Gazze Yasama Meclisi Mülteciler Komisyonu Başkanı Abdulfettah Duhan, mültecilerin vatanlarına geri dönme hakkından vazgeçenlerin dinden dönen kişi olarak görüleceğini belirtti.
Duhan, Nekbe'nin 66'ncı yılı dolayısıyla düzenlenen özel meclis oturumunda, "Filistin toprakları satılık değildir. Dolayısıyla Filistin'den ya da vatana dönüş hakkından vazgeçenler, ölü ya da diri fark etmez daha önce inandığı İslam dininden irtidad eden kişi gibi muamele görür" dedi.
Mülteciler sorunu ve dönüş hakkının uluslararası hukuk tarafından tanındığına dikkati çeken Duhan, "İsrail her ne kadar bu kararları uygulamasa da zorunlu göçle çıkarıldığımız topraklara dönüş, ferdi ve toplumsal bir haktır. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin pazarlık konusu yapılamaz" diye konuştu.
Nekbe (Büyük Felaket), 1948'de Filistin nüfusunun yarısından fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullanılıyor.
Filistinli mülteciler, 19'u Batı Şeria'da, 12'si Lübnan'da, 10'u Ürdün'de, 9'u Suriye'de ve 8'i Gazze'de olmak üzere 58 kampta hayatlarını sürdürüyor.
BM'nin 2010'da yayımladığı rapora göre, Batı Şeria ile Gazze içinde ve dışında yaşayan Filistinli mültecilerinin sayısı 4,7 milyonu buluyor. - Gazze
Son Dakika › Güncel › Filistin'de Nekbe'nin 66'ncı Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?