meseleyi siyasallaştırarak, sadece kendi hafızasını, kendi bakış açısını empoze etmeye devam ettiğini belirten Erdoğan, "Bu konuda Dışişleri Bakanlığımızın, ilgili diğer kurumlarımızla eşgüdüm halinde, yoğun ve derinlemesine çalışmalar yaptığını zaten biliyoruz. 2015'te bu meseleyle ilgili hareket tarzımızla ilgili görüşmelerin Büyükelçiler Konferansında ağırlıklı bir yere sahip olduğunu da görüyorum. 2015 boyunca, gerek Dışişleri Bakanlığımız gerek ilgili tüm kurumlarımız koordinasyon içinde, son derece aktif biçimde, inanıyorum ki bu iddiaların üzerine gidecektir" ifadelerini kullandı.
-Libya
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da çatışmaların sürmesinden, hava saldırılarının sivil halka ve altyapıya zarar vermesinden ve taraflar arasında siyasi diyalog sürecinin başlayamamasından endişe duyduklarını söyledi.
Libya yüksek mahkemesinin, yerel seçimlerin iptali yönünde aldığı kararın, Libya'da yeni bir durum ortaya çıkardığını belirten Erdoğan, uluslararası toplumun, bu kararın sonuçlarını dikkate alma konusunda yavaş davranmasının, mevcut krizi daha da çetrefilli hale getirdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'daki kriz ortamından çıkışın tek yolu, kapsayıcı siyasi diyalogdan ve milli mutabakattan geçmektedir. Bu itibarla uluslararası toplumun meşruiyet tartışmasını bir kenara bırakarak, ateşkesin sağlanması ve hava saldırılarının durması, BM'nin kolaylaştırıcılığında siyasi diyaloğun başlaması, çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu noktada Libya'ya dış müdahalede bulunulmamasının sorunun çözülmesine yönelik çabanın başarıya ulaşması bakımından büyük önem taşıdığını ifade etmek isterim" diye konuştu.
-"Millet ve devletin kaynaşmasının zirve noktası"
Büyükelçilikleri ve başkonsoloslukları millete ve devlete yakışır binalara, çalışma şartlarına kavuşturmak için azami gayret sarf ettiklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu konuda gittiğim, ziyaret ettiğim yerlerde büyükelçilerimize de bunu söylüyorum. Bugün sizleri ağırladığımız yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı da aynı şekilde Ankara'yı milletimize ve devletimize yakışır bir başkent yapma idealimizin ürünüdür. Binanın hizmete girdiği kısa süre zarfında, birçok yabancı devlet adamını ve milletimizin temsilcilerini burada ağırladık ve önümüzdeki dönemde de ağırlamaya devam edeceğiz. Şu anda inşaatı devam eden kongre merkezi, onun yanında cami ve külliyesi, onun yanında başlayacak olan çok amaçlı salon ve onun yanında bir de Türkiye'de şu ana kadar sayısal olarak olmayan en az 4 milyon cilt kitabın alınabileceği bir Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesini kurmak için burada, bu konseptin içinde böyle bir çalışmayı yürütüyoruz. Yapıların bitmesiyle inşallah burası millet ve devletin kaynaşmasının, kucaklaşmasının zirve noktası olacaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerin de kançılarya ve konut binalarını aynı şekilde faal halde tutmalarını beklediğini kaydetti.
Konferansın başarılı geçmesini dileyen Erdoğan, büyükelçilerden ailelerine, görev yaptıkları dost ve kardeş ülke halklarına selamlarını iletmelerini istedi.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Erdoğan'dan Büyükelçilere Yemek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?