Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen saldırıyla ilgili, "Saldırıyı, terörü en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hiçbir gerekçe bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremez" dedi.
Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplanan yeni yılın ilk Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı sona erdi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve kuvvet komutanlarının katıldığı toplantıda gündemde yer alan konular ve yürütülen çalışmalar ele alındı. Toplantının ardından Başbakan Davutoğlu, toplantıda alınan kararları açıkladı.
"Bu benim başbakan olarak komiteye başkanlık ettiğim ilk toplantı" diyen Davutoğlu, "Her şeyden önce gerek Milli Savunma Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız ve Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın yürüttüğü çalışmalardan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Gerek Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) gerekse Genelkurmay Başkanlığı'na yaptığım ziyarette Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) caydırıcı gücünün ve küresel anlamda etkin bir rol oynama misyonunun yerine getirilmesi için teknoloji kapasitemizin artırılması, savunma sanayimizi en üst düzey teknolojik araçlara sahip olmasındaki stratejik hedefimizi ortaya koymuştuk. Savunma sanayi bir ülkenin bekası için, bağımsızlık ve özgürlüğünün korunması için en önemli alanlardan biridir. Kendi savunma sanayini geliştirmemiş ülkelerin uzun dönemde çok ciddi savunma problemleriyle bir vakadır. Bu anlamda son dönemde savunma sanayinde geliştirilen son derece önemli projeleri bir kez daha detaylı bir şekilde ele almaktan büyük bir onur duyduk" ifadelerini kullandı.
En kısa zaman Savunma Sanayii Yüksek Koordinasyon Kurulu'nu toplantıya çağıracağını belirten Davutoğlu, "Bütün bu gelişmeleri birlikte tekrar gözden geçireceğiz" dedi. Öncelikle uydu fırlatma sistemlerindeki gelişmeleri ele aldıklarını açıklayan Davutoğlu, "Bu Türkiye'nin uzay projeleri bağlamında da gerek savunma sanayinde gerek diğer alanlardaki teknolojik gelişme bağlamında son derece önemli projedir. Bu projede gelinen aşama hepimizi memnun etmiştir" şeklinde konuştu.
FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ
Füze savunma sistemiyle ilgili daha önce Amerikan, Fransız, Çin ve İtalyan şirketlerinin getirdiği tekliflerin bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Özellikle teknoloji aktarımı ve milli üretim konularında önem verdiğimiz hususlar vardı. Son gelen teklifleri bir kez daha ele aldık ve bu görüşmelerin devamı konusunda da mutabakata vardık. Bu görüşmeler şimdiye kadar olduğu gibi Türkiye'nin öncelikleri esas alarak yani milli payın artırılması, teknoloji aktarım, maliyet ve teslim süresi temel öncelikleri göz önüne alarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığımızı bu görüşmelere devam etme konusunda yetkilendirdik" açıklamasında bulundu.
5 ÖNEMLİ PROJE
Başbakan Davutoğlu, toplantıda tek tek ele alınan 5 önemli projeyi de açıkladı. Bunlardan ilkinin "Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi" olduğunu bildiren Davutoğlu, "Bu Türkiye'nin kendi milli muharip uçağını yapma projesidir. Daha önce bu konuda prensip kararına varılmıştı şimdi ön tasarım aşamasına geçilmesine karar verildi. Böylece en geç 4 yıl içinde ön tasarım aşaması da tamamlanacak. Gururla ifade etmek isterim ki hedefimiz 2023 yılında Milli Muharip Uçağı'nın ilk prototip üretimini gerçekleştirmektir. Bu konuda bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Ön tasarım aşaması önemli bir aşamadır. Bugün toplantıda karar verdik, ön tasarım aşamasına geçiyoruz. Bu konudaki ciddiyetimizi, kararlılığımızı bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz" dedi.
İkinci olarak toplam yeni nesil F-35 savaş uçağından 2030'lara toplam 100 adet tedarik edilmesinin planlandığını açıklayan Davutoğlu, "Daha önce 2 sipariş vermiştik, şimdi 4 sipariş daha verme kararı aldık. Böylece kademeli olarak kısa zamanda Hava Kuvvetlerimizin kapasitesi en üst düzeyde yenilenecek" dedi.
MPT-76'DA SERİ ÜRETİME GEÇME KARARI
Üçüncü projenin "TSK'nın Muhabere Kabiliyetinin Geliştirilmesi" olduğunu anlatan Davutoğlu, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nde muhabere ve iletişim teknolojisinin en üst düzeyde kabiliyetlerin geliştirilmesi kararı verdiklerini bildirdi. Bu konuda Milli Piyade Tüfeği MPT-76 Projesi'nde seri üretime geçme karar aldıklarını açıklayan Davutoğlu, "İlk aşamada 35 bin Milli Piyade Tüfeği üreteceğiz. Bunun için gerekli kararları ve yapılan çalışmaları değerlendirdik ve seri üretime geçme kararı verdik. Yine özellikle Hava Kuvvetlerimiz ve nakliye bağlamında çok büyük önem taşıyan bir husus. Daha önce alma kararı verdiğimiz 6 adet Chinook tipi CH-47F ağır yük helikopterlerinden 6'ya ilaveten 5 adet daha alma kararı verdik. Böylece özellikle havadan nakillerden çok ciddi bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Bu sayıyı toplam 11'e çıkarma kararı verdik" açıklamasında bulundu.
