Gümüşhane'de, "Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı" toplantısı düzenlendi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DMKP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Doğa Koruma ve Milli Parklar Daire Başkanı Fahrettin Ulu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, kaymakamları, belediye başkanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Gümüşhane Üniversitesinden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Memiş, Orman ve Su İşleri Bakanlığının kendi görev alanına giren işleri layıkıyla yerine getirdiğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı işlerin diğer bakanlıkların altyapısını oluşturduğunu kaydeden Vali Memiş, "Sizin vesile olduğunuz bütün bu yatırımlar bizim açımızdan tamamı ile turizm altyapısı demek. Limni Gölü'nü yılın 12 ayı kullanmak istiyoruz. Örümcek Ormanları olağanüstü bir yer. Yaylalar çok önemli zenginliğimiz. Gümüşhane'nin her noktası keşfedilmemiş bir güzellik. Biz kamu olarak turizm altyapısına yönelik fena olmayacak şekilde yatırım yapıyoruz. Eksiklerimiz var. Turizm altyapısını ne kadar yaparsak o kadar iyi ama insanımızı ve insan kaynağımızı da hizmet sektöründe mutlaka hazır hale getirmemiz lazım." diye konuştu.
Vali Memiş, Gümüşhane'nin geleceği olan bir il olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"İlimiz Cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımları son 14 yılda aldı. Dünyanın en uzun ikinci tüneli şehrimize yapılıyor. Bu bile başlı başına turizm potansiyeli. Kamu yatırımlarından hem il merkezi hem ilçelerimiz faydalanıyorlar. Biraz zamana ihtiyacımız var. Yolların standartlarının yükseltilmesiyle bizim de eş zamanlı hazır olmamız gerek. Vites büyütüyor, standartlarımızı yükseltiyoruz. Bizim hazır olmamız gerek. Gümüşhane'nin kalkınmasında 3 sacayağı var. Madencilik, organik tarım ve hayvancılık ile turizm. Bu üç alanda da bizim mutlaka olmamız lazım. Gümüşhane bir butik kent olacak."
Doğa Koruma ve Milli Parklar Daire Başkanı Fahrettin Ulu da tabiat turizminin dünyanın son dönemde konuştuğu en önemli turizm çeşitlerinden birisi olduğunu söyledi.
Ulu, 2013 yılı içinde 81 ilde Tabiat Turizmi Master Planı çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, şunları aktardı:
"İnsanların macera ve doğayla nasıl daha fazla vakit geçirebileceği üzerine tabiat turizmi öne çıkmaya başladı. Biz de bu konuda neler yapabileceğimizi düşündük. Bu çerçevede 2013 yılı içinde 81 ilde tabiat turizmi master planı çalışmalarını tamamladık. İnsanlar bir yöreyi ziyaret ederken 5 şeyi dikkate alırlar. Öncelik tarihi ve kültürel yerler, tabi güzellikler, gastronomi, hediyelik eşya ile dönmeye çalışırlar. Bunlar Gümüşhane'de var. 2016 ve 2019 yılları için de gelişim planlarını hazırladık. Gümüşhane için ayırdığımız rakam 49 milyona tekabül ediyor. Sadece 2016 için 10 milyon lira harcadık."
Tabiat turizminde gelirin 400 milyon dolar olduğunun altını çizen Ulu, "Mevcut uygulama eylem planıyla ilgili görüş ve katkılarınızı alarak son şeklini vereceğiz. Üzerinde çok emek verdiğimiz bu planı tamamen hayata geçirmemiz gerek. Turizmden elde edilen payı artırmak için bunu yapmalıyız. Dünyada 1 milyar dolarlık pastadan 400 milyon dolar tabiat turizminden geliyor. İnşallah en kısa zamanda bu değerlerimizi turizme kazandırıp, uluslararası marka haline getirmek istiyoruz. Yöre insanını da kalkındırmak temel amacımız." diye konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mustafa Bulut, toplantı ile eksiklerini tamamladıklarını söyledi.
Bulut, toplantının tahmin ettiklerinden çok daha güzel ve dolu bir toplantı olduğunu belirterek, "Eksiklerimizi tamamladık. Gümüşhane'nin konuya ne kadar sıcak baktığını, turizmin artık ilimizin gelişmesinde odak noktası olacağını görüyoruz. Küçük dokunuşlarla ciddi sonuçlar alabiliriz. Doğu Karadeniz çok zengin bir bölge. Elimizden geldiğince destek oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın ise, Gümüşhane'nin tarihi geçmişi, iklim çeşitliliği, ovaları ve keskin vadileri ile mükemmel yaylaları ve tabiat güzellikleri ile önemli özelliklere sahip bir il olduğunu söyledi.
Aydın, Gümüşhane'ye 2003-2014 yılları arasında 1,2 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti.
Toplantı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü Aydın'ın yaptığı sunum ve konuyla ilgili katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasıyla sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Gümüşhane'de Turizm Planları Ele Alındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?