Gönüllü Okuma Rehberleri Aranıyor - Son Dakika
Güncel

Gönüllü Okuma Rehberleri Aranıyor

Gönüllü Okuma Rehberleri Aranıyor

Köln'de iki yıldır sürdürülen 'Lesementor' (Okuma rehberleri) projesi için göçmen kökenli gönüllüler aranıyor.

03.10.2012 11:15  Güncelleme: 11:52

Köln'de iki yıldır sürdürülen 'Lesementor' (Okuma rehberleri) projesi için göçmen kökenli gönüllüler aranıyor. Köln Başkonsolosluğu'nun da destek verdiği proje, rehberlerin desteğiyle çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor.

ALMANYA'nın Köln kentinde 2010 yılında itibaren 'Lesementor' (Okuma rehberleri) adı altında 8 ve 16 yaşındaki çocukların okuma ve konuşma yeteneğini destekleyen bir proje yürütülüyor. Freie Volksbühne Köln'ün girişimiyle başlayan proje, Sparkasse KölnBonn Kültür Vakfı, Volkshochschule Köln ve AWO Köln'ün desteğinde yürütülüyor. Proje kapsamında gönüllüler, okuma rehberliğini yaptığı öğrenciyle birlikte kitap okuma, okunan kitap üzerine değerlendirmeler ve okuldaki dersleri hakkında konuşmalar yapıyor.

BAŞKONSOLOS BASA'DEN DESTEK

Şu anda Köln'deki 93 okulda 450 gönüllü ile yürütülen projede, daha çok göçmen kökenli öğrenciye ulaşabilmek için 'Lesementor-interkulturell' adı altında bir çalışma başlatıldı. Bu amaçla göçmen kökenli gönüllü rehberlere ihtiyaç duyulurken, projeye bu konudaki ilk destek Köln Başkonsolosluğu'ndan geldi. Projenin çalışma grubu temsilcileriyle düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Türk kökenli gönüllülerin bulunması konusunda gereken yardımları yapacaklarını belirtti.

ÇOCUKLARIMIZA OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALIYIZ

Köln'deki Mevlana Restoran'da düzenlenen basın toplantısında

konuşan Başkonsolos Basa, şunları söyledi 'Çağımızda çocuklarımız teknolojik araçların da etkisiyle ne yazık ki çok okumuyorlar. Bunun yanında Almanya'da yaşayan bizim çocuklarımızda sık sık anadilleri Türkçe'ye iyi hakim olamama sorununa rastlıyoruz. İkinci bir dilin iyi öğrenilmesi için anadilin iyi şekilde bilinmesi gerektiği bilimsel olarak da ortada. Bu bağlamda, çocuklarımızın hem anadillerini, hem de Almanca'yı iyi öğrenebilmesi için bol bol okumaları gerekiyor. Çocukların yalnızca okul başarısı değil, tüm hayatları boyunca kullanacakları birikimlerini elde etmek için okumaya ihtiyaçları var. Okuma alışkanlığın kazanılması açısında bu proje çok önemli' dedi. Çalışma grubu temsilcileri de konuyla ilgilenenlerin www.lesementorkoeln.de internet adresinden bilgi alabileceğini belirttiler. Lesementor-interkulturell için AWO Köln'ün 0221-2040751 numaralı telefonundan başvuru yapılabilecek.

BİRLİKTE KİTAP OKUDULAR

Volkshochschule Köln'den Andre Pohlmann-Jochheim, okuma rehberliği yapan Margit Schnee'nin yanı sıra projeye destek veren kurumların temsilcilerinin katıldığı toplantıda iki dilde kitap okuması da gerçekleştirildi. Necdet Neydim'in, 'Sen Islık Çalmayı Bilir Misin' adlı şiir kitabından iki şiiri Başkonsolos Mustafa Kemal Basa Türkçe olarak, altıncı sınıf öğrencisi Sezen Udum(11) ise Almanca olarak okudu. Kitabın seçimin Sezen'in yaptığını belirten Basa, 'Sezen'in bu yaşta Türkiye'de bile yaşıtı olan arkadaşlarının çok fazla tanımadığı bir yazarımızın kitabını seçmesi beni çok etkiledi. Almanya'da yaşayan çocuklarımız Türk edebiyatını, Türk tarihini, kültürünü çok tanımıyorlar. Bunun ileride kalıcı sonuçları olacak diye endişem var. Sezen gibi örnekler bu konuda daha fazla çalışmak için bize güç veriyor' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gönüllü Okuma Rehberleri Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement