Erzurum Tortum, CHP'nin Kadın Vekillerini Büyüledi - Son Dakika
Güncel

Erzurum Tortum, CHP'nin Kadın Vekillerini Büyüledi

Erzurum Tortum, CHP\'nin Kadın Vekillerini Büyüledi

Tortum'un İlçesine bağlı Bağbaşı Beldesinde HES (Hidroelektrik Santrali) için direnen kadınlara moral ve destek veren CHP'nin kadın milletvekilleri, Tortum Şelalesi ve kiliseden camiye dönüştürülen Meryemana Kilesesine hayran kaldı.

04.10.2011 11:35

Tortum'un İlçesine bağlı Bağbaşı Beldesinde HES (Hidroelektrik Santrali) için direnen kadınlara moral ve destek veren CHP'nin kadın milletvekilleri, Tortum Şelalesi ve kiliseden camiye dönüştürülen Meryemana Kilesesine hayran kaldı. Bu cenneti yok etmeye kimsenin hakkı olmadığını söyleyen Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Burası bir doğa cenneti. Korunmaya değer bir yer. Sonuna kadar korunması için elimizden gelen katkıyı sunacağız. dedi.CHP'nin seçim otobüsü ile Ankara'dan yola çıkaran Genel Sekreter ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul Milletvekili Melda Onur, İzmir milletvekili Hülya Güven, Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Manisa Milletvekili Sakine Öz, Kadın Kolları Genel Başkanı ve PM üyesi Zühal Samlı, Ankara Kadın Kolları Başkanı Nevin Uygurer, İstanbul Kadın Kolları Başkanı Fevziye Pehlivan, Kadın kolları MYK üyesi Yıldız Tokman ve yönetim kurulu üyeleri yaklaşık bin kilometre yolu katederek günü birlik Erzurum'a gelip döndüler. HES yapılmasına gösterdikleri direnişle adlarını kısa sürede Türkiye'ye duyuran Bağbaşı beldesindeki kadınlarla buluşan CHP'li milletvekilleri, hem tam destek hem de moral verdiler. Kadınların direniş sırasındaki sorunlarını dinleyen CHP'li milletvekilleri, daha sonra Bağbaşı beldesindeki 976-1001 yıllarında arasında yaptırılan ve şimdi cami olarak kullanılan Haho manastırı olarak tarih sayfalarında yerini alan Meryemana kilisisini gezdiler. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, köylülerden başörtüsü istedi. Basının başörtülü görüntü almasını istemeyen Tamaylıgil, yazmalı olarak cami- kiliseyi dolaştı. Yol boyunca sevgi gösterisi ile karşılanan CHP'liler yakın ilgi gösteren Tortumlu kadınlar, Ankara'ya dönüş yolunda tüketmeleri için iki tepsi su böreği ile organik olarak yetiştirdikleri elma, üzüm, armut ve ayva ikram ettiler. HES yüzünden AKP'den istifa ederek bağımsız kalan Bağbaşı Belediye Başkanı Karabey Eroğlu CHP'li milletvekillerine, Halkımız öyle istedi biz de gerekini yaptık. Bizim insanımız asker, polisiyle HES yüzünden karşı karşıya geldi dedi.CHP'li kadınlar daha sonra Erzurum- Artvin karayolunun 100'üncü kilometresindeki 48 metre yükseklikten düştüğü için Dünya sıralamasında üçüncü olan Uzundere içesindeki Tortum Şelalesine görmeye gitti. CHP'liler şelale önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. 20 yıl önce Avukat olarak görev yaptığı Tortum'a yeniden gelmenin mutluluğunu yaşayan Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, Ankara'ya dönüş öncesi şu değerlendirmeyi yaptı

DÜNYA MİRASINA KATKI SUNULUYOR

Kadınlarımıza orantısız güç kullanımıştır ve bundan dolayı bir travma yaşadıklarını gördük. Hem moral hem hukuksal desteğe ihtiyaçları var. Biz CHP milletvekilleri olarak her iki alanda da elimizden gelen desteği sunmaya hazırız. Hakları olan atalarından dedelerinden gördükleri üretim mekanizması çalıştıran bu insanların elinden tek kaynakları olan suları alınıyor. Düşünebiliyor musunuz Buna karşı bir direniş sergiliyorlar. Halk, 'Hayır bu bizim hakkımız. Biz develetten hiç bir şey istemiyoruz. Sadece suyumuzu elimizden almayın' diyor. Devletine, polise, askere saygılı. Buna karşılık kadınların yerlerde sürüklenmesi, darp edilmesi ve adli kontorole tabi tutulmalarının Avrupa ve dünyada örneği görülmemiştir. Bir kız çocuğunun ailesiyle 'Nenem' diye tabir ettiği evet baba annesiyle dahi iletişiminin kesilmesi bu gerçekten bu ülkede demokratik hukuk devletinin ne kadar aşındığı hatta olmadığı konusundaki düşüncelerimizi derinleştiriyor. Ben bu haksızlığıa karşı direnmeleri gerektiğini düşünüyorum. Kabul etmemeleri kendilerine dayatılanı yaşamamaya çağırıyorum onları. Çünkü burası, küçük tarlalarını bahçelerini suladıkları ve buraya özgü ülkemizin en nadide topraklarında yetişen o gerçek Anadolu'ya özgü tohumları yetiştirdikleri ürettikleri ve dünya mirasına aslında katkı sundukları bir alan burası. Yöre endemik bir yer. Burası bir doğa cenneti. Korunmaya değer bir yer. Sonuna kadar korunması için elimizden gelen katkıyı sunacağız.Öte yandan CHP'li vekil ve parti yöneticileri, gezilerinin ardından otobüsle Ankara'ya döndü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Tortum, CHP'nin Kadın Vekillerini Büyüledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement