Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 49 ilde ilk adımların atıldığını belirterek, "21 ilimizde rezerv alanlarını yaptık. Yerleri belirlendi, çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 312 bölümü içeren 93 bin riskli yapının tespiti yapıldı. Kentsel dönüşüm uygulamaları için kira yardımlarıyla birlikte 2 katrilyon lira kaynak kullanıldı." dedi.
Erdoğan, Havaalanı Mahallesi Proje Alanı'nda Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Konutları Teslim Töreninde, dün Yenikapı'da, evvelsi gün Diyarbakır'da, daha önceki gün de Kırşehir'de milleti gördüğünü ve yerinde duramayan milletin "Yerli ve milli bir mücadeleyle durmak yok yola devam" dediğini ifade etti.
"Esenler bizim yanımızdaysa, bunların hepsi karşımızda olsa ne yazar." diyen Erdoğan, halk yanlarında durduğu müddetçe de inşa etmeye, yapmaya, gerektiğinde kentsel dönüşüm değişimlerini yeniden yaparak Esenler'i, İstanbul'u ve Türkiye'yi hedefleri doğrultusunda geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bittiğini, son tabliye bağlantısını yaptıklarını, açılışa hazır hale geldiğini, bugün, yarın, belki de ramazanla birlikte açılacağını ifade ederek, köprünün Orhangazi ile birleştiğini, 40 kilometre otoyol yapıldığını anlattı.
Şimdi de diğer yolların yapıldığını dile getiren Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köpüsü'nün de bitmeye yakın olduğunu, 26 Ağustos'ta açılacağını, yollarının ihalesinin de yapıldığını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 3. havalimanında gezdiklerini, inşaatların yüzde 25'inin bittiğini dile getiren Erdoğan, 3. havalimanının dünyanın bir numaralı havalimanı olduğunu, yılda 150 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanının ilk etabının 2018'de açılacağını, kalan kısmının da 2023'e kadar tamamlanacağını kaydetti.
"Yapamazlar" denilen Marmaray'dan 3 yılda 130 milyon yolcu geçtiğini belirten Erdoğan, yıl sonu itibarıyla Avrasya Tüneli'nin de açılacağını, tünelden otomobillerin de geçeceğini anlattı.
İstanbul'un ulaşımda rahatlamasını istediklerini vurgulayan Erdoğan, "Bitmedi şimdi yeni adımlara hazırlanıyoruz. Kanal İstanbul'un da adımlarını atıyoruz. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız inşallah. Dünyaya bir mesaj daha vereceğiz. Yeni bir adım daha geliyor inşallah. Çanakkale köprüsünün de inşallah hazırlıkları yapılıyor. Biz yaparız bunlar yıkar. Aradaki fark bu." diye konuştu.
Yatay yapılaşma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunus Emre'den bazı dizeler seslendirerek, millete hizmet etmekten usanmadıklarını ve usanmayacaklarını, milletin talep ettiği, destek verdiği sürece hizmet etmeye de devam edeceklerini söyledi.
Millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldiklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu güne kadar 49 ilimizde ilk adımları attık. 21 ilimizde rezerv alanlarını yaptık. Yerleri belirlendi, çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 312 bölümü içeren 93 bin riskli yapının tespiti yapıldı. Kentsel dönüşüm uygulamaları için kira yardımlarıyla birlikte 2 katrilyon lira kaynak kullanıldı. Biliyorsunuz Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin gibi ilçelerimizde terör örgütü çok büyük yıkımlara yol açtı. Bu ilçelerimizi de hızla kentsel dönüşüm kapsamına alarak tarihi varlıkları korumak şartıyla mahallelerimizi baştan sona temizleyip yeniden inşa etmeyi planlıyoruz. İnşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde bunun adımını atıp süratle orada TOKİ'nin de bu inşaatlara girişiyle neticeyi alacağız. Terör örgütü yıkarken biz devlet olarak, millet olarak farkımızı gösterecek ve ilçelerimizi yeniden ayağa kaldıracağız."
Erdoğan, geçmişte biraz da şartların zorlamasıyla Esenler'deki gibi dikey yapılaşmanın yoğun bir şekilde yaşandığını belirterek, İstanbul'da nüfusun yoğun, metrekarenin az olduğu ilçenin Esenler olduğunu söyledi.
Mecburen bir dikey yapılanmanın söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, yeni yeni alanlar üretmek suretiyle yatay yapılanmaya geçmeyi de diğer ilçelerde yapmayı istediklerini anlattı.
Erdoğan, Türkiye genelinde artık bu anlayışı değiştirdiklerini ifade ederek, özellikle toplu konut uygulamalarında mümkün olduğu kadar zemin artı dört, zemin artı beş ve zemin artı altı gibi yapılaşmayı teşvik ettiklerini aktardı.
"Şehirlerimizin tarihi özelliklerine sahip çıkmalıyız"
Şehir merkezlerindeki dar alanlarda belki mümkün olmayabileceğini, ama çevreye doğru yatay yapılaşmayı temin edecek adımların hep birlikte atılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Artık yeşil alanlarıyla çocuk bahçeleriyle eğitim ve ibadet mekanlarıyla, sağlık tesisleriyle, ulaşım imkanlarıyla, otoparklarıyla, ticari birimleriyle her alanda kendi kendine yeterli yaşanabilir yerleşim yerleri kurmalıyız. Tarihi ve kültürel değerlerimiz bu yerleşim alanlarına damgasını vurmalı. Mimari olarak şekilsiz, ruhsuz, estetikten yoksun binalar yerine Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yorumlarıyla biçimlendirilen eserler ortaya koymalıyız. Çünkü bizim bir tarihimiz var. Ecdadımızın bize adeta miras bıraktığı bir mimari anlayış var. Bu mimari anlayışı biz güçlü kılmalıyız. Buna bazı ilaveler yapabiliriz. Betonun, demirin, asfaltın değil insanın önde olduğu, insana hitap eden şehirler kurmanın yollarını aramalıyız. Ulaşımda otomobil ve otobüsten ziyade raylı sistemleri, özellikle de yaya ve bisiklet yollarını ön plana çıkartma gayreti içerisinde olmalıyız. Şehirlerimizin tarihi özelliklerine sahip çıkmalıyız."
Erdoğan, kalabalığın "sizi seviyorum" sözleri üzerine, "Ben de sizi seviyorum. Sevmek günah mı ya. Kökü mazide olan atiyi ancak bu nesille beraber kuracağız." dedi.
İstanbul'un Suriçi başta olmak üzere tarihi değere sahip tüm alanlarını bu anlayışla yeni baştan ele almanın vakti geldiğini belirten Erdoğan, Türkiye ve İstanbul'un artık önceliklerini yeniden belirlemeye imkan sağlayacak bir seviyeye ulaştığını söyledi.
Erdoğan, Haliç'in bataklığa döndüğü, çöplüklerin patladığı, sokaklarının yürünemez olduğu, insanlarının günü kurtarma derdine düştüğü bir şehirden bugünkü İstanbul'a gelindiğini ifade ederek, bugünün İstanbul'u ve Türkiye'sinde böyle bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.
Bakanlığın ve belediyelerin çalışmalarını daha modern bir Türkiye anlayışıyla gözden geçirmelerini isteyen Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "İçimde tüten bir şey, hava, renk, eda, iklim/O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim" dediği İstanbul'un bu sevgiye layık hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Erdoğan, geçmişte romanlara, şiirlere, denemelere, seyahatnamelere konu olan diğer şehirlerin de yeniden aynı cazibeye kavuşturulması gerektiğini belirterek, bu doğrultuda yapılacak her çalışmanın Cumhurbaşkanı olarak destektçisi olacağını vurguladı.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Konutları Teslim Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?