Geçici Suriye hükümeti Başbakanı Ahmed Tuma, "Darbenin gerçekleştirildiği 8 Mart 1963'ten bu yana Suriye halkı hürriyeti için mücadele ediyor. İnsanoğlu tarihi boyunca hürriyeti için ödediği bedeli başka hiçbir değer için ödememiştir" dedi.
Gaziantep'te bir otelde gerçekleştirilen Şam Bildirisi Konferansı'na katılan Tuma, konferansın Suriye'deki farklı kesimlerini bir araya getirmeyi başardığını söyledi.
Suriye halkının hürriyeti için yıllardır mücadele verdiğini belirten Tuma, şunları kaydetti:
"Suriye halkı 50 yıldır rejime karşı mücadele ediyor. Uğursuz darbenin gerçekleştirildiği 8 Mart 1963'ten bu yana Suriye halkı hürriyeti için mücadele ediyor. Hürriyetten de daha değerli bir şey yok. İnsanoğlu tarihi boyunca hürriyeti için ödediği bedelden daha fazlasını başka hiçbir değer için ödememiştir. Şam Bildirisi tecrübesi büyük zulümlere uğradı. Suçlu rejim zulmetti. Sonra koşullar zulmetti, ardından da Suriye devrimini yönetmek için Şam Bildirisi'ni en büyük birincil yetkili kılacak doğru ve uygun kararların alınmaması zulmü başlattı."
Devrimin başlangıcında Şam Bildirisi'nin insanları yönlendirebilecek güçlü bir kuvvet olduğunu ifade eden Tuma, bildirinin, Suriye halkının diktatörlük hayatından demokratik hayatına geçiş yapmasını sağlayacak kademeli ve güvenlikli barışçıl değişimi oluşturacağını vurguladı.
Suriye'nin geleceğiyle ilgili alınan kararlarda geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğinin altını çizen Tuma, "Bugün söyleyeceklerimiz konusunda daha dikkatli olmamız gerekiyor. 2 yıl sürecek bu bildiride alınan kararları uygulamamız lazım. Şeffaflığın bütün standartlarına uymamız gerekiyor ki bu emaneti taşımaya layık olduğumuzu ispatlayabilelim. Bütün insanlarıyla ne kadar iyimser ve olumlu olursak, tecrübemiz artar" ifadelerini kullandı.
Tuma, 50 yıldır hayal edilen Suriye'ye ulaşmak için "güllerle döşenmiş bir yolun çizilmesini" ümit ettiklerini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Geçici Suriye Hükümeti Başbakanı Tuma Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?