PARİS'TEKİ SALDIRI
Açıklamalarının ardından Başbakan Davutoğlu, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen saldırıda 12 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, "Bu konuda Dışişleri Bakanlığımızın da bir açıklaması oldu. Bu haber hepimizi derinden üzdü ve etkiledi. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekçesi ne olursa olsun her türlü terör ve şiddete karşı en açık ve net tavır almış bir ülkeyiz. Bu saldırıyı, terörü en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hiçbir gerekçe bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremez. Bu faaliyetlerin zaten tırmanmakta olan kültürel gelişim alanlarına, çatışma alanlarına dönüşmesine engel olunması lazım. Bu da hepimizin ortak bir şekilde terör faaliyetleri karşısında ortak bir şekilde tutum almamıza bağlıdır. Şiddet ve terör dilinin bütün dünyada egemen olmaması yönünde bütün ülkelerin ortak tavır alması önemlidir. Aynı şekilde yabancı düşmanlığı, ırkçılık vesair akımlar konusunda hepimizin aynı hassasiyeti göstermesi ve dünyayı kültürel barışın ve saygının yaşandığı, terörün egemen olmadığı bir döneme geçilmesi konusunda her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz ve bu saldırının daha başka gerilim alanlarının oluşmasına sebep olmaması için elimizden geleni yapmak gerektiğine inandığımızı bir kez daha dile getirmek istiyorum. Bu saldırının İslam dini ile herhangi bir şekilde irtibat kurulamaz. İslam dininin yüce değerleri bu tür saldırıları kesinlikle teçhiz etmez, bunlara cevaz vermez. İslam ile bu faaliyetler arasında kurulacak her türlü irtibat yanlış olacaktır" karşılığını verdi.
MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ İÇİN NEREDE SERİ ÜRETİME BAŞLANACAK
"Milli Piyade Tüfeği için seri üretime geçilecek adres belli oldu mu?" sorusuna ise Davutoğlu, "Var olan şirket kapasiteleri gözden geçirildi ve bir Makine Kimya'da da devam edecek, özel sektörün de katılımı söz konusu olacak" cevabını verdi.
Milli muharip uçağın tasarımıyla ilgili soru üzerine ise Davutoğlu, "Bu tamamıyla özgün bir Türk modeli olacak yani daha önceki uçaklardan etkilenme değil bizim tercihlerimizin, gerekliliklerimizin öne çıktığı bir model olacak" yanıtını verdi.
CH-47F ağır yük helikopterlerine ilişkin soruyu da cevaplandıran Davutoğlu, "Çift motorlu esas olmak üzere en güçlü model üzerinde duruyoruz. Bunlar bir havuzda toplanacak, TSK'nın ihtiyaçlarına göre gerektiğinde devreye sokulacak. Özellikle bölgemizdeki şartlara da bakıldığında özellikle nakliye ağır yük helikopterinin taşıdığı önemi herkes bilir. Nerede ihtiyaç varsa oraya seferber edilecek" ifadelerini kullandı.
HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
Hava savunma sistemine ilişkin güncelleme süresinin sorulmasına ilişkin ise Davutoğlu, "Sadece Çin firmasıyla değil diğer 3 firmayla da görüşmeler sürüyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığımız bu konuda son gelen tekliflerde gelen revizyonları aktardılar. Bizim bu konuda önceliklerimiz bellidir. Mutlaka teknoloji aktarım, yerli üretim payının en maksimum düzeyde tutulması, süre, maliyet bunlar temel kriterler. Son gelen bazı teklifler söz konusu oldu, daha önce gelen tekliflere revizyonlar söz konusu oldu. Bütün bunları değerlendirdik ve görüşmelerin bir süre daha devam edilmesine karar verdik. 6 aylık civarında süre uzatımına karar verdik" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PARİS’TEKİ TERÖR SALDIRISINI KINADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Charlie Hebdo” dergisinin Paris’teki merkezinde 12 kişinin hayatını kaybetmesine ve 20 kişinin yaralanmasına yol açan menfur saldırıyı şiddetle kınadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’teki terör saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak, “Charlie Hebdo” dergisinin Paris’teki merkezinde 12 kişinin hayatını kaybetmesine ve 20 kişinin yaralanmasına yol açan menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
Dost ve müttefik ülke Fransa’ya bu acılı gününde başsağlığı diliyor, saldırının faillerinin en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edilmelerini bekliyoruz. Bu vesileyle, terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiç bir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, terörizmin her türüyle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir.
Bizleri derinden üzen terör saldırısında hayatlarını kaybeden masum insanlar için taziyelerimizi sunuyor, yakınları başta olmak üzere tüm Fransa halkına metanet ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.
Son Dakika › Güncel › Erdoğan ve Davutoğlu'ndan Paris'teki Saldırıya Kınama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?