Fındık Zararlıları ile Mücadele Dönemi - Son Dakika
Güncel

Fındık Zararlıları ile Mücadele Dönemi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sebahat Sullivan, fındık kozalak akarlarına karşı mayıs ayının ilk haftasında biyolojik ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğini belirtti.

04.05.2016 11:17

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sebahat Sullivan, fındık kozalak akarlarına karşı mayıs ayının ilk haftasında biyolojik ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğini belirtti.

Sullivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık kozalak akarlarına karşı mücadelenin bu hafta için başlaması ve bir haftada bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, fındık üretimi bakımından ilk sıralarda yer almasına rağmen birim alandan alınan verimin oldukça düşük olduğunu bildiren Sullivan, şöyle devam etti:

"Fındıkta birim alandan alınan verimi etkileyen en önemli etkenlerin başında fındık zararlıları olarak bilinen kozalak akarlarının gelmektedir. Üreticiler mart ayında kozalak akarlarına karşı ilaçlama yaptı. Ancak bu ilaçlama için kesinlikle yanlış dönemdir ve fındık akarlarına karşı da bir etkisi yoktur. Bu zararlıya karşı ilaçlama yapılması için kozalakların açılması, kozalaklar içindeki zararlının çoğunun 2. nimf döneminde olması (genç dönem), yaprak koltuklarında yeni oluşan gözlerin büyüklüğünün toplu iğne başının yarısı kadar olması ve hava sıcaklığının 16-18 dereceye ulaşması gerekmektedir. Bu nedenle doğru ilaçlama dönemi mayıs ayının ilk haftasıdır."

Fındık zararlılarının son yıllarda özellikle sahil kesimi başta olmak üzere yayılarak çok önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu vurgulayan Sullivan, hastalıkla mücadelede mayıs ayının ilk haftasında yapılacak ilaçlamanın önemine dikkat çekti.

Bunun sahil kesiminde uygulanmasının önemli olduğunu anlatan Sullivan, şunları söyledi:

"Son yıllarda yoğunluk gösteren bu zararlıyı kontrol altına almak için bu dönemde yapılacak ilaçlı mücadele faydalı olacaktır. Verim artışı sağlayacaktır. İlaçlamalarda 100 litre suya 500 gram dozunda ıslanabilir kükürt veya 100 litre suya 25 mililitre dozunda uygun ilaç kullanılmalıdır. İlaçlamalarda dikkat edilmesi gereken husus, ilaçların bitkinin her tarafını ıslatacak şekilde yapılmasıdır. İlaçlamaların kesinlikle sabah erken veya öğleden sonra geç vakitlerde yapılması, güneşli havalarda öğle üzeri ilaçlama yapılmaması gerekmektedir. Öğle üzeri ilaçlama yapılması durumunda bitkide yanıklar oluşmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fındık Zararlıları ile Mücadele Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement