Boccia kursu, Foça'da yaşayan engelli bireylerin bedensel ve zihinsel gelişimlerine büyük fayda sağlıyor. 27 kişinin katıldığı Foça Belediyesi Boccia Kursu antrenmanları, haftanın 3 günü Foça ve Bağarası'nda gerçekleşiyor.
Foça Belediyesi Boccia Antrenörü Şebnem Sezer'in yönetiminde çalışan sporcular, "Boccia Sporu ile engellere Hayır!" diyor.
Boccia, özellikle hareket ve duruş bozukluğu olup bazen zihinsel problemlerle birlikte görülebilen bir rahatsızlığı bulunan (Serebral Palsi) engelli bireylere, spor yapma imkanı sunuyor.
Kursa devam eden sporcuların, her geçen gün kendilerini biraz daha geliştirdiklerini ifade eden Antrenör Şebnem Sezer, Boccia'nın engelli bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmek, kas gelişimlerini sağlamak, dikkat eksikliğini gidermek için çok faydalı bir spor olduğunu belirtiyor.
Şebnem Sezer; "Boccia aslında Türkiye için çok yeni bir spor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, yaklaşık 3 senedir var. Biz de Foça Belediyesi olarak yaklaşık 1,5 senedir bu sporla uğraşıyoruz. Ayrıca, Foça Belediye Spor Kulübü bünyesinde, Boccia branşımızda açılmıştır. Sporcularımız her gün biraz daha kendilerini geliştiriyor. Hedefimiz, Eylül ayında yapılacak olan Türkiye Şampiyonalarına katılmak ve iyi derecelerle Foça'ya geri dönmektir.
Şu anda çalışmalarımızı, Foça, Yeni Foça ve Bağarası'ndan gelen 27 kursiyerimiz ile sürdürüyoruz. Köylerimizi de gezmeye devam ediyoruz. Köylerde evlerinden dışarı çıkamayan bir çok engellimize ulaşmaya çalışıyoruz. Onları aramıza katılmaya davet ediyoruz. Boccia sporu ile engellere Hayır! diyoruz.
Foça Belediyesi, bize çok büyük destek veriyor. Bu bakımdan bir çok kente göre oldukça şanslıyız. Foça Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Demirağ, sağolsun bizlere her türlü imkanı, olanağı sağladı. Çalışmalarımız gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Demirağ'a çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Konu hakkında düşüncelerini aktaran Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'da "Engelli kardeşlerimiz bizler için çok kıymetli. Onları mutlu etmek, iyi olmalarını sağlamak ve onlara pozitif güç vermek için çalışıyoruz. Boccia kursumuzu da bu amaçla düzenledik. Spor, engel tanımaz. Onların yanında olmaya devam edeceğiz" diyor.
Boccia nedir, nasıl oynanır ?
Boccia oyunu, özellikle son yıllarda popüleritesini arttırmış durumdadır. Boccia, bedensel engellileri spor yapmaya teşvik etmesi açısından çok faydalıdır. Boccia, 1984 New York Paralimpik Oyunları'nda tanıtılmıştır. Olimpiyatlarda "paralimpik oyunlar" adı altında yer almaktadır.
Boccia oyununda amaç, topu en uygun alana göndermek ve rakibin topunu saf dışı bırakmaktır. Oyunun hemen başlangıcında, küçük bir top, oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Oyun içerisinde pek çok strateji uygulanmaktadır.
Top istenilen bir biçimde elden çıkartılabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplar, sporcunun stiline göre, falsolu, düz, yerden ve havadan bir şekilde oyun alanına gönderilebilmektedir. Toplar, hakem tarafından hedef topuna olan yakınlıklarına göre puanlandırılır.
Bireysel Boccia, dört raunt olarak kişi başına altı topla oynanırken; takım Boccia, altı raunt olarak kişi başına iki topla oynanır. Oyunda, başka türlü bir şekilde katılma olanağı olmayan sporcular için özel olarak imal edilmiş yardımcı aletlerin kullanılmasına izin verilmektedir.
Son Dakika › Güncel › Foça'da Engelsiz Spor 'BOCCİA' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?