Ev Ödevi' Araştırması Birincilik Getirdi - Son Dakika
Güncel

Ev Ödevi' Araştırması Birincilik Getirdi

Ev Ödevi\' Araştırması Birincilik Getirdi

İzmir'deki Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri, ev ödevlerinin çocuk ile aile üzerindeki etkilerini araştırdıkları ve İzmir'deki taşkınların iklimsel analizini çıkardıkları projeleriyle, TÜBİTAK'ın yarışmasında Türkiye birinciliği ve üçüncülüğünü elde etti.

19.05.2016 15:15

İzmir'deki Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri, ev ödevlerinin çocuk ile aile üzerindeki etkilerini araştırdıkları ve İzmir'deki taşkınların iklimsel analizini çıkardıkları projeleriyle, TÜBİTAK'ın yarışmasında Türkiye birinciliği ve üçüncülüğünü elde etti. Bu yıl 47'ncisi düzenlenen 'TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda, psikoloji alanında Maltepe Askeri Lisesi öğrencilerince hazırlanan, "çocuklara verilen ev ödevlerinin çocuk ve aile üzerindeki etkilerinin psikolojik analizi" projesi Türkiye birincisi oldu.

Askeri öğrenciler, coğrafya alanında da "1938-2015 döneminde İzmir'de gerçekleşen sel ve taşkın olaylarının klimatolojik analizi" projesiyle üçüncülük elde etti. Birinci seçilen projeyi, Üsteğmen Alaettin Yiğit danışmanlığında okul arkadaşı Arif Can Soykan ile hazırlayan 12'nci sınıf öğrencisi Yunus Emre Eskiadam, ailesini her aradığında, kardeşinin ödevi nedeniyle tartışma yaşandığını fark ettiğini söyledi. Bu durumu anlattığı arkadaşlarının büyük çoğunluğunun da benzer sorunu yaşadığını öğrendiğini belirten Eskiadam, bu konuda araştırma yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Eskiadam, "Ödevlerin aile içi ilişkileri, çocuğun okula, okumaya karşı tutumunu, sosyal faaliyetlerini nasıl etkilediğini görmeyi amaçladık. İlkokul öğretmenleri ve velilere anket uyguladık. 559 veliye ve 110 öğretmene ulaştık"dedi.

Çocukların seviyeleri üzerindeki ödevlerin altında ezildiğini anlatan Yunus Emre Eskiadam, öğrencilerin, fazla ödevler nedeniyle oyun ve uyku saatinden fedakarlık yaptığını ifade etti. Anne ve babaların da çocuğa kimin yardımcı olacağı konusunda tartıştığını, ödevler nedeniyle sosyal faaliyetlere katılamadığını dile getiren Eskiadam, şöyle konuştu:

"Araştırmalarımıza göre, öğretmenler ödevlerin yarım-1 saat arasında tamamlanabileceğini, aileler ise bu sürenin 2 saat ve daha fazla olduğunu düşünüyor. Öğretmenler ödevlerin eğlenceli olduğu, veliler ise sıkıcı ve stres verdiği kanaatinde. Ailelerin yarıya yakını sosyal faaliyetlerini ertelemek zorunda kalmış. Dörtte biri, ödevler yüzünden eşleriyle tartışıyor. Bu sorunlar karşısında veli, öğretmen ve Milli Eğitim Bakanlığı'na çözüm önerileri hazırladık. Veliler, çocuklara rehberlik ötesi bir yaklaşımda bulunmamalı, çocuğun ödevlerini yapmamalı. Öğretmenler ceza amaçlı ya da derste yetişmeyen konuları ödev olarak vermemeli. Ödev, çocuğun seviyesinin üzerinde olmamalı. Milli Eğitim Bakanlığı da ev ödevi politikası belirleyip, hizmet içi eğitimle öğretmen ve velilere aktarmalı. Aksi takdirde ödevler, veli, öğretmen ve öğrenci arasında gidip gelen tenis topu görünümüden kurtulamayacak."

"İzmir'in sel ve taşkın risk haritası oluşturulmalı"

Coğrafya alanında derece alan projeyi Yüzbaşı Okan Aldırmaz danışmanlığında okul arkadaşı Fatih Akköz ile hazırlayan 11'inci sınıf öğrencisi Muhammet Ali Elmacı da İzmir'de sık yaşanan taşkınların, hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumdan hareket ederek meteoroloji istasyonundan gözlem verilerini aldıklarını, bunları çeşitli yöntemlerle grafiklere dönüştürdüklerini ve böylelikle bazı sonuçlara ulaştıklarını bildiren Elmacı, şöyle konuştu:

"Yağış miktarının yıllara göre büyük değişiklik gösterdiğini fark ettik. Bir yıl ocak ayında 400 milimetre yağış düşerken, başka bir yıl hiç düşmediğini gördük. Bu da İzmir'deki yağışın değişken olduğunu gösterdi. Günlük maksimum yağışların genellikle sonbahar ve kış aylarında gerçekleştiğini, değerlerin 100 milimetrenin üzerine çıktığını gördük. Araştırmamızda sel ve taşkın riskinin fazla olduğu dönemleri belirledik."

İzmir'in sel ve taşkından en fazla zarar gören beş il arasında yer aldığına dikkati çeken Elmacı, buna rağmen sel ve taşkın risk haritasının hazırlanmadığını dile getirdi. Elmacı, "Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor şu an. Geçmişten günümüze yağış şiddetinin sürekli arttığını göz önünde bulundurduğumuzda bu harita büyük önem arz ediyor. Bu oluşturulursa eskiden sel ve taşkın yaşanan yerlerde bu olaylar tekrar yaşanmayabilir. Bu, bizim en önemli önerimiz" dedi.

"Bilimsel projeleri çok önemsiyoruz"

Maltepe Askeri Lisesi Öğretim Başkanı Albay Cahit Çakmakçı da temel amaçlarının, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, genel kültüre, dil ve tarih bilincine, yeterli fiziki yeteneğe sahip, temel askerlik anlayışını kazanmış harbiye adayları yetiştirmek olduğunu vurguladı. Bilimsel projeleri çok önemsediklerine işaret eden Çakmakçı, şu ifadeleri kullandı:

"Öğrencilerimizi iyi bir asker olmanın yanı sıra bilimsel projelere yatkın, bir projeyi başlatıp sürdürebilecek yetenekte, topluluk karşında hitap edebilecek şekilde donanımlı yetiştirmek için çalışıyoruz. TÜBİTAK'ın proje yarışmasına Türkiye genelinde 13 bin 33 proje gönderildi. 552 projenin yer aldığı Ege Bölgesi sergisine 42 projeyle katıldık. Bunlarda 14'ü sergiye değer görüldü ve dört birincilik, iki ikincilik, üç üçüncülük aldı okulumuz. Birinci olan projeler, Türkiye finalinde okulu temsil etti."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Ev Ödevi' Araştırması Birincilik Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